1.1 Starka förändringar kräver ny kompetens
Det svenska samhället har under många decennier varit mycket beroende av utvecklingen i vår omvärld. De starka förändringar som nu sker där kommer att påverka oss snabbare och mer djupgående än någonsin tidigare. Hur vi kommer att möte dessa blir avgörande för möjligheterna att utveckla välfärd, fördjupa demokratin och skapa meningsfulla och utvecklande arbeten åt alla.
Internationaliseringen av ekonomin och integrationen i Europa blir alltmer bestämmande för investeringar och arbetstillfällen i vårt land. Det internationella kapitalet, däribland det svenska, söker sig till länder och regioner som erbjuder de mest gynnsamma förutsättningarna. Den viktigaste faktorn för lokalisering för de mer utvecklade delarna av varu- och tjänsteproduktion är arbetskraftens kompetens. Detta gäller internationellt, men även inom vårt land.
Det kraftiga fallet av den svenska kronan när vi tvingades överge den fasta växelkursen har för en tid givit svenskt näringsliv betydande konkurrensfördelar på världmarknaden. I ett längre perspektiv kommer näringslivet dock att åter få känna av den hårdnande konkurrensen. I många delar av världen utvecklas nu en produktion av allt högre kunskapsinnehåll, men till kostnader som är lägre än i Sverige. Den hårdnande konkurrensen i slutet av 80-talet har lett till att många industrijobb slagits ut och många rutinjobb försvunnit.
Den stora tillväxten av ny, ofta vetenskapsbaserad, kunskap utnyttjas allt snabbare i produkter och produktionsprocesser. Den samlade vetenskapliga kunskapen inom många ämnesområden fördubblas inom 10--15 år. Det påstås att nära 90 % av alla forskare som funnits är verksamma idag. Redan nu finns mycket kunskap lagrad som ännu ej nyttiggjorts i produktion av varor eller tjänster. De som bäst kan tillgodogöra sig de nya kunskaperna och den nya tekniken får stora fördelar.
Kraven från kunder och medborgare blir alltmer komplexa och kvalitetsmedvetna. Det ökar fordringarna på kunskapsinnehållet i varor och tjänster från företag och förvaltningar.
Den nödvändiga omställningen av vårt sätt att leva och arbeta till vad miljön tål och till en hushållning av energi och naturresurser kommer att kräva tillgång till ny kunskap och ny teknik. Ny kunskap måste också tas fram och omvandlas till nya produkter för att vi ska kunna ge våra bidrag i kampen mot de globala orättvisorna.
Den skärpta internationella konkurrensen och massarbetslösheten även i många högt utvecklade industriländer har lett till ett starkt ökat intresse för arbetskraftens kunskap och kompetens på alla nivåer. I många OECD-länder talar man nu om nödvändigheten av att öka andelen med högre utbildning från i dag 10--15 % till nivåer på 30--50 % av arbetskraften.
Kvinnor och män med kunskaper, färdigheter, samarbetsförmåga och ansvarskänsla har byggt vårt välfärdssamhälle. Men inför de stora svårigheter som under de senaste åren drabbat oss genom massarbetslöshet, social nedrustning och orättvisor kan vi inte slå oss till ro med den kompetens vi gemensamt besitter. För att ta oss igenom dem måste vi ytterligare öka vår samlade kompetens. Det måste ske i alla delar av arbetsliv och samhälle. Ett nationellt kompetenslyft måste åstadkommas.
Men för att nå framgång i detta får inga lämnas utanför. Att som nyliberaler förespråkar bygga ett framtida samhälle genom att satsa på en redan välutbildad elit och vidgade klyftor är inte en väg att möta framtiden.
Sådana tankar genomsyrade en rapport presenterad under hösten 1993 kallad Agenda 2 000 -- Kunskap och kompetens för nästa århundrade. Där utvecklar utbildningsministern sitt tänkande inom detta område. Rapporten har utgjort en ram för det fortsatta arbetet med att möta de långsiktiga kompetensutmaningar som det svenska samhället står inför.
Den analys som där presenterades är mycket ytlig och rapporten har närmast karaktären av en moderat pamflett. Den strukturomvandling vi står inför i västvärlden påstås delvis och särskilt för Sverige ha sin grund ''i en för stor offentlig sektors snedvridande skatteuttag och konkurrens- samt rörlighetshämmande regleringar''. Vissa påstådda brister vad gäller utbildning i arbetskraften förklaras av utbildningsminstern bl.a. bero på ''att det funnits en officiell syn på kunskaper de senaste 30 åren som snarast nedvärderat än understrukit dessas betydelse''.
LAS och MBL påstås direkt premiera orörlighet, vilket därmed hindrar individens möjligheter till såväl kompetensutveckling som bättre lönevillkor. Beskattningen av bostadsbyten görs till ett annat skäl som förhindrar kompetensutveckling liksom det offentliga socialförsäkringssystemet. Synen på utbildningens värde för den enskilde reduceras till en fråga om hur mycket högre lön som blir resultatet av kompetenshöjning.
Den enda utbildning som förefaller intressera utbildningsministern är högskoleutbildning och former för kompetensutveckling för dem som ''inte först och främst har behov av den mera standardiserade och elementära vuxenutbildning som via skattsedeln erbjuds till andra grupper''.
Rapporten illustrerar väl den syn som tidigare från regeringen kommit till uttryck när den i budgetpropositionerna 1992 och 1993 kraftigt prioriterade ned folkbildning och kommunal vuxenutbildning.
För att ytterligare tydliggöra de nya villkor som präglar världsekonomin och de tankar som kan ligga bakom utbildningsministerns ställningstaganden väljer vi att återge ett citat ur en amerikansk bok, ''The Work of Nations'', skriven av Robert Reich, nu arbetsminister i den nya regeringen.
Så här skriver han:
Vi genomlever en omvandling som kommer att på ett avgörande sätt förändra ekonomin och politiken under det kommande decenniet. Det kommer inte att finnas några nationella produkter eller teknologier, inga nationella företag och inga nationella branscher. Det kommer inte ens att finnas några nationella ekonomier, i varje fall inte med den mening som vi nu lägger in i begreppet. Det enda som kommer att ha sina rötter inom en nations gränser i framtiden kommer att vara de människor som utgör denna nation.
Varje lands viktigaste politiska uppgift blir att försöka klara av de starka centrifugalkrafterna i den globala ekonomin som försöker slita sönder de band som förenar dess medborgare och omfördela resurser till de välutbildade och starka från dem som är svagare. När gränser blir alltmer meningslösa i ekonomiskt avseende blir de medborgare som befinner sig i den bästa positionen för att utnyttja världsmarknaden frestade att överge sina nationella förpliktelser och därmed lämna sina mindre gynnade landsmän i sticket.
Vi delar den uppfattning som Reich ger utryck för.
1.2 Utbildningsnivån kraftigt höjd, men ändå otillräcklig
Den svenska arbetskraften har aldrig varit så välutbildad som idag. Under de senaste 20 åren har dramatiska förbättringar skett. Utbyggnaden av gymnasieskolan och vuxenutbildningen har även lett till att utbildningsnivån idag är högre hos kvinnor än hos män.
