Samhall har sedan starten 1980 gjort ovärderliga insatser för att skapa arbetstillfällen för personer med arbetshandikapp. Det finns alla skäl för oss att markera att Samhall säkerligen också i framtiden har en viktig roll i svenskt näringsliv. Företaget är bl.a. Sveriges största underleverantör. Med ca 30 000 arbetshandikappade som anställda har Samhall en mycket stor betydelse både socialt och som en arbetsmarknadsfaktor på svensk arbetsmarknad.
Även när det gäller service och tjänster har Samhall på kort tid blivit en faktor att räkna med. Dessutom har många nya jobb kunnat skapas.
Genom att förändra verksamhetsformen till aktiebolag har man lyckats skapa nya möjligheter att klara en hårdnande konkurrens, bli ytterligare effektivare och därmed trygga jobben för de arbetshandikappade. För alla anställda bör det också betyda ökad stolthet att arbeta i ett företag som ännu mer kommer att likna andra företag ute i samhället.
Resultatkravet
Regeringen ställer nu ytterligare resultatkrav på Samhallgruppen.
Å ena sidan skall Samhall ha en hög andel anställda från de s.k. prioriterade grupperna och samtidigt öka antalet övergångar till arbete på den reguljära arbetsmarknaden.
Å andra sidan har redan Samhall ett ''gammalt'' krav att åstadkomma en nedtrappning av behovet av statlig ersättning till att motsvara högst lönekostnaderna, exkl. fastighetskostnaderna, för de arbetshandikappade anställda. Nu skriver regeringen att Samhall utöver detta skall öka effektiviteten ytterligare och därmed kunna minska statsstödet utöver tidigare mål. Regeringen skriver att man förutsätter en resultatförbättring med ytterligare 300 miljoner kronor (18 mån).
Vi delar uppfattningen om det angelägna i något högre resultatkrav beträffande både de prioriterade grupperna och övergångarna. Skall dessa resultat kunna uppnås anser vi dock att kraven på takten i den ekonomiska resultatförbättringen inte kan ställas så hårt som regeringen nu föreslår.
Vi kan se uppenbara konsekvenser med dessa hårda besparingskrav. När det gäller produktionen kan företaget tvingas välja produkter som är strikt lönsamma men som inte är lämpliga för de arbetshandikappade. Detta påverkar i sin tur såväl arbetsförmedlingen som dem som gör urvalet då Samhall skall nyanställa personal. Det finns risker för att de som behöver arbete allra mest inte kan få det beroende på effektivitetsjakt och företagsekonomiska krav.
Samhall har också följdriktigt i sin egen framtidsstudie ''Samhall mot år 2000'' indikerat att en resultatnivå motsvarande 100 % av arbetshandikappade kan uppnås först i slutet av 1990-talet.
Det är emellertid viktigt att inte bara förlora sig i dagens konjunktursituation, man måste våga se framåt. Efter varje lågkonjunktur kommer som vi nu kan se bättre konjunkturer. Därför måste man ha beredskap för de möjligheter som en högre konjunktur ger. Ett sådant exempel kan vara att ta vara på Handikapputredningens förslag.
Det är viktigt att komma ihåg att Samhall har den allra största betydelse för människor med svåra funktionshinder, vilka oberoende av konjunktursituationen möter stora svårigheter när det gäller att få fotfäste i arbetslivet. Det är något som bl.a. framhållits av Handikapputredningen i betänkandet ''Handikapp, Välfärd, Rättvisa''.
Handikapputredningen, SOU 1991:46, visar på att bristen på arbete och sysselsättning för dessa grupper är en av de största välfärdsklyftorna i samhället. Enligt de kartläggningar som Handikapputredningen redovisat uppger två av tre svårt funktionshindrade att de saknar såväl arbete som annan daglig sysselsättning. Handikapputredningen har mot denna bakgrund föreslagit en utbyggnad av Samhall med ca 600 arbetstillfällen per år direkt riktad mot grupperna med svåra funktionshinder.
Regeringen anser av någon anledning att Handikapputredningens förslag i detta avseende inte bör föranleda någon åtgärd. Vi delar inte den uppfattningen utan vill hävda att det kommer att krävas ytterligare arbetstillfällen som direkt förbehålls personer med svårare funktionshinder. Inte minst med utgångspunkt från dagens svåra arbetsmarknadssituation riskerar dessa gruppers svårigheter på arbetsmarknaden att förvärras ytterligare. Riksdagen bör därför uttala sig för att en successiv utbyggnad av antalet arbetstillfällen hos Samhall påbörjas nu och genomförs i enlighet med Handikapputredningens förslag. En sådan utbyggnad bör alltså påbörjas snarast så att uppgången i konjunkturen också medger en ökad verksamhet för Samhall.
Behovet av sysselsättning för arbetshandikappade är säkerligen större nu än någonsin. Det är därför viktigt att Samhall planerar för och har en beredskap för en sådan utveckling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att fler svårt handikappade kan få anställning i Samhall AB,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att effektivitetskravet måste vägas mot svårt handikappades möjlighet till meningsfulla arbetsuppgifter i Samhall AB,
3. att riksdagen hos regeringen begär att Samhall får i uppdrag att redovisa en plan för en långsiktigt successiv utbyggnad av antalet arbetstillfällen i enlighet med Handikapputredningens förslag.
Stockholm den 18 januari 1995 Bo Nilsson (s) Ronny Olander (s)