Det finns ingenting som säger att arbetstiden måste vara 40 timmar i veckan. Tvärtom talar allt för att arbetstiden nu bör sänkas eftersom effektivisering, automatisering, datorisering etc. ger oss möjlighet att lönearbeta färre timmar. Av rättviseskäl bör en arbetstidsförkortning regleras via lagstiftning och den skall omfatta alla.
Alternativet till sänkt arbetstid är hög arbetslöshet och stora kostnader för staten att bekosta denna.
Arbetstidslag från 1970
Med industrialismen växte ett nytt begrepp fram: arbetstid. Från att som jägare och samlare ägnat 700 timmar om året åt arbete krävdes nu 3 000 timmars arbetstid.
Det var först 1919 som riksdagen antog en lag som reglerade arbetstidens längd. Lagen innebar att arbetstiden begränsades till 48 timmar i veckan för företag med mer än fem arbetare. Under slutet av 50-talet sänktes arbetstiden till 45 timmar i veckan. Under slutet av 60-talet lagstiftades om 42,5 timmars normalarbetstid. Ett riksdagsbeslut 1970 resulterade i en generell arbetstidslag som föreskrev 40- timmars normalarbetsvecka. Sedan dess har ingenting hänt i Sverige. Internationellt har desto mer hänt.
Sverige på tolfte plats i Europa
En jämförelse av arbetstiden i 15 västeuropeiska länder visar att Sverige placerar sig på tolfte plats när det gäller t.ex. metallindustrin. Danmark, Norge och Finland har under senare halvan av 80-talet förkortat arbetstiden till mellan 37 och 37,8 timmar, och Sverige har nu den längsta veckoarbetstiden i Skandinavien oavsett om man mäter arbetstiden per vecka eller per år. Kunskapen om dessa förhållanden är bristfällig i den svenska politiska debatten; märkliga argument kan höras om att ''Sverige inte kan gå före'' genom att sänka arbetstiden! I Tyskland har beslut tagits som medför att arbetstiden sänks till 35 timmar i veckan fr.o.m. 1 oktober 1995.
Stort folkligt intresse
Det folkliga intresset för sänkt arbetstid är stort. En undersökning utförd av SCB (1987) visade att 18 % vill ha sänkt arbetstid även om det innebär sänkt lön. Arbetstidskommittén (1989) visade att nästan hälften av de tillfrågade vill använda framtida ekonomisk tillväxt till kortare arbetstid och 80 % vill att arbetstidsförkortningen skall gälla alla. Det socialdemokratiska kvinnoförbundet har sedan 1972 drivit kravet på 6-timmars arbetsdag -- år 1990 beslutade man att kravet skall vara fullt genomfört till år 2000. Miljöpartiet de gröna har drivit kravet sedan partiet bildades 1981 och såväl Vänsterpartiet som de s.k. mittenpartiernas kvinnoförbund har 6-timmarsdagen på sitt program.
Motiv för sänkt arbetstid
Motiven för sänkt arbetstid är flera:
1. Anpassning till verkligheten
Det finns ingenting som talar för att det kommer att finnas behov av fler arbeten på 2000-talet än det gör nu. Effektivisering, rationalisering och automatisering inom industrin kommer att fortsätta, även om t.ex. en skatteväxling skulle motverka att en del arbeten försvann. Normalarbetstiden måste därför anpassas till verkligheten. Håller vi fast vid 40-timmarsveckan kommer staten, genom skatteinkomster, att tvingas ta kostnaderna för hög arbetslöshet -- en anpassning av normalarbetstiden till verkligheten innebär att marknaden får ta ett större ansvar och människors bidragsberoende minskar.
2. Antalet jobb ökar
Genom att dela på jobben skapas fler arbetstillfällen. Miljöpartiet de gröna räknar med att en arbetstidsförkortning med fem timmar under innevarande mandatperiod skulle ge cirka 130.000 nya jobb i Sverige. Vi förutsätter då att en tredjedel av den frilagda tiden ersätts med nyanställning. Statens ekonomiska vinst av detta är betydande -- arbetslösheten beräknades 1994 kosta staten cirka 100 miljarder kronor om även skattebortfall räknas in.