Men trots stora utbildningssatsningar finns det, i t ex åldersgruppen 25 -- 50 år, nära 700 000 människor som har högst grundskoleutbildning. Det finns över 1 700 000 medborgare i den åldersgruppen som har högst tvåårig gymnasieskola, människor med 15 -- 40 år kvar i arbetslivet, merparten av dem med otillräckliga kunskaper i svenska, matematik, engelska och samhällskunskap i förhållande till kraven på arbetsmarknaden. Alla dessa har en utbildning som är kortare än den som nu erbjuds samtliga ungdomar, den treåriga reformerade gymnasieskolan.
Internationell statistik visar att vi i jämförelse med flera av våra viktigaste konkurrentländer inte har en formell utbildningsnivå inom t.ex. tillverkningsindustrin som ger oss konkurrensfördelar. Där har vi för många anställda med kort utbildning och för få med högskoleutbildning.
Tillförseln av ny kunskap till arbetsmarknaden genom nyutbildade ungdomar motsvarar inte mer än 2--3 % av förnyelsen. Denna påverkas dock negativt av att ungdomskullarna minskar under innevarande årtionde från i början av 90-talet 120 000 till ca 100 000 vid sekelskiftet, men även av att många välutbildade ungdomars kompetens inte tas tillvara.
Den katastrofala situationen på arbetsmarknaden idag måste ingå vid bedömningen av kompetensutveckling och kompetensbehov. I dag står 600 000 arbetslösa utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Av dem är över 400 000 öppet arbetslösa.
Mer än 300 000 av de arbetslösa har gymnasial utbildning och 50 000 eftergymnasial. Den relativa arbetslösheten för dessa grupper är ca 14 % respektive 5 %. 5 000 civilingenjörer är bland de arbetslösa.
Det räcker således inte med att enbart höja de enskilda individernas kompetens. Det krävs stora förändringar inom näringsliv och gemensam sektor för att en höjd kompetens skall kunna efterfrågas och därmed nyttiggöras. Det är samspelet mellan näringspolitik, dvs en politik för ökat kunskapsinnehåll i produktionen och löntagarnas kompetens som skapar konkurrenskraft. Den långsiktigt viktigaste åtgärden är dock att höja kompetensen i den svenska arbetskraften, och det är nu hög tid att sätta in kraftfulla åtgärder som omfattar alla i arbetskraften.
1.3 Höjd kompetens genom livslångt lärande
Den framtida arbetsmarknaden kommer att bestå av arbetsuppgifter av de mest skilda slag. Men för att uppnå full syssselsättning med lönenivåer som gör det möjligt att behålla och vidareutveckla välfärdssamhället måste tyngdpunkten i produktion förflyttas i riktning mot varor och tjänster med högt kunskapsinnehåll. Att närmare förutse kompetensbehoven för denna arbetsmarknad är en mycket svår uppgift. En generell höjning är därför den viktigaste åtgärden idag.
Kompetens innebär långt mer än kunskap. Det handlar om hur man agerar i en given situation, ställd inför ett visst problem. Förutom att känna till fakta och ha kunskap om metoder krävs även färdigheter, dvs kunskap om hur man i praktiken bör handla. Kompetens handlar också om motivation, vilja att ta ansvar och förmåga att kommunicera och skapa meningsfulla relationer till andra människor.
Skolan och hela utbildningssystemet måste lägga grunden till och ge lust till ett livslångt lärande genom goda kunskaper som fördjupas och breddas till alltmer djupgående generella kompetenser ju högre upp i utbildningssystemet man kommer. Varje nivå tar sin del av ansvaret för helheten. Misslyckanden på en nivå får konsekvenser för nästa.
Samhället måste även aktivt ta ansvar för att medborgarna verkligen på bästa sätt tar i anspråk den utbildning som erbjuds. Det gäller att förhindra att den snabba samhällsomvandlingen leder till framväxten av en lågutbildad fattigklass som får nöja sig med att slåss om okvalificerade jobb, samtidigt som existerande utbildningsklyftor överbryggas.
Men utbildning ska självfallet inte begränsas till arbetsmarknadens behov eller den enskildes behov i arbetslivet. Utbildning är också ett värde i sig för den enskildes möjligheter att leva ett rikt liv, att ta ansvar för barn och ungdomar, att ta aktiv del i kultur- och föreningsliv, att besöka andra länder och folk, att delta i politiskt och fackligt arbete och för möjlighet till kritiska och självständiga ställningstaganden.
Framtidens arbetsmarknad kräver mer av kreativitet och förändringsbenägenhet, förmåga att arbeta tillsammans och lösa problem, goda kunskaper i svenska, matematik och engelska, men även hur man finner, anpassar och använder ny kunskap. För de flesta krävs det kunskaper i data och ytterligare minst ett främmande språk.
Stöd för att åstadkomma ett kompetenslyft måste också ges av det forsknings- och utvecklingsarbete som bedrivs inom högskolan och andra organ med inriktning på arbetslivets utveckling och kompetenshöjning. Särskild uppmärksamhet bör här riktas mot vuxnas lärande i arbetslivet. Inom den pedagogiska forskningen är detta idag ett alltför försummat område. Även forskning om folkbildning och vuxenutbildning bör stärkas.
Utformningen av arbetslivet kommer att vara avgörande för kompetensutvecklingen. Det är därför en självklar uppgift för arbetsgivare i näringsliv och gemensam sektor att tillsammans med de fackliga organisationerna förändra arbetslivet så att alla löntagare genom lärande i arbetslivet får del i en kompetensutveckling. Detta kräver förändringar i arbetsorganisationen och rättvis fördelning av personalutbildningen. En höjd kompetens hos löntagare och företagare kommer i sig att vara en viktig drivkraft till förändring.
1.4 Kompetensutveckling skall överbrygga utbildningsklyftor
Den enskilde individen måste ta en betydande del av ansvaret för sin egen kompetensutveckling. Ingen utveckling kan äga rum genom utbildning eller arbetsliv utan dennes engagemang, ansträngningar och satsning av tid.
Däremot är det inte rimligt att som många debattörer med anknytning till näringslivet i dag förespråkar låta ansvaret nästan uteslutande vila på den enskilde.
Detta skulle med säkerhet bidra till att befästa och fördjupa utbildningsklyftorna. Den under hösten publicerade utredningen ''Ursprung och utbildning'' visar hur starkt föräldrarnas utbildningsbakgrund och klasstillhörighet styr utbildningsvalet. Av barn till högre tjänstemän fortsätter ca 55 % till högskolestudier men endast 13 % av barnen till vad som benämns okvalificerade arbetare. De som kommer från ekonomiskt och utbildningsmässigt privilegierade miljöer kommer med säkerhet att i högre grad än andra inse fördelarna med att satsa på den egna kompetensutvecklingen samtidigt som de har de största förutsättningarna att gå iland med en sådan satsning. Det kan aldrig ligga i ett civiliserat samhälles intresse att på detta sätt befästa klass- och utbildningsklyftor.
