Sverige har i dag ett arbetsmarknadspolitiskt utsatt läge. Vi behöver ett stort tillskott av nya arbeten för att kunna bekämpa arbetslösheten och för att komma tillrätta med vårt underskott i budgeten.
Därför har regeringen uttalat viljeyttring för ett ökat stöd till näringslivet och då i första hand till en stöttning av småföretagande. Detta är bra. Men dessa småföretagare behöver bra rådgivning också.
Inom arbetsmiljörådgivningen finns bl.a. de regionala skyddsombuden. Dessa är välutbildade och förfogar över kunskaper inom de flesta arbetsmiljöområden i respektive branscher. De har dessutom en mycket bra kontakt med både arbetsgivare och arbetstagare. De fungerar som en resurs för Yrkesinspektionen, företagshälsovården, försäkringskassan, arbetsförmedlingen m.fl. därför att de har de rätta branschkunskaperna.
De regionala skyddsombuden är också ett viktigt stöd för arbetstagarna vid t.ex. rehabiliteringsutredningar, arbetsanpassningar m.m. 90 % av företagen i Sverige är småföretag, vilket innebär att de har färre än 50 anställda; större delen av dessa har färre än 25 anställda.
Det innebär att cirka 90 % av alla företag varken har skyddskommitté, inbyggd företagshälsovård eller någon annan anställd resursperson för arbetsmiljöfrågor. Eventuellt är man knuten till någon företagshälsovårdscentral, men efter arbetsmiljöavtalens upphörande står många företag utanför detta system. Det enda man möjligen har kvar är någon form av konsultbaserad läkartid eller kanske en liten basservice hos någon central.
Som småföretagare kan man då bli mycket sårbar, därför att en dålig arbetsmiljö kostar pengar i form av t.ex. sjuklöner i samband med täta korttidssjukskrivningar och vikariekostnader i samband med långtidssjukskrivningar eller egna utökade arbetsinsatser. Följden kan också bli ökad press på resten av personalen.
Den borgerliga regeringen införde planerna på att skapa regionala kunskapscentra, detta för att företagen skulle kunna inhämta arbetsmiljöinformation därifrån. En del kommer att göra det, men jag har svårt att tro att de småföretag som har få anställda skulle göra det. För det första hinner man inte och för det andra tror man inte att man behöver. Dessa kunskapscentra kan vara till nytta för dem som arbetar med arbetsmiljöfrågor ute på fältet, som en informationsbas.
Men det är trots allt de regionala skyddsombuden, tillsammans med Yrkesinspektionen och de lokala skyddsombuden, som har praktisk möjlighet att påverka. Genom sin fältverksamhet aktiverar man det lokala skyddsarbetet, inför tankar om ny teknik och informerar om aktuell lagstiftning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att verka för ett bibehållande av den regionala skyddsombudsverksamheten.
Stockholm den 19 januari 1995 Ann-Kristine Johansson (s)