Uppdrag att utreda och förhandla fram förslag till insatser för avloppsrening i Baltikum

Innehåll

Dir. 1993:95

Beslut vid regeringssammanträde 1993-06-17

Chefen för Miljö- och naturresursdepartementet, statsrådet Johansson, anför.

Mitt förslag

Jag föreslår att en särskild utredare tillkallas med uppdrag att utreda och förhandla fram förslag till insatser för avloppsrening i Baltikum, i enlighet med vad som anförs propositionen om vissa åtgärder inom klimatområdet och i Östersjöregionen (prop. 1992/93:99, bet. 1992/93:JoU11, rskr. 1992/93:138).

Bakgrund

I april 1992 undertecknade miljöministrarna i länderna runt Östersjön samt i Norge och Tjeckoslovakien en deklaration om ett åtgärdsprogram för att återställa Östersjön i ekologisk balans. Åtgärdsprogrammet har utarbetats gemensamt av dessa länder tillsammans med EG, Nordiska in- vesteringsbanken, Världsbanken, Europeiska utvecklingsbanken och Europeiska investeringsbanken. Programmet är en följd av den deklaration om ökat samarbete kring Östersjöns miljö som statsministrarna i de berörda länderna i september 1990 undertecknade i Ronneby.

I åtgärdsprogrammet presenteras bl.a. 132 objekt i regionen som bedöms som mest angelägna att åtgärda från miljösynpunkt för Östersjön. Den totala kostnaden för programmet uppskattas till ca 150 miljarder svenska kronor. I programmet redovisas också en grov uppskattning av varje projekts kostnad. För genomförandet av programmet förutsätts lånefinansiering, finansiellt stöd till länderna i Central- och Östeuropa samt lokal finansiering.

I propositionen om vissa åtgärder inom klimatområdet och i Östersjöregionen föreslog regeringen att, inom ramen för de prioriterade objekten i åtgärdsprogrammet, finansiellt stöd skall ges till en eller flera avloppsreningsanläggningar i Estland, Lettland och Litauen. Beloppet angavs preliminärt till 108 miljoner kronor. Riksdagen har ställt sig bakom regeringens förslag.

Uppdraget

En särskild utredare bör tillkallas för att i samråd med företrädare för Estland, Lettland och Litauen och med utgångspunkt i vad som sägs i ovan nämnda proposition och åtgärdsprogrammet för Östersjön förhandla fram och föreslå vilka konkreta insatser för avloppsrening i Baltikum som bör göras för de medel som står till regeringens förfogande. Hänsyn skall tas till andra internationella insatser i Baltikum.

Av förslaget skall bl.a. framgå:

- förväntad miljöeffekt - kostnad inkl. lokal finansiering - form och villkor för det finansiella stödet - utformning av avtalsförslag - plan för genomförandet - behov av utbildning - behov av andra insatser som krävs för att genomförande och drift skall
    fungera tillfredsställande.
Om det finns alternativa insatser skall de rangordnas efter ange- lägenhetsgrad enligt samma kriterier som ovan.

Utredaren bör särskilt beakta möjlighet till samfinansiering och andra former för samverkan med relevanta finansieringsinstitutioner.

Utredaren bör vidare särskilt beakta att de insatser som föreslås är kostnadseffektiva samt att de är rationellt och ekonomiskt utformade mot bakgrund av behov, kostnadsläge och övriga förutsättningar i dessa länder.

Tidsplan m.m.

Uppdraget bör redovisas till regeringen senast den 1 mars 1994. En delrapportering bör lämnas senast den 1 november 1993.

För utredaren bör gälla regeringens direktiv om utredningsförslagens inriktning (dir.1984:5) och direktiven angående EG-aspekter i utredningsverksamheten (dir. 1988:43).

Hemställan

Med hänvisning till vad jag nu har anfört hemställer jag att regeringen bemyndigar chefen för Miljö- och naturresursdepartementet

att tillkalla en särskild utredare, omfattad av kommittéförordningen (1976:119), med uppgift att utreda och förhandla fram förslag till insatser för avloppsrening i Baltikum,

att besluta om sakkunniga, experter, sekreterare och annat biträde åt utredaren.

Vidare hemställer jag att regeringen beslutar att kostnaderna skall belasta fjortonde huvudtitelns anslag Utredningar m.m.

Beslut

Regeringen ansluter sig till föredragandens överväganden och bifaller hans hemställan.

                     (Miljö- och naturresursdepartementet)