Inom EU-kommissionen har man länge drivit frågan om sänkt arbetstid som ett medel att minska arbetslösheten. De flesta EU-länder har redan kortare arbetstid än Sverige och har på det sättet säkrat jobb som annars skulle försvinna. Olika oberoende undersökningar av arbetstidsförkortningarna i Tyskland visar att förkortningen av arbetstiden från 40 till 37 timmar i veckan gav cirka 200.000 nya eller säkrade jobb bara i metallindustrin.
3. Välfärden ökar
Den senaste arbetstidskommittén antydde att sänkt arbetstid skulle hota delar av välfärden eftersom mindre arbete skulle bli utfört. Detta förutsätter emellertid att 40- timmarsveckan är det för evigt optimala; att 40- timmarsveckan närmast är att betrakta som en naturlag. Arbetstidsförkortningar inom flera länder i Europa pekar i en annan riktning än arbetstidskommittén -- balansen i samhället ökar och individer mår bättre. Genom att sänka normalarbetstiden kan livskvalitén öka både för dem som är arbetslösa eller hotas av att bli arbetslösa, och för dem som idag finner att tiden inte räcker till ens för familj och barn. Ökad fri tid kommer dessutom att öka möjligheterna för egenarbete; reparation, odling, hantverk, bakning etc. detta kommer av många att upplevas som en stor välfärdsvinst.
Välfärden kan öka också på ett annat plan: kortare arbetstid innebär sannolikt att tiden för start och slut på arbetsdagen sprids. Detta medför effektivare användning av kommunikationer och mindre krav på nya investeringar i sådana.
4. Jämställdheten ökar
Den största arbetsbördan ligger idag på kvinnorna. De är inte bara dubbelarbetande; de är ofta trippelarbetande genom att såväl lönearbeta som ta huvudansvar för både hem och kontakter med dagis, skola etc. Sänkt arbetstid har länge varit ett krav från många kvinnoorganisationer. Sänkt arbetstid skulle öka förutsättningarna för jämlikhet eftersom en arbetstidsförkortning skulle bidra till att jämna ut skillnaderna i arbetstider mellan män och kvinnor -- kvinnor arbetar deltid i betydligt större omfattning än män. Genom sänkt arbetstid ökar också förutsättningarna för att mannen skall ta ökat ansvar för hem, barn och familj.
5. Barnfamiljernas möjligheter ökar
Familjer där båda föräldrarna arbetar heltid -- eller där en ensamstående förälder arbetar heltid -- har det ofta svårt att få ihop tidspusslet. Tid utgör helt enkelt en bristvara i många familjer, vilket framför allt drabbar barnen. Många tvingas in i en situation där barn och föräldrar lever i olika världar. Kortare arbetsdag ger större möjlighet för föräldrar och barn att umgås och för föräldrarna att klara av sin föräldraroll. Detta skapar förutsättning för ett samhälle med mindre våld och färre droger.
6. Rättvisan ökar
Inom vissa yrken har redan viss förkortning av arbetstiden införts. Mycket tyder på att det inom hela avtalsområden kommer att träffas överenskommelser om förkortad arbetstid. Bl.a. har Metall beslutat prioritera sänkt arbetstid. Detta medför att orättvisor kommer att uppstå, som bara kan rättas till genom lagstiftad arbetstidsförkortning. Det är därför ett rättvisekrav att lagstifta om sänkt arbetstid istället för att vissa grupper skall förhandla sig till detta.