1.5 Utbildning ska löna sig
Utbildning och personlig ansträngning att satsa på kompetensutveckling skall löna sig. Det ger ett rikare liv, ökat innehåll i jobbet, större inflytande över arbetet lika väl som ökad lön.
Att utbildning i allmänhet lönar sig lönemässigt framgår med stor tydlighet av aktuell löneinkomststatistik för 1993. En heltids- och helårsarbetande kvinnlig och manlig LO- medlem tjänade i genomsnitt 151 000 respektive 182 000 kronor. Motsvarande för TCO-medlemmar var 181 000 respektive 245 000 kronor, och för medlemmar i SACO 238 000 respektive 307 000 kronor. Att även forskarutbildning i allmänhet lönar sig framgår av statistik från 1990 där forskarutbildade i genomsnitt hade en årsinkomst (medianinkomst) som med över 20 % översteg den inkomst de med minst tre års eftergymnasial utbildning hade. Det finns ingen anledning att överbetona lönens betydelse. Inställningen bland de flesta unga idag är att man värdesätter många andra faktorer i arbetslivet högre än lönen.
1.6 Goda förutsättningar för vuxenutbildning
I många industriländer uppmärksammas nu behovet av livslångt lärande. Av OECD ses Sverige som ett föregångsland då inget annat land så starkt betonat just vuxenutbildningen. Det ger oss goda förutsättningar att möta utbildningsbehoven hos dem som nu befinner på arbetsmarknaden.
Den goda utbildning som den unga generationen får genom förstärkningen av gymnasieskolan betraktas nu i arbetslivet som en nödvändig grundutbildning. Om inte de vuxna får del i denna utbildningssatsning kommer existerande utbildnings- och kunskapklyftor att fördjupas. Den ojämlika fördelningen av personalutbildning bidrar redan till att klyftorna fördjupas. Om inte möjligheterna till utbildning och kompetensutveckling blir mer rättvist fördelade kommer det att leda till en stor utslagning av de mest kortutbildade.
Även om utbildning i nära anslutning till arbetsuppgifterna troligen är en av de mest effektiva formerna för utbildning kan den inte begänsas till det snäva yrkesperspektivet. Vuxenutbildning skall även stärka medborgarnas möjligheter att delta i ett socialt, kulturellt och politiskt liv och bidra till att överbrygga utbildnings- och klassklyftor.
Vuxenutbildning måste finnas i många olika former som passar människors skilda erfarenheter och förutsättningar. Huvuddelen av den samhällsfinansierade vuxenutbildningen skall vara jämlikhetsskapande och i första hand erbjudas dem med störst behov. Denna uppgift är särskilt viktig i en tid då utbildning riskerar att bli en kraft som segregerar samhället.
2. Kompetensutveckling för alla 2.1 Åtgärder på arbetsplatserna
Alla anställda måste få del i en nödvändig kompetensutveckling. Därför bör minst 2 % av arbetstiden användas för detta inom företag och förvaltningar. Denna skall fördelas av parterna gemensamt.
Kompetensutvecklingen av anställda bör ta sin utgångspunkt i den reguljära verksamheten på arbetsplatsen. Förändringar i arbetsinnehåll och organisation skall ge möjlighet till lärande och skapa behov av ökade kvalifikationer. Dessa fylls sedan genom en utveckling av de anställdas kompetens. Samtidigt måste redan befintlig kompetens mycket bättre tas till vara. Ett av problemen här är att t.ex. industrin i alltför liten grad anställer forskarutbildade.
I en organisation som ställer höga men uppnåeliga krav kommer en kvalificerad kompetensutveckling att äga rum. Detta är avgörande för den framtida konkurrenskraften. Det är viktigt att kompetensutveckling sker under ledning av partsgemensamma grupper för att även tillförsäkra de kortutbildade deras berättigade del av de utvecklingsresurser som satsas, ty i dag står många utan möjlighet till fortlöpande kompetensutveckling.
De lokala parterna bör göra en gemensam plan för kompetensutveckling, som kan bygga på centralt överenskomna principer. En sådan bör innehålla följande:En gemensam inventering/kartläggning av såväl de anställdas som företagets behov av ny kompetens på kort och längre sikt. En beskrivning skall finnas om hur arbetsorganisation och arbetsinnehåll skall förändras och hur behovet av utbildning skall tillgodoses. En plan skall finnas för vad som särskilt måste göras för att öka och tillvarata kvinnliga anställdas kompetens och vad som behövs i form av kompetensutveckling för att bryta könssegregeringen av arbetsuppgifter på arbetsplatsen. Det skall framgå av planen hur olika grupper av anställda skall få del av kompetensutvecklingen.
Personalutbildning är mycket ojämnt fördelad över personalkategorierna. De som redan har god utbildning är i allmänhet de som arbetsgivaren i första hand satsar på. Denna ojämna fördelning bidrar starkt till att fördjupa utbildningsklyftorna eftersom personalutbildning är den mest omfattande delen av utbildning för vuxna. Under våren 1992 beräknas nära 1,5 miljoner, dvs. en tredjedel av arbetskraften, delta i personalutbildning.
Den sneda fördelningen visas av att av LO:s medlemmar 29,8 procent fick någon form av personalutbildning under 1992. För TCO och SACO:s medlemmar var andelen 49,8 procent respektive 56,6 procent. Under första halvåret 1993 fick 83 procent av Metalls medlemmar inte någon personalutbildning alls. Endast cirka 2 procent fick en utbildning som översteg sex dagar. Ett annat stort problem är att personalutbildning totalt sett minskat med 47 procent under perioden 1990 till 1993.
Det finns ett stort och varierat behov av utbildning bland de anställda. I vårt land liksom i andra högt utvecklade industriländer finns många i arbetskraften som har läs- och skrivsvårigheter. Det gäller inte bara invandrargrupper utan även många infödda svenskar. De måste uppmuntras att utnyttja sin lagenliga rätt att få utbildning t.o.m. grundskolans nivå. Det finns fortfarande 850 000 vuxna i yrkesverksam ålder som inte har en formell utbildning som når upp till den nivå grundskolan skall ge. I förhållande till de krav arbetslivet ställer bedöms cirka 1,5 miljoner löntagare ha otillräckliga kunskaper i svenska, matematik, engelska och samhällskunskap.
Många kvinnor har avstått från utbildning för att ta ansvar för familj och barn. De är i behov av utbildning, liksom många som finns i yrken med snabb kunskapsutveckling. Många önskar komplettera sina kunskaper för att söka sig in på nya arbetsområden. Ett stort antal skickliga arbetare har behov av fortbildning vid en yrkesteknisk högskola. Många tjänstemän och bland dem många med högskoleutbildning har behov av att utveckla sin kompetens för att klara nya mer krävande arbetsuppgifter.
Många invandrare har god yrkeserfarenhet eller bra utbildning från sina hemländer. För att deras kunskaper skall kunna tas tillvara måste personalutbildning erbjudas dem anpassad till deras speciella situation. Invandrarnas utbildningsbehov kommer vi att ta upp i samband med behandlingen av regeringens aviserade proposition om svenska för invandrare.
