Pliktuttagningen till grundutbildning inom totalförsvaret har förändrats under senare år, inte minst mot bakgrund av den diskussion som fördes i samband med den s.k. ''Pliktutredningen'' (SOU 1992:139). Det är nu inte längre så att merparten av landets yngre män tas ut till utbildning och krigsplacering, utan man kan konstatera att en allt mindre del av årskursen i stället tas ut med hjälp av pliktlagarna. De förändringar som föreslogs i utredningen har till stora delar tillgodosetts i den proposition som lagts för riksdagens behandlande.
Mot bakgrund av ovanstående, dvs. att en allt mindre del av årskullen tas ut till grundutbildning, finns det enligt min mening anledning att ytterligare belysa och beakta de totalförsvarspliktigas situation. Det måste ju ses som ganska naturligt att den nya ordningen leder till ökade krav på kompensation för de som uttas till grundutbildningen. Redan i dag ''förlorar'' en totalförsvarspliktig flera tusentals kronor på att genomföra grundutbildningen, något som trots allt varit allmänt accepterat så länge det gällde merparten av ungdomskullen. Men med tanke på att stora delar av årskullarna nu placeras i utbildningsreserven, alternativt krigsplaceras med en liten eller ingen grundutbildning blir det ''orättvisa'' i sammanhanget alltför uppenbart. Det är därför ganska självklart att ökade krav ställs på såväl höjda dagsersättningar som ökat utryckningsbidrag. Men med tanke på det statsfinansiella läget är det väl knappast gångbart att i dagsläget föreslå sådana utgiftsökningar. Däremot tror jag att en framkomlig väg att åtminstone till viss del kompensera pliktuttagningen vore att närmare studera möjligheten att få tillgodoräkna hela grundutbildningstiden som kvalifikationstid för KAS, kontant arbetsmarknadsstöd.
För närvarande är endast en del av utbildningstiden KAS- grundande, vilket i många fall leder till att en totalförsvarspliktig inte har rätt till KAS efter utbildningstiden, även om han då varit arbetslös under en lång tid. Jag anser att man borde utreda om det inte vore rimligt att låta hela grundutbildningstiden räknas som kvalifikationstid för KAS. På så sätt undanröjs åtminstone en orättvisa gentemot de som exempelvis uttagits till utbildningsreserven, samtidigt som den totalförsvarspliktiges möjlighet att försörja sig efter utbildningstiden underlättas. Detta görs lämpligtvis i samband med den översyn av a-kassan som planeras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av utredning av totalförsvarspliktigas kvalifikationstid till kontant arbetsmarknadsstöd.
Stockholm den 19 januari 1995 Tomas Eneroth (s)