I propositionen läggs förslag till förändringar inom arbetsrätten med anledning av två EG-direktiv. Det ena avser föreskrifter av arbetstagares rätt vid övergång av företag, verksamheter eller delar av verksamheter. Det andra direktivet innehåller föreskrifter som gäller vid kollektiva uppsägningar.
Propositionen avses reglera bl.a. i lagen om anställningsskydd (LAS) att övergång av ett företag, en verksamhet eller en del av en verksamhet i sig inte skall utgöra saklig grund för att säga upp arbetstagare. I fortsättningen av förslaget sägs att detta förbud inte skall hindra uppsägningar som sker av ekonomiska, tekniska eller organisatoriska skäl.
Dessa två meningar är så motsägelsefulla att redan såväl offentliga utredare som privata företrädare sett stora möjligheter att kringgå min avsikt med föreslagna ändringar. Man försöker hitta samma möjligheter i personalhanteringen som vid förändringen av skolöverstyrelsen och byggnadsstyrelsen. Vidare finns det risk för kollektiva uppsägningar i stil med som hände vid övergång av kommunal lokaltrafik till Swebuss.
De ovan uppfattade dubbla budskapen befaras leda till flera onödiga prövningar i arbetsdomstolen. Ett ärende som snart kan bli aktuellt att pröva är den pågående processen i sammanslagningen av LMV och CFD i Gävle. Där råder för närvarande helt olika tolkning av proposition 1994/95:102 mellan organisationskommittén och de fackliga organisationerna. Berörda myndigheter tycks också vara tveksamma.
De oklarheter som jag anser råda i de föreslagna reglerna vid övergång av företag, verksamheter och delar av verksamheter bör undanröjas så att reglerna kan tillämpas med positiva effekter för arbetstagarna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de föreslagna reglerna vid övergång av verksamheter och kollektiva uppsägningar.
Stockholm den 21 november 1994 Sinikka Bohlin (s)