Även om kvinnor som grupp idag har en formell utbildning som överstiger männens är kvinnorna missgynnade inom personalutbildningen, speciellt inom näringslivet. Därför bör i jämställdhetsarbetet fördelning av personalutbildning ägnas särskild uppmärksamhet.
2.2 Lärande för småföretagare
Som vi tidigare framhållit är möjligheterna till utbildning av personal i småföretagen av olika skäl förenat med större svårigheter än vad som gäller i storföretagen. Detta bör särskilt uppmärksammas. Men för viljan och förmågan att understödja en kompetensutveckling i småföretagen är småföretagarens egna möjligheter till en sådan utveckling av avgörande betydelse.
I dag förekommer vid våra högskolor utbildningar helt inriktade på kompetens för att driva små företag. En del av dessa kan uppvisa mycket goda resultat av utbildningen. Den förstärkning som högskolan fått under senare år bör avsevärt ha ökat förutsättningarna för att anpassa utbildning till småföretagarnas behov. Den ekonomiska integrationen i Västeuropa ställer betydligt större krav på kunskaper i språk, marknadsföring, teknik och om kulturella förhållanden.
Vi anser att samhällets utbildningsanordnare på ett helt annat sätt än tidigare måste uppmärksamma småföretagarnas utbildningsbehov och erbjuda dem ett utbud anpassat efter deras förutsättningar. Det program för att stärka de små och medelstora företagens möjligheter att komma ut på Europamarknaden som vi föreslagit riksdagen i en annan motion bör utformas så att det uppmuntrar till kompetensutveckling av småföretagarna.
Bland arbetsmarknadspolitiska åtgärder finns en del riktade mot arbetslösa med hög formell kompetens. Det är angeläget att den goda utbildning som dessa arbetslösa besitter kan utnyttjas och vidareutvecklas. En av vägarna bör här kunna vara att erbjuda särskild utbildning för dessa inriktad på nyföretagsamhet. En av TCO inspirerad verksamhet har givit goda resultat inom detta område.
Det finns flera skäl till varför småföretagare och anställda i små företag tillhör de grupper som får allra minst av personalutbildning. Ett av skälen är att informationen till dem om utbudet är dålig. Ett annat är kostnaderna, som ofta bedöms som alltför höga. Ett tredje är utbildningens tillgänglighet. Produktionen är alltför beroende av varje medarbetare för att det skall vara möjligt att satsa på utbildning som innebär en längre frånvaro. Ett fjärde är den befintliga utbildningens relevans som kan vara låg i förhållande till de minsta företagen. Det är därför angeläget att det utvecklas arbetsformer i utbildningen som anpassats till de små företagens behov och förutsättningar.
Det är angeläget att fler kvinnor startar egna företag eller på annat sätt engagerar sig i företagande. Inte minst i glesbygd finns många goda exempel på kvinnor som i kooperativ eller annan form på ett framgångsrikt sätt bedriver affärsverksamhet.
I en annan partimotion föreslår vi att vid varje länsstyrelse inrättas ett utvecklingscentrum för att stödja kvinnors möjligheter att starta företag och deras utveckling.
2.3 Rätt till studieledighet
Den viktigaste förutsättningen för att det ska vara möjligt är studieledighetslagen och avtal inom detta område. De signaler om att försämra villkoren för studier som kommit avvisar vi med skärpa. Aktuella undersökningar visar tvärtom att lagen inte upplevs som något problem bland arbetsgivarna.
En mycket stor del av utbildningsbehovet bland de anställda är sådant att det är naturligt att arbetsgivaren svarar för denna genom personalutbildning. Andra mer personligt motiverade utbildningsbehov förutsätter goda möjligheter till studieledighet.
2.4 Kompetenslyft för arbetslösa
Även bland de över 600 000 arbetslösa finns ett mycket stort behov av utbildning. Därför måste arbete eller utbildning genomsyra alla de åtgärder som riktas mot denna grupp.
I likhet med de anställda har de arbetslösa mycket olika krav på utbildningsinsatser från grundskoleutbildning till de mest avancerade slag av högskoleutbildning. Därför måste alla utbildningsanordnare anpassa sitt utbud efter detta förhållande.
Samhällets stöd till de arbetslösa måste tillsammans med utbildningsinsatserna utformas så att de uppmuntrar till studier framför att passivt lyfta arbetslöshetsunderstöd.
Inom de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna måste utbildning och kompetensutveckling vara det som alltid först erbjuds den arbetslöse eller den som hotas av arbetslöshet. Arbetsmarknadsutbildning i dess olika former är därför synnerligen viktig även i perspektiv av en nationell kompetenshöjning. Strävan bör vara att utbildningsåtaganden av den arbetslöse skall vara ekonomiskt fördelaktigt.
Man kan även se en framgångsrik satsning på reguljär utbildning som en del av kampen mot arbetslösheten. Därigenom minskar trycket på arbetsmarknadspolitiska åtgärder som kan förbehållas dem som mest behöver dessa.
En stor del av arbetsmarknadsutbildningen bör ske i form av upphandlad reguljär utbildning främst i komvux bl.a. för att stärka baskunskaper i svenska, matematik, engelska, samhällskunskap och data. Som vi tidigare framhållit kan folkbildning ibland vara den idealiska pedagogiska formen även för en del av arbetsmarknadsutbildningen.
Vi kan inte acceptera att antalet personer i arbetsmarknadsutbildning minskas. Vi säger därför nej till att minska antalet personer i arbetsmarknadsutbildning i det reguljära utbildningsväsendet med 4 800 personer i månaden. Vi vill också öka antalet i särskild anordnad arbetsmarknadsutbildning med 5 000 personer i månaden.
Utbildningsvikariat är en stödform som bör utnyttjas i betydligt större omfattning än vad som nu sker. Erfarenheterna av denna stödform är mycket goda. Tyvärr utnyttjas den inte i näringslivet i den omfattning som skulle behövas för att underlätta ett kompetenslyft. 80 % av stödet utnyttjas inom den gemensamma sektorn. De som deltagit i utbildning har i allmänhet haft lång arbetslivserfarenhet men kort formell utbildning. För deras vikarier har situationen varit den omvända. Av de som utnyttjat stödet är 60 % kvinnor.
Vi anser att ökade anträngningar måste göras för att utbildningsvikariat utnyttjas mer inom näringslivet. Vi måste nå målet 20 000 personer, som nu ligger inom räckhåll, inte sänka ambitionerna till 14 000 som regeringen gör.
Det kan ibland även vara nödvändigt att erbjuda åtgärder av typ ungdomspraktik eller arbetslivsutveckling (ALU). I de fall detta utnyttjas bör dessa innehålla betydande inslag av förkovran förenat med behov av och krav på studier.
Vi menar fortfarande att praktikplatser för akademiker inte skall tillämpas. Arbetsmarknaden behöver dessa välutbildade akademiker och andra med bra utbildning mer än någonsin. Det är därför viktigt att arbetsförmedlingarna utnyttjar möjligheterna att använda rekryteringsstöd i avsevärt större omfattning än i dag. Rekryteringsstöd skall också vid arbetslöshet kunna utgå direkt efter avslutad utbildning. Det är bättre för en ungdom med en tillfällig anställning och vanlig ingångslön med hjälp av rekryteringsstöd än en praktikplats. Denna förstör på sikt en sund arbetsmarknad för personer med akademisk utbildning.
