I proposition 1994/95:137 föreslår regeringen att ett s.k. riktat anställningsstöd skall införas. Förslaget innebär att företag som mellan den 1 januari och den 15 maj 1995 tillsvidareanställer nya medarbetare, som varit arbetslösa i minst fyra veckor under november--december 1994 ges ett speciellt stöd. Vid sådana anställningar skall avdrag på arbetsgivaravgiften medges med upp till 6.000 kronor per månad och nyanställd.
Regeringen bedömer att det riktade anställningsstödet skall ge 110.000 nya arbeten. Kostnaden beräknas till sju miljarder kronor.
Regeringens förslag har väckt berättigad kritik. I motion 1994/95:A215 av Carl Bildt m.fl. framhölls:
Anställningsstödet som förefaller vara själva grundbulten i regeringens arbetsmarknadspolitik, skall utgå som en kortsiktig subvention för ett långsiktigt anställningsförhållande. Det skall gälla arbetslösa som arbetsförmedlingen anvisar.
Regeringen hoppas att företagen till följd av det föreslagna stödet skall nyanställa 110.000 personer. Vi tror regeringen kraftigt överskattar förslagets effekter. Den bedömningen gör också Arbetsmarknadsverket som menar att högst hälften så många nyanställningar är en realistisk bedömning. Arbetsmarknadsverkets generaldirektör har framhållit följande:
Mellan 45.000 och 50.000 arbetslösa kan få anställning genom anställningsstödet. Möjligen ytterligare 10.000 -- men inte fler.
Tidigare erfarenheter visar att det är svårt att få företagen att anställa trots stöd. Deras anställningsagerande styrs främst av efterfrågan.
Många bedömare har gjort än mer pessimistiska uppskattningar än Arbetsmarknadsverket av det tilltänkta stödets effekter.
Vi utesluter inte att några i dag arbetslösa kommer att erbjudas anställning i företagen med bistånd från det föreslagna stödsystemet. Det rör sig emellertid, enligt vår bedömning, i allt väsentligt om anställningar som företagen i alla fall skulle ha gjort. För dessa företag är stödet naturligtvis välkommet, men inte avgörande för anställningsbesluten.
För företag som bidraget förutan inte skulle anställa fler medarbetare är ettåriga lönesubventioner av ytterligt begränsad betydelse. I förhållande till det ansvar en anställning är förknippad med är den kortsiktiga lönesubventionen på gränsen till betydelselös.
Det vi nu sagt gäller desto mer som regeringen genom ''återställarna'' inom arbetsrätten förstärkt rigiditeten på arbetsmarknaden och höjt den ansvarströskel som anställningsförhållandet är förknippat med.
Ett annat sätt att bedöma det föreslagna anställningsstödet är att se det tillsammans med de skattehöjningar för företagen som regeringen drev igenom hösten 1994. Sammantaget uppgick dessa, som vi tidigare nämnt, till ca 36 miljarder kronor. De är dessutom varaktiga till sin karaktär.
Det förtjänar i detta sammanhang att understryka att regeringen i budgetpropositionen inte redovisar hur det riktade anställningsstödet skall finansieras. Av andra uttalanden från regeringen att döma är emellertid uppenbarligen avsikten att någon särskild finansiering över huvud taget inte skall anvisas. Vi finner detta ansvarslöst.
Den kritik som riktas mot förslaget om ett riktat anställningsstöd har av allt att döma också betydande parlamentarisk förankring. Huruvida förslaget ens längre har regeringens stöd är oklart.
Fyra timmar före motionstidens utgång för proposition 1994/95:137 låter nämligen regeringen meddela att den nu föreslår att av de sju miljarder kronor som alltså inte ens budgeterats, skall två miljarder kronor i stället anslås till allergisanering och fem miljarder kronor till ett nytt riktat anställningsstöd bara till vissa företag.
I regeringens pressmeddelande hävdas följande:
''-- Nu har vi en majoritet i riksdagen för regeringens politik för att minska arbetslösheten och öka sysselsättningen. Det är glädjande. Miljöpartiet har visat att de är ett ansvarsfullt parti.''
Detta uttalande är anmärkningsvärt av två skäl:
Regeringen har minst av allt fått någon majoritet för vad som åtminstone för två veckor sedan angavs vara dess politik.
Att miljöpartiet dessutom nu utnämns till ett ansvarsfullt parti bekräftar, vad vi länge hävdat, nämligen att socialdemokraterna riskerar fastna i en rödgrön röra.
Låt oss först beröra frågan om hur regeringen lämnar sina förslag.
Att en regering under pågående motionsperiod i riksdagen öppet överger en proposition till förmån för en annan politik är såvitt vi kan förstå unikt. Det förslag som oppositionen har att granska och att utforma alternativ till finns plötsligt inte längre!
Enligt vår mening vore det naturligt att en ny proposition nu presenterades som riksdagen i sedvanlig ordning hade att bedöma.
I sak är det nya förslag regeringen uppenbarligen vill få riksdagens godkännande av, lika illa övertänkt, som det första.
1. Någon finansiering av de föreslagna åtgärderna finns fortfarande inte. De sju miljarder kronor regeringen generöst vill spendera existerar således inte.
2. Den allergisanering av hus som regeringen plötsligt vill genomföra är förvisso vällovligt, men har knappast någonting med villkoren för långsiktiga och riktiga jobb att göra.
