I propositionen föreslås ändringar avseende lagen om anställningsskydd och lagen om medbestämmande i arbetslivet. Ändringarna syftar till att upphäva de försämringar i dessa lagar som genomfördes den 1 januari 1994. Dessa ändringar har en avgörande betydelse för tryggheten i anställningen och inflytandet på arbetet för de svenska löntagarna. Vänsterpartiet ställer sig bakom propositionens förslag i dess helhet men menar att det behövs ytterligare förändringar av den nu gällande arbetsrättsliga lagstiftningen. Den nuvarande lagstiftningen har fungerat i snart 20 år samtidigt som arbetsmarknaden förändrats, liksom anställnings- och inflytandeformerna.
Det är därför nödvändigt att den svenska arbetsrätten utvecklas så att den täcker hela arbetsmarknaden och alla anställningsformer. Det är också nödvändigt att den utvecklas så att den ökar arbetstagarnas inflytande på arbetsplatsen och i arbetslivet samtidigt som den garanterar yttrandefrihet och trygghet i anställningen.
Detta innebär att den svenska arbetsrätten måste kompletteras på en rad viktiga områden. Vänsterpartiet lyfter här fram några av de viktigaste frågorna:
Yttrandefrihet
Under de senaste åren har exemplen varit många på att anställda förlorat sina arbeten bara för att de använt sig av sin medborgerliga rätt att yttra sig fritt. Det krävs en lagstiftning som garanterar yttrandefriheten i arbetslivet och på arbetsplatsen.
Respekt för Arbetsdomstolens domar
En arbetsgivare som av domstol ålagts att återta en lagstridigt uppsagd/avskedad arbetstagare har en på 39 § LAS grundad rätt att ''köpa ut'' arbetstagaren. Flera uppmärksammade fall har aktualiserat detta problem. Det är nödvändigt att vidta åtgärder för att komma till rätta med rådande orimliga förhållanden där makt går före rätt i en för den enskilde avgörande fråga.
Den möjlighet som lagen nu medger till utköp bör kraftigt begränsas och ges formen av ett principförbud mot utköp som endast får genombrytas om det föreligger särskilda skäl. Det skall då vara fråga om en situation där det skulle leda till en ohållbar situation på arbetsplatsen om den felaktigt avskedade/uppsagde kom tillbaka.
Vidga arbetstagarbegreppet
Anställda i entreprenadföretag, konsultfirmor och firmor för uthyrning av arbetskraft saknar i dag ofta inflytande över sin dagliga arbetssituation. De saknar också rättigheter i förhållande till sin dagliga arbetsledning. Det är dags att utvidga arbetstagarbegreppet så att alla löntagare omfattas av arbetsrätten eller se över de anställningsformer som bl.a. tillåter uthyrning av arbetskraft.
Rätt till kompetensutveckling
Dagens arbetsliv förändras snabbt. Ny teknik, rationaliseringar och strukturomvandlingar innebär att kunskap snabbt blir föråldrad. För att undvika att detta slår ut arbetstagare som har en gammal eller föråldrad utbildning krävs tydliga signaler till Sveriges arbetsgivare. Arbetsgivaransvaret innebär också att skapa förutsättningar för den kompetensutveckling som verksamheten kräver både i nuet och i framtiden. Att negligera framtidsperspektivet är att se de anställda som en förbrukningsvara i den meningen att deras kompetens utnyttjas så länge den är aktuell och sedan kastas de ut i arbetslöshet. Det är därför av yttersta vikt att en arbetsrätt som syftar till att skapa rättvisa och trygghet för löntagarna även omfattar rätten till kompetensutveckling.
Förtursrätt för deltidsanställda
I dag är deltidsarbetslöshet ett stort problem främst inom kvinnodominerade yrkesområden. För att lösa det problemet krävs bl.a. en lagstiftning som ger deltidsarbetande företrädesrätt till anställningar med fler arbetstimmar.
Lönediskriminering
Löneskillnadsutredningens slutbetänkande visade att det fortfarande existerar osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Det är dags att lagstifta mot lönediskriminering och könsrelaterade löneskillnader. Det finns exempel att hämta i omvärlden: Ontario i Kanada har förmodligen världens mest framgångsrika lagstiftning på området.
Turordning och föräldralediga
I dag förekommer diskriminering av föräldralediga vid avtalsturordningslistor. För att komma till rätta med denna diskriminering krävs att avtalsturlistor där föräldralediga är berörda alltid skall godkännas av central arbetstagarorganisation.
Demokrati i arbetslivet
Ett demokratiskt arbetsliv kräver inte bara trygghet i anställningen och en lagstadgad yttranderätt på arbetet. Det kräver också ett större inflytande för arbetstagarna. Inte minst distansarbete, koncernarbete, nya företagsformer och mångfalden av olika anställningsformer gör att nya lagar för att fördjupa arbetstagarnas inflytande i arbetslivet och på arbetsplatsen måste utvecklas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vidare behandling i den kommitté som har att utreda och lägga förslag om en ny arbetsrättslagstiftning,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om mer verksamma regler för att förhindra utköp enligt 39 § anställningsskyddslagen i enlighet med vad i motionen anförts,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lag om att deltidsanställda arbetstagare skall ha förtursrätt vid ledigförklarandet av anställning med fler arbetstimmar.
Stockholm den 16 november 1994 Gudrun Schyman (v) Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Björn Samuelson (v) Eva Zetterberg (v)