Det är viktigt att incitamenten till aktiva åtgärder blir tydliga för den enskilde. Av det skälet föreslår vi i en annan partimotion att sänkningen av utbildningsbidraget till 65 procent av a-kassenivån för ungdomar under 25 år och för dem som deltar i arbetsmarknadsutbildning inom det reguljära utbildningsväsendet slopas. Utbildningsbidraget blir därmed lika stort som a-kasseersättningen. Helst borde dock ersättningen vara högre när man deltar i utbildning.
2.5 Ett nationellt kompetenslyft kräver samverkan
Eftersom frågor om utbildning och kompetensutveckling rör vårt lands infrastruktur är det naturligt och nödvändigt att samhället stimulerar och ställer krav på kompetensutveckling i näringsliv och gemensam sektor.
Den till arbetslivets villkor mest lämliga formen för kompetensutveckling är att parterna i avtal över hela arbetsmarknaden kommer överens om inriktningen av och de grundläggande villkoren för denna. Vi socialdemokrater förordar att dessa avtal bör utgå ifrån att minst 2 % av arbetstiden avsätts för kompetensutveckling av alla anställda.
En lämplig form för att stimulera till kompetensutveckling är regionala kunskaps- och kompetenscentra. Vid dessa bör personer med stor kunskap om frågor som rör kompetens, kvalitet och produktivitet finnas. De ska kunna vara rådgivare till företag, förvaltningar och fackliga organisationer om detta t.ex. när det gäller analys av utbildningsbehov och planering av utvecklingsinsatser.
Ett nationellt kompetenslyft kräver en samverkan mellan alla kring dessa centra. Det gäller här samhällets utbildningsanordnare, näringslivets organisationer, fackliga organisationer och representanter för arbetsmarknadsmyndigheter. Där bör finnas för kompetensutveckling relevant material möjligt att anpassa efter de behov som framträder i arbetslivet i regionen. Material från nationell och internationell forskning särskilt från vårt eget arbetslivs forskningsinstitutioner skall där finnas lätt tillgängligt.
Arbetslivsfonderna som nu är under avveckling har tillfört arbetslivet synnerligen betydelsefull kunskap även inom här aktuellt område. Dessa kunskaper måste nu på bästa sätt tas tillvara. Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med förslag om någon form av regionala kompetenscentra.
Förutom det stöd kompetensutveckling kan få genom denna typ av centra kommer det att finnas behov av att på lämpligt sätt genom ekonomiska incitament direkt i arbetslivet ytterligare stödja nödvändiga insatser för kompetensutveckling. En modell är den som tillämpats genom Arbetslivsfondernas direkta bidrag förenat med mycket bestämda krav som förutsättning för dessa. En annan är den modell som förordades av Kompetensutredningen med möjlighet till avdrag på arbetsgivareavgiften för en del av kostnaden för av parterna gemensamt accepterade utbildningsinsatser. En tredje förordar att med arbetsgivaravgiften som medel genomföra en omfördelning av resurser från företag som försummar utvecklingsinsatser till dem som satsar på kompetensutveckling. Förutom dessa finns naturligtvis även en mängd andra modeller t.ex. de som förordar individuella kompetenskonton.
Regeringen bör närmare i direkt samverkan med arbetsmarknadens parter analysera och utarbeta förslag om hur en modell för stöd till kompetensutveckling i näringsliv och gemensam sektor bör kunna utformas.
2.6 Utbildningsanordnarna måste ha stor kapacitet och flexibilitet
För att leva upp till de stora utbildningsbehov som nu finns bland de anställda måste samhällets reguljära utbildningssystem ha en stor kapacitet, tillgänglighet och flexibilitet. Här har den kommunala vuxenutbildningen och högskolan en avgörande roll. Tillsammans med folkhögskolan och studieförbunden måste de ständigt utveckla sin förmåga att tillvarata allt mer komplexa utbildningsbehov från grundläggande baskunskaper upp till kunskaper på avancerad forskningsnivå. För att ytterligare öka den samlade förmågan måste alla dessa utbildningsanordnare finna former för att fördjupa och bredda samverkan.
3. Ökat utbildningsutbud 3.1 Kommunal vuxenutbildning
Den kommunala vuxenutbildningen är en utbildningsform som skall utgå från vuxnas behov och förutsättningar för lärande. Detta syfte nås bäst med skilda läroplaner för gymnasieskolan och komvux. Komvux är särskilt viktigt i en tid av snabb strukturomvandling. Det gäller inte minst för kvinnorna, mot bakgrund av de neddragningar som nu görs inom den gemensamma sektorn och som främst drabbar dessa.
Ansvaret för komvux ligger hos kommunerna. I en tid av krympande resurser för den kommunala verksamheten har komvux kommit att drabbas och särskilt hårt de yrkesinriktade kurserna på gymnasienivå. Av Skolverkets ''Bilden av skolan 1993'' framgår att kommunerna inte tillgodoser de utbildningsbehov som finns. Det gäller särskilt behovet av gymnasial utbildning. I perspektiv av nationellt kompetenslyft är det viktigt att kommunerna verkligen lever upp till sin skyldighet att aktivt rekrytera till grundläggande vuxenutbildning och samtidigt erbjuda ett rikt utbud av gymnasial utbildning, inte minst den yrkesinriktade utbildningen.
Det är angeläget att utnyttja knappa statliga och kommunala resurser på bästa sätt. Samordningen mellan kommuner är i dag inte så välutvecklad som den borde vara. Många kommuner avstår från att sända studerande till grannkommuner och nöjer sig med att erbjuda ett begränsat utbud framför att betala den ibland höga interkommunala ersättningen. En ökad samverkan mellan olika utbildningsanordnare måste stimuleras. Det är därför angeläget att finna nya modeller för hur vuxenutbildning skall organiseras och stimuleras för att få till stånd ett så brett utbud som möjligt för vuxna i alla delar av landet. Detta är viktigt inte minst mot bakgrund av de mycket stora skillnaderna i befolkningens utbildningsnivå mellan olika kommuner.
Komvux måste också utvecklas ytterligare för att kunna erbjuda även korta skräddarsydda utbildningar som komplement till vad som erbjuds i gymnasieskolan.
Regeringen aviserar i budgetpropositionen att under budgetåret 1994/95 förstärka komvux i likhet med vad som sker innevarande år genom 33 000 platser. Det går tyvärr inte av propositionen att bedöma hur många platser som kommer att föreslås. Det är allvarligt att inte redan nu kunna ge ett ordentligt besked till utbildningsanordnarna. Sent fastlagda förutsättningar försvårar planering och påverkar kvalitet och resursutnyttjandet negativt.
I propositionen talas bara vagt om ''28 000 platser i komvux och med utbildningscheck''. Vad utbildningscheck innebär ges ingen klarhet i. Av utbildningsministerns senare gjorda uttalande förefaller dock innebörden av detta vara att ge de privata utbildningsanordnarna ytterligare förmåner på bekostnad av det allmännas utbildningsväsende. Det är således bara ett nytt exempel på hur regeringens vilja till privatisering överordnas de utbildningspolitiska målen.