3. Ett nytt riktat anställningsstöd skall tydligen ersätta det gamla regeringsförslaget. Nu skall det emellertid bli ett riktat småföretagarstöd, ett stöd som har samma brister som det tidigare förslaget om ett riktat anställningsstöd hade när det gäller långsiktigt hållbara arbeten.
Vi finner för vår del, som vi redan framhållit, regeringens ursprungliga förslag om ett riktat anställningsstöd oklokt och ineffektivitet. Också det nya regeringsförslaget har, som vi just visat, avgörande brister.
För vår del vill vi föreslå en politik för en långsiktigt hållbar utveckling mot fler arbeten enligt följande:
En politik för fler jobb går genom starka företag och en ekonomi i balans. Vår strategi för nya jobb kan sammanfattas i sju punkter:
1. Företagen måste kunna växa och flera företag etableras, bl.a. genom att avdragsrätt för riskkapital införs.
2. Skattesystemet måste ge goda förutsättningar för arbete och företagande, genom att skatterna sänks.
3. Lönebildningen måste främja rekrytering av ny arbetskraft, men också karriär och arbetsbyten.
4. Arbetsmarknaden måste bli en verklig marknad. Dagens arbetsmarknadslagstiftning måste reformeras och generella möjligheter öppnas för enskilda anställningsavtal mellan företag och medarbetare.
5. Socialförsäkringarna måste ändras så att de befrämjar arbete, men också för att medge nödvändigt skydd när rörligheten på arbetsmarknaden tilltar. Arbetslöshetsförsäkringen skall vara allmän.
6. Utbildningen måste vara av hög kvalitet. Den bör kunna fortgå under hela yrkeslivet, bl.a. med hjälp av personliga utbildningskonton.
7. Arbetsmarknadspolitikens effektivitet måste höjas, bl.a. genom sådana ersättningsregler att ett aktivt arbetssökande främjas.
Kring dessa sju områden måste en politik för förnyelse byggas. Att avstå från att anta utmaningen -- eller att misslyckas -- är detsamma som att låsa arbetslösheten vid en oacceptabelt hög nivå, att inte dra nytta av all möjlig mänsklig förmåga och att acceptera ett lägre välstånd än vad som annars skulle vara möjligt att uppnå.
Den politik vi här har skisserat stimulerar företagen att expandera. Den står därmed i stark kontrast till den politik socialdemokraterna fört sedan valet förra hösten och som direkt motverkat tillkomsten av nya jobb såväl på kort som på längre sikt. Den kortsiktspolitik regeringen föreslår riksdagen att acceptera är i betydande utsträckning att ses som en ren, men ofullständig, kompensation för den egna politikens negativa effekter.
* Rekordskattehöjningarna hösten 1994 på drygt 55 miljarder kronor belastar hela samhället, men i särskilt hög grad de företag som borde stimuleras att utvidga och att anställa flera. Ca 36 miljarder kronor av de drygt 55 gör det direkt dyrare att anställa flera.
* Otillräckliga besparingar på statsbudgeten gör att räntan riskerar att ligga på en nivå som gör framtidsinvesteringarna dyrare än vad många företag förmår bära. Därmed kommer produktionsapparaten att förbli för liten och den höga arbetslösheten att bestå.
* Återställningen av de små förändringar av arbetsrätten som tidigare genomförts skickar signaler till företagen om att 1970- och 80-talens arbetsrättsliga rigiditet återupprättas. Det kommer att göra flera, inte minst småföretag, obenägna att nyanställa. Tvekan att nyanställa syns i det rekordhöga övertidsarbete som många företag i dag redovisar.
* Förslaget om att avskaffa karensdagen i sjukförsäkringen riskerar att bryta de senaste årens utveckling mot minskad korttidsfrånvaro. Avskaffandet av karensdagen innebär en ytterligare belastning för företag och annan verksamhet som kan uppskattas till flera miljarder kronor årligen. Den produktivitetsförbättring som karensdagen bidrog till riskerar därmed att förbytas i sin motsats. Det skulle undergräva företagens konkurrenskraft och därmed förmågan att anställa nya medarbetare.
* Den nedrustning av forskningen som regeringen nu föreslår motverkar direkt den högkunskapsutveckling, som behövs om vårt land skall klara den skärpta internationella konkurrensen. Att ersätta långsiktiga kunskapsinvesteringar med kortsiktiga arbetsmarknadsinsatser är lika kortsynt som att plötsligt sluta att bygga vägar.
Inga arbetsmarknadsprogram kan kompensera för sådana sysselsättningsfientliga åtgärder som vi här har nämnt. Antingen inser inte regeringen vad en mer rörlig och internationellt konkurrensutsatt arbetsmarknad kräver eller så är regeringen oförmögen att göra det som också den ändå borde inse är nödvändigt.
I båda fallen blir dessvärre resultatet att många människor i onödan döms till arbetslöshet.
Mot den här angivna bakgrunden bör riksdagen avslå regeringens förslag i proposition 1994/95:137 liksom de förslag som presenteras i pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet, daterat den 6 februari 1995.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår regeringens proposition 1994/95:137.
Stockholm den 6 februari 1995 Per Unckel (m) Kent Olsson (m) Patrik Norinder (m) Christel Anderberg (m) Anna Åkerhielm (m) Per Bill (m) Olle Lindström (m) Ulf Melin (m) Jan Backman (m) Sonja Rembo (m) Annika Jonsell (m)