7. Färre arbetsskador
Ursprungligen var just skyddsmotivet det viktigaste skälet för sänkt arbetstid -- arbetstiden reglerades för att skydda individen från dåliga och tunga arbetsmiljöer inom främst industrin. När kvinnor i stor skala tog steget ut på arbetsmarknaden hamnade de ofta i just tunga arbeten inom vården. Även om arbetsmiljöerna generellt förbättrats under de senaste decennierna finns det fortfarande många arbeten med hård fysisk belastning. I den senaste levnadsnivåundersökningen (1991) framkom att över hälften av jobben kan betecknas som fysiskt slitsamma och över en fjärdedel som psykiskt ansträngande. Samtidigt har en stor del av dem som arbetar inom t. ex. vården oregelbundna arbetstider, vilket ökar stress och risk för ohälsa. De projekt som genomförts med sänkt arbetstid inom vården och hemtjänsten (t. ex. i Södertälje och Kiruna) visar att sjukfrånvaron minskar vid sänkt arbetstid -- i Kiruna, där arbetsdagen sänktes med två timmar, sjönk sjukfrånvaron med en tredjedel! Genom sänkt arbetstid kan således arbetsskador och sjukskrivningar minskas inom både tunga och stressande arbeten.
Arbetstidsförkortning
Regeringen avser att åter en gång utreda frågan om sänkt arbetstid. Utredningen skall ha i uppgift att behandla långsiktiga konsekvenser av olika typer av arbetstidsförkortningar, hur flexibla arbetstider kan införas i svensk lagstiftning samt hur EU:s arbetstidsdirektiv påverkar det svenska regelsystemet. Miljöpartiet de gröna menar att utredningen kan fortgå i vissa viktiga delar och att detta inte förhindrar en lagändring när det gäller normalarbetstid.
Miljöpartiet de gröna menar att det inte bara är önskvärt med en arbetstidsförkortning -- utan att det också är nödvändigt. Vi menar att det bästa sättet att gå till väga är att ändra lagen som reglerar normalarbetstiden så att arbetstidsförkortningen blir generell. Vårt mål är 6- timmarsdagen, men redan under denna mandatperiod bör normalarbetstiden sänkas till 35 timmar.
Med tanke på situationen på arbetsmarknaden är sänkt arbetstid en prioriterad reform. Miljöpartiet de gröna accepterar inte att arbetslösheten låses fast på en hög nivå, vilket blir följden av fortsatt 40-timmarsvecka. Därför bör redan från 1 oktober 1995 normalarbetstiden sänkas till 35 timmar i veckan för att redan under budgetåret ge effekt på arbetslösheten. Arbetsmarknadens parter bör ta ansvar för genomförandet som en del av den fria förhandlingsrätten -- förväntade löneökningar och effektiviseringar inom företagen (30 % av den frilagda tiden förväntas fyllas med nya arbetstillfällen, resten förväntas lösas genom effektivitetshöjningar). Påbörjas den önskvärda skatteväxlingen med sänkta arbetsgivaravgifter underlättas övergången ytterligare för de flesta företag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär ändringsförslag till arbetstidslagen så att normalarbetstiden sänks från 40 timmar i veckan till 35 timmar i veckan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att normalarbetstiden bör sänkas till 35 timmar i veckan den 1 oktober 1995,
3. att riksdagen som sin mening, under förutsättning att yrkande 2 ej bifalls, ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att normalarbetstiden bör sänkas till 35 timmar i veckan den 1 januari 1996,
4. att riksdagen som sin mening, under förutsättning att yrkande 2 eller 3 ej bifalls, ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att normalarbetstiden bör sänkas till 35 timmar i veckan den 1 juli 1996,
5. att riksdagen som sin mening, under förutsättning att yrkande 2, 3 eller 4 ej bifalls, ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att normalarbetstiden bör sänkas till 35 timmar i veckan den 1 januari 1997,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som anförts i motionen om den fria förhandlingsrätten,
7. att riksdagen, under förutsättning att yrkande 2 bifalls, under anslaget A 2 Arbetsmarknadspolitiska åtgärder anslår 2
800
000
000 kr mindre än regeringen har föreslagit eller således 31
156
700
000 kr,
8. att riksdagen, under förutsättning att yrkande 3 bifalls, under anslaget A 2 Arbetsmarknadspolitiska åtgärder anslår 2
400
000
000 kr mindre än regeringen har föreslagit eller således 31
556
700
000 kr.
Stockholm den 18 januari 1995 Birger Schlaug (mp) Marianne Samuelsson (mp) Barbro Johansson (mp) Roy Ottosson (mp) Ronny Korsberg (mp) Eva Goe s (mp) Thomas Julin (mp) Ragnhild Pohanka (mp)