Vi anser att riksdagen redan nu bör fatta beslut om att komvux tillförs 40 000 platser. Dessa medel bör i första hand användas för att möjliggöra utbildning motsvarande dagens krav på kunnighet efter gymnasiestudier i svenska, engelska, matematik och samhällskunskap. Men medlen skall även användas för att öka utbudet av de yrkesinriktade kurserna på gymnasienivå. Dessa medel bör tillställas kommunerna efter ansökan hos Skolverket på samma sätt som gäller för innevarande år. De på detta sätt tillkommande utbildningsplatserna skall även vara öppna för personer med anställning som genom studieledighet eller utbildningsvikariat vill stärka sin kompetens. Dessa medel skall endast utgå i de fall kommunerna ökar volymen på sitt utbildningsutbud utöver den nivå som gällde före innevarande budgetårs extrainsatser.
Vi föreslår att 25 000 platser avsätts för mer teoretiskt inriktade studier och 15 000 för studier inom den yrkesinriktade delen av komvux. Kostnaden för detta beräknar vi till 1 230 miljoner kronor. De av regeringen här aviserade åtgärderna bedöms komma att kosta 670 miljoner kronor. De av oss föreslagna åtgärderna kostar således 560 miljoner kronor mer än regeringens. Vi föreslår att riksdagen nu anslår medel till 40 000 platser i enlighet med vad som här beskrivits.
3.2 Tredje gymnasieåret
Antalet platser i gymnasieskolan för ungdomar som behöver komplettera det tredje gymnasieåret bedömer regeringen till 26 100.
Vi bedömer att medel bör ställas till kommunernas förfogande för 30 000 platser. Vi beräknar merkostnaden till 117 miljoner kronor. Vi föreslår att riksdagen nu beslutar om 30 000 platser i enlighet med vad vi här beskrivit.
3.3 Lokal samverkan
För att förstärka anställdas grundläggande kunskaper kan det ibland vara lämpligt att utveckla ett samarbete mellan en kommuns vuxenutbildning och ett företag eller en förvaltning. Genom att kommunerna har en skyldighet att erbjuda grundläggande vuxenutbildning för alla som saknar kunskaper upp till årskurs nio kan skolan svara för undervisningen och företaget eller förvaltningen för en del av finansieringen genom att utbildningen delvis sker på betald arbetstid.
En mycket lämplig form för samverkan mellan samhällets utbildningsanordnare är lokala kunskapscentra. Dessa centra etableras genom att t ex gymnasieskolan, komvux, AMU-gruppen högskolan och folkbildningen samarbetar kring utbildning och utrustning. För att stärka möjligheten till kompetensutveckling på en ort bör även möjligheten till samarbete med företag, myndigheter och organisationer utnyttjas.
3.4 Högskolan
Högskolans första uppgift är naturligtvis att svara mot enskilda individers uttryckta utbildningsbehov. För att möta de krav på högskoleutbildning som finns bland kvinnor och män i arbetslivet måste högskolan tillmäta fort- och vidareutbildning samma betydelse som man i dag tillmäter grundutbildningen. Det innebär att högskolorna i ökande grad bör gå in i en dialog med det omkringliggande samhället. I den processen är det också nödvändigt att näringsliv och gemensam sektor klargör sina utbildningsbehov och där högskolan får en tydligare roll.
För att högskolan skall kunna göra goda insatser i arbetet på att närma högskolans utbildning och forskning det behov av kompetensutveckling som identifierats i det omkringliggande samhället, krävs bl.a. följande: Högskolan bör sträva efter att erbjuda enskilda vuxenstuderande ett studieutbud som gör olika kombinationer av ämnen och kurser möjliga. Studiearbetet bör i högre grad utgå ifrån och ta vara på de erfarenheter de vuxna skaffat sig i arbetslivet. Utbildningen bör även lokaliseras så att vuxnas deltagande underlättas och inte minst genomförs vid tidpunkter som leder till stort deltagande. Högskoleutbildning på distans måste utvecklas ytterligare. Uppdragsutbildningen som idag svarar för 1,5 % av högskolans totala omsättning bör också kunna öka.
Invandrare (första och andra generationen) har ofta i utlandet eller i Sverige förvärvad utbildning, yrkeskunskaper, dubbel kulturkompetens och de behärskar flera språk. Ansträngningar måste göras för att flera ur denna grupp kan rekryteras till högskolans utbildningar. Speciella kurser anpassade efter deras förutsättningar t.ex. med kombination teknik/ekonomi/ekologi/internationell handel skulle ge Sverige en särskild kompetens till stor glädje för framtiden.
Det framtida arbetslivet kommer att ha behov av helt nya kombinationer av ämnen och kurser. För att kunna fullgöra arbetsuppgifter med anknytning till miljöområdet kan det t.ex. vara nödvändigt för en studerande att kombinera studier i biologi och kemi med kunskaper i juridik och ekonomi.
Även om mycket tyder på att högskoleutbildningens innehåll inte i första hand bör formas efter kraven från ett specifikt yrkesområde kommer det ändå att vara nödvändigt för högskolan att kunna organisera rekommenderade studiegångar. Högskolan måste även kunna erbjuda en förbättrad studie- och yrkesvägledning eftersom många i dag har betydligt sämre kontakter och erfarenheter av arbetslivet. Det finns även ett starkt behov av ökat inslag av praktik i utbildningarna.
3.5 Teknisk högskola
För att klara en nödvändig expansion av teknisk utbildning vill vi åter aktualisera behovet av en ny teknisk högskola på en ort som redan har god utbildningskompetens inom detta område. En ny teknisk högskola skall stärka såväl den tekniska högre utbildningen som forskningen inom detta område. Vi föreslår därför att förutsättningar för att etablera en ny teknisk högskola utreds.
Det är nödvändigt att rekryteringsunderlaget till tekniska utbildningar stärks och breddas. En nysatsning som leder till allvarliga svårigheter för rekryteringen till redan etablerade utbildningar måste självfallet undvikas.
De problem vi står inför när det gäller den långsiktiga rekryteringen till naturvetenskaplig och teknisk högskoleutbildning måste uppmärksammas redan i grundskolan och i lärarnas grundläggande utbildning och fortbildning. För att klara utvecklingen mot ett mer kunskapsintensivt näringsliv och samhälle som kommer att kräva att 30 till 50 % av en årskull genomgår en kortare eller längre högskoleutbildning krävs ett starkt intresse för frågorna om hur man på bästa sätt skall kunna klara rekryteringen till högre utbildning. Ett problem är att alltför få flickor väljer det naturvetenskapliga programmet i den nya gymnasieskolan. Andelen flickor är endast 35 %.
3.6 Naturvetenskaplig-tekniska basåret
För att kunna expandera högskoleutbildningarna inom teknik och naturvetenskap kommer det även bli nödvändigt att öka omfattningen på det tekniska basåret. Genom detta ges studerande möjlighet att inom högskolan komplettera gymnasieutbildningar från andra linjer eller program än de tekniska och naturvetenskapliga inom matematik, fysik, kemi, och olika tekniska ämnen.
