Inom arbetsmarknadspolitiken hanteras ett stort antal olika stödformer. Under årens lopp har stöden förändrats och bytts ut men i huvudsak har floran till sin omfattning varit oförändrad sedan 80-talet, trots att Arbetsmarknadsverket genomgripande har förändrat sin organisation och sina arbetsformer. Följande är en förteckning på en del av de stöd som för närvarande hanteras.
1. Rekryteringsstöd 2. Ungdomspraktik 3. Akademikerpraktik 4. Invandrarpraktik 5. Vidgad arbetsprövning 6. Ami-inskrivning 7. Arbetsmarknadsutbildning i företag 8. Företagsutbildning 9. Arbetshjälpmedel 10. Stödpersoner i arbetslivet 11. Lönebidrag 12. Beredskapsarbeten 13. Investeringsarbeten 14. Kulturberedskapsarbeten 15. Teckenspråkstolkar 16. Arbetsbiträde 17. Flyttningsbidrag 18. Offentligt skyddat arbete 19. Samhallsanställning 20. Arbetsmarknadsutbildning 21. Starta-eget-bidrag 22. Näringshjälp 23. ROT-arbeten 24. -- -- -- etc. etc.
Många av stöden är utformade på ett likartat sätt och för såväl arbetssökande som arbetsgivare svåra att skilja åt. För Arbetsmarknadsverket medför det en betydande svårighet att hantera de olika stödformerna då de administrativa rutinerna kan variera mellan olika stödformer. Dessutom kan det vara svårt att förklara skillnaden för exempelvis en arbetsgivare.
Bakgrunden till denna flora av stöd är naturligtvis att man vill säkerställa att resurserna används i enlighet med de politiska riktlinjer som bestäms av riksdag och regering. Men med tydligare riktlinjer, mål och krav på Arbetsmarknadsverket -- i kombination med kraftfullare uppföljning -- skulle antalet stödformer kunna radikalt reduceras. Det borde räcka med exempelvis två stödformer, nämligen en för arbetsgivare och en för arbetslösa. De administrativa och pedagogiska vinsterna skulle vara stora och ett sådant system skulle också rimma bättre med den målstyrning och decentralisering som verket i övrigt arbetar under. Med all säkerhet skulle därmed maximal nytta kunna utvinnas ur varje satsad krona.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förenklad bidragsflora på arbetsmarknadsområdet.
Stockholm den 19 januari 1995 Bengt Harding Olson (fp)