Vi föreslår 2 000 platser utöver innevarande års antal för det s.k. basåret.
Vårt förslag överstiger den av regeringen aviserade ökningen med 500 platser, varför vi anvisar 15 miljoner kronor mer än regeringen.
3.7 Yrkesteknisk högskola
Den yrkestekniska högskoleutbildningen som omfattar 60 veckor är en betydelsefull utbildningsmöjlighet för dem som genomgått en grundläggande gymnasieutbildning och därtill har minst fyra års yrkeserfarenhet. Den ger möjlighet till god fördjupning både av praktiska och teoretiska kunskaper. Utbildningsprogrammen leder fram till yrkesteknisk examen med inriktning mot områdena byggnadsteknik, industriell teknik, handel, kontor samt storhushåll och restaurang. YTH bör ges en starkare ställning inom högskolesystemet. Planeringen bör inriktas på att antalet platser utökas från dagens ca 1 000 upp mot ca 2 500.
Även vid utveckling av YTH kan det vara lämpligt att utnyttja distansutbildning samt pröva förutsättningar för utbildning på deltid för att öka tillgängligheten för utbildning. Vi förordar en ökning med 500 platser för budgetåret 1994/95.
Studerande vid YTH beviljas särskilt vuxenstudiestöd (SVUX). Regeringen föreslår nu helt utan bärande motiv att SVUX inte längre skall lämnas till dessa studerande. Vi motsätter oss med bestämdhet denna förändring. Vi anser att YTH-utbildningar är så betydelsefulla att man inte på detta sätt kan äventyra rekryteringen till dem. Vi väljer därför att för budgetåret 1994/95 finansiera den av regeringen föreslagna besparingen genom omfördelning inom studiestödsramen för de ökade utbildningssatsningarna i denna motion.
3.8 Distansutbildning
Distansutbildning av högskolestudier bör öka som ett led i en allmän kompetenshöjning. Det nya resursfördelningssystemet för högskolan missgynnar studier i denna form. För att stimulera till ökning av sådana studier vill vi anslå medel för motsvarande 500 heltidsstuderande dvs. 18 miljoner. Dessa medel skall stå till regeringens disposition.
3.9 Ökat antal högskoleplatser
Behovet av en ökad dimensionering av högskolan är stort. Inför ht -93 sökte 80 000 behöriga personer 36 000 platser inom högskolornas utbildningsprogram. Inför vt -94 var det 4,4 sökande per plats.
Regeringen föreslår nu en förstärkning av högskoleutbildningen med 20 000 platser i sommaruniversitet under fem till tio veckor. Vi har inte några invändningar mot detta förslag. Däremot föreslår den inte nu några medel för detta utan avser att återkomma i kompletteringspropositionen.
Detta påverkar dock hur stora förstärkningar vi nu vill föreslå för högskolan av reguljär utbildning från ht-94. Vi har stannat för 3 000 platser av i genomsnitt tre års längd. Förstärkningen av högskolan skall inte bara ske i form av ökad intagning på program utan även i hög grad utnyttjas för att erbjuda fort- och vidareutbildning för anställda och småföretagare. Merparten av medlen skall användas för att förstärka de mindre och medelstora högskolornas utbildningsutbud. Medel ställs för fördelning till regeringens disposition. Kostnaden för detta har vi beräknat till ca 125 miljoner kronor.
Sammantaget innebär våra förslag till satsningar på högskolan att den tillförs 6 000 platser. Vi välkomnar dessutom de planer som aviserats för 20 000 platser i sommaruniversitet under fem till tio veckor.
3.10 Folkbildning
För många anställda är de studieformer som folkbildningen erbjuder de lämpligaste. Studieförbunden och folkhögskolorna är därför ett värdefullt komplement till den allmänna vuxenutbildningen. De gör nu stora insatser i arbetet på att höja kompetensnivån i samhället. De gör det var för sig, men ofta i naturlig samverkan. Genom möjligheten till individuellt anpassade studiegångar, till deltagarinflytande och flexibla pedagogiska utbildningsformer betyder folkbildningen mycket för att nå grupper inom arbetskraften med kort utbildning och svag tilltro till sin egen förmåga att utveckla sin kompetens. Genom folkbildningen kan många människors självtillit stärkas och stor kunnighet utvecklas inom många områden.
Det är därför djupt beklagligt att regeringen inte inser värdet av folkbildning utan beslutat sig för att skära ned detta anslag inför 1994/95 med 100 miljoner kronor. Vi motsätter oss detta och föreslår därför att dessa medel även nästa budgetår skall komma folkbildningen till del.
Ett gott exempel på folkbildningens insatser är vad ABF-skolan har uträttat för många arbetslösa med behov av individuell kompetensutveckling. ABF-skolan som är en längre sammanhållen utbildning i svenska, matematik, engelska och samhällskunskap och ibland med data och även andra ämnen, bygger på studiecirkelmetoden. Den har fungerat väl inte minst för många kvinnor som inte studerat sedan folkskolan.
Studieförbund har i samarbete med fackliga organisationer och arbetsmarknadsmyndigheter kommit att betyda mycket för de arbetslösa. Organiserandet av träffpunkter, längre sammanhållna kurser där teori och praktik varvas samt utbildande och konstnärlig verksamhet där ALU-projekt ingår har fått många arbetslösa till studier och andra betydelsefulla aktiviteter som stärker kunskaper och självkänsla.
Insikten är i denna verksamhet stark om att man måste möta människor individuellt och anpassa verksamheten efter de förkunskaper, studieerfarenheter och studiebehov som föreligger. Några av de viktiga målgrupperna här är långtidsarbetslösa, korttidsutbildade kvinnor och invandrarungdomar som trots yrkesutbildning inte fått chansen att komma in på arbetsmarknaden. Ett väsentligt inslag i denna verksamhet är det uppsökande arbete som deltagarna gör för att förmå ytterligare arbetslösa att delta i dessa utvecklande studier och aktiviteter.
Det är positivt att regeringen aviserar att tillföra medel till folkhögskolan för 8 900 platser och motsvarande 3 000 inom folkbildningen. Vi återkommer till den frågan när regeringen redovisat sitt förslag.
3.11 Distansutbildningsinstitut
Distansutbildningen i dess olika former har stora fördelar genom att anpassa utbildningen i tid och rum. Genom att utnyttja sådana metoder ökas tillgängligheten för utbildning hos breda grupper och medverkar därmed till att bryta den socialt sneda rekryteringen till många utbildningsvägar.
Det finns starka skäl att utveckla distansutbildningen som form. Den snabba utvecklingen inom informationsteknologin ger ständigt nya möjligheter till detta. Det är angeläget att de nya möjligheterna tas till vara och att kännedomen om dem får bred spridning bland alla utbildningsanordnare. Distansformen ger spännande möjligheter till ökad internationell samverkan inom utbildningsområdet.
Vi föreslår att ett särskilt institut inrättas för detta ändamål. Vi föreslår att riksdagen anslår 15 miljoner kronor till detta för budgetåret 1994/95.
4. Studiestöd till våra utbildningssatsningar
Vi har i en särskild motion utarbetat en modell för ett nytt studiefinansieringssystem. Modellen ger förutsättningar för ett sammanhållet system och minskar den nuvarande splittringen i systemet. Fullt utbyggt innebär detta ett bra stöd för kunskaps- och kompetensutveckling för både ungdomar och vuxna, samtidigt som deras skuldsättning hålls nere.
De satsningar som vi nu föreslår på utbildningsområdet innebär ett utökat antal platser på gymnasieskolan med 3 900 platser i förhållande till regeringens förslag. Detta medför en beräknad kostnad för studiehjälp på 19 miljoner kronor och med 7 miljoner kronor för studiemedel.
För den kommunala vuxenutbildningen föreslår vi en utökning med 12 000 platser jämfört med regeringsförslaget. Vi beräknar kostnaden för studiestödet till 522 miljoner kronor i form av SVUX och SVUXA och 21 miljoner kronor i form av studiemedel.
Satsningarna på högskolan med 3 500 ytterligare platser innebär ökade utgifter för studiemedlen med sammanlagt 60 miljoner kronor. Vi har tidigare betonat det angelägna i att vuxenstudiestöd även i fortsättningen kan beviljas den som beviljats s.k. YTH-utbildning. Detta faktum, tillsammans med den utökning av utbildningen som vi föreslår, innebär en total kostnad för vuxenstudiestödet för de studerande på YTH-utbildningar på sammanlagt 54 miljoner kronor mer än regeringen föreslår.
Vi föreslår slutligen 500 ytterligare platser i distansundervisningen. Dessa platser beräknas medföra en ökad kostnad för studiemedlen i storleksordningen 4 miljoner kronor.
Sammantaget medför således de redovisade satsningarna utökade kostnader för studiehjälpen med sammanlagt 19 miljoner kronor. Kostnaderna för studiemedel ökar med sammanlagt 92 miljoner kronor. Ökningen av SVUX och SVUXA uppskattas till 576 miljoner kronor.
Rekryteringsfrämjande åtgärder
Många nyliberala debattörer utgår från att människor får skylla sig själva om de inte utnyttjar de utbildningserbjudanden som finns. Som vi tidigare framhållit betyder familjens utbildningsbakgrund och klasstillhörighet oerhört mycket för valet av utbildningsväg. Kort formell utbildning, monotont arbete och ringa deltagande i utvecklande sociala, kulturella och politiska miljöer skapar onda cirklar som är svåra att bryta för den enskilde. Många av dem har också genom arbetslivet utvecklat en kompetens som inte längre efterfrågas. Det är därför viktigt i arbetsliv och samhälle att hos de minst studieintresserade skapa förtrogenhet med lärande och behov av kunskapstillväxt samt undanröja de hinder som motverkar kompetensutveckling och vuxenstudier. Det kan ske genom rekryteringsfrämjande åtgärder t.ex. i form av uppsökande verksamhet på arbetsplatser och i bostadsområden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av nationellt kunskaps- och kompetenslyft,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det synsätt som formulerats genom uttrycket ''livslångt lärande'' skall genomsyra all av samhället finansierad utbildning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kompetensutveckling och utbildning skall ha en mer framskjuten ställning bland de arbetsmarknadspolitiska medlen,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motion anförts om att huvuddelen av den samhällsfinansierade vuxenutbildningen skall vara jämlikhetsskapande,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att arbetsmarknadens parter bör rekommenderas att i avtal reglera att minst 2 % av arbetstiden avsätts för kompetensutveckling av alla anställda,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att studieledighetslagen ej får försämras,1
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av regionala kunskaps- och kompetenscentra,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att analysera och utarbeta förslag till ekonomiska incitament till kompetensutveckling,
9. att riksdagen beslutar ge medel till kommunerna för extrainsatser inom kommunal vuxenutbildning omfattande 40 000 platser under budgetåret 1994/95 enligt de riktlinjer som angivits,
10. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1994/95 anvisa 560 miljoner kronor för att bestrida kostnaderna för de platser inom komvux som är utöver dem som regeringen aviserat,
11. att riksdagen beslutar att anvisa medel till kommunerna för extrainsatser inom gymnasieskolan omfattande 30 000 platser enligt de riktlinjer som angivits,
12. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1994/95 anvisa 117 miljoner kronor för att bestrida kostnaderna för de platser inom gymnasieskolan som är utöver dem som regeringen aviserat,
13. att riksdagen beslutar att anslagna medel för förstärkning av den kommunala vuxenutbildningen och gymnasieskolan tillförs Skolverket genom anslag A 9 Bidrag till viss verksamhet inom det kommunala skolväsendet och fördelas till kommunerna efter ansökan hos Skolverket i enlighet med de principer som gäller för innevarande budgetår och med möjlighet till omfördelning mellan skolformerna om så befinns nödvändigt,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om etablerandet av en ny teknisk högskola,
15. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1994/95 anvisa medel för 2 000 ytterligare platser för det naturvetenskaplig-tekniska basåret i högskolan utöver innevarande års antal,
16. att riksdagen beslutar anvisa 15 miljoner kronor till regeringens disposition under anslaget C 45 Vissa särskilda utgifter inom universitet och högskolor m.m. för 500 platser till det naturvetenskaplig-tekniska basåret utöver dem som regeringen aviserat för budgetåret 1994/95,
17. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1994/95 anvisa 125 miljoner kronor till regeringens disposition under anslaget C 45 Vissa särskilda utgifter inom universitet och högskolor m.m. för ytterligare 3 500 platser i högskolan varav 500 platser inom YTH i enlighet med vad som anförts,
18. att riksdagen beslutar avslå regeringens förslag till försämringar av studiestödet till de YTH-studerande,2
19. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1994/95 anvisa 18 miljoner kronor utöver regeringens förslag till regeringens disposition under anslaget C 45 Vissa särskilda utgifter inom universitet och högskolor till stöd för ökad distansutbildning inom högskolan,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna behovet av högskoleutbildningar anpassade till invandrares särskilda förutsättningar i enlighet med vad som här angivits,
21. att riksdagen beslutar avslå regeringens förslag om en reduktion av anslaget B 1 Bidrag till folkbildning för budgetåret 1994/95 med 100 miljoner kronor,3
22. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1994/95 anvisa 15 miljoner kronor för etablerandet av ett distansutbildningsinstitut,
23. att riksdagen beslutar att bil. 9 anslag E 3 Studiehjälp m.m. för budgetåret 1994/95 ökas med 19 miljoner kronor utöver regeringens förslag,2
24. att riksdagen beslutar att bil. 9 anslag E 4 Studiemedel m.m. för budgetåret 1994/95 ökas med 92 miljoner kronor utöver regeringens förslag,2
25. att riksdagen beslutar att bil. 9 anslag E 5 Vuxenstudiestöd m.m. för budgetåret 1994/95 ökas med 576 miljoner kronor utöver regeringens förslag.2
Stockholm den 24 januari 1994 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s) Ingela Thalén (s)
1 Yrkandena 3,5,6 hänvisade till AU 2 Yrkandena 18,23--25 hänvisade till SfU 3 Yrkande 21 hänvisat till KrU