Vad innebär ''den ökade valfriheten'' för den sociala snedrekryteringen till högskolan? Mycket tyder på att en skev social sammansättning av eleverna i skolan ökar på den sociala snedrekryteringen. Skolpengspolitiken bidrar i hög grad till en sådan skev social sammansättning.
Det är framför allt välutbildade medelklassföräldrar som engagerar sig i barnens utbildning och det är därför alldeles säkert dessa som främst kommer att utnyttja de ökade valmöjligheterna att välja skola. Därmed finns en risk för att en ökad frihet att välja skola kommer att förstärka den effekt som boendesegregationen redan har.
I årets budgetproposition tas inte problemet med den sociala snedrekryteringen till högskolan upp, trots att en offentlig utredning lagts fram under hösten. I utredningen ''Ursprung och utbildning'' SOU 1993:85 kommer man fram till att den sociala snedrekryteringen fortfarande är stark samt att den inte har avtagit under de senaste två decennierna.
Utredarens slutsats är att snedrekryteringen inte heller kan förväntas sjunka i framtiden om inte politiska medel används. För första gången tar man ett helhetsgrepp på kedjan grundskola--gymnasieskola--högskola och studerar vilka effekter olika utbildningsformer får/skulle kunna få för snedrekryteringen.
Vänsterpartiet anser att utbildningspolitiken har att ta ett helhetsgrepp på snedrekryteringen i högskolan och ta hänsyn till hur olika utbildningssystem, skolformer och studiefinansieringssystem samverkar till (eller motverkar) en bättre social rekrytering till högskolan.
Vad är social snedrekrytering?
Att snedrekrytering förekommer är knappast ett okänt faktum. Att den också är större i utbildningar med högre prestige är också välkänt. Som exempel kan nämnas att 45 procent av barnen till högre tjänstemän går vidare till traditionella universitetsstudier medan endast 7 procent av barnen till okvalificerade arbetare gör det.
Varför är social snedrekrytering ett problem?
Regeringspartierna hävdar med eftertryck att utbildningen har betydelse för den ekonomiska tillväxten. Däremot har regeringen knappast varit intresserad av att den svenska begåvningsreserven kommer till nytta.
Vänsterpartiet anser att det är allvarligt att individer som är lagda för kvalificerade utbildningar och yrken ändå inte söker sig till sådana utbildningsvägar p.g.a. social bakgrund, etnicitet, kön eller liknande.
Om det svenska samhället skall kunna utvecklas som ett kunskapssamhälle måste något göras på detta område, annars riskerar Sverige att få för få högutbildade eller, i värsta fall, högt utbildade av sämre ''kvalitet''.
Ett annat problem som en social snedrekrytering medför är att samhällets toppar i stor utsträckning rekryteras från samma sociala miljö. De som har höga positioner i såväl näringsliv som offentlig tjänst saknar tillräcklig kunskap om villkoren för befolkningen i stort. Dessutom finns det skäl att anta att sådana homogena makteliter kan ha andra intressen än befolkningen i övrigt.
Hur uppkommer social snedrekrytering?
Social snedrekrytering kan sägas ha två olika innebörder. Dels ''bruttoeffekten'' -- att individer från olika social bakgrund har olika sannolikhet att börja på högre utbildning, dels samma faktum men nu kontrollerat av prestationer -- den s.k. nettoeffekten.
Helt klart är att barn från högre samhällsklasser presterar bättre än andra. Utredningen visar att ungefär halva snedrekryteringen uppkommer p.g.a. att barn från högre socialgrupper presterar bättre i skolan och den andra halvan som är en följd av att barn från högre socialgrupper oftare väljer studievägar som leder till högre studier.
Den senare processen sker på alla nivåer i utbildningssystemet. Sammantaget ger de ''val'' som individen gör vid olika nivåer i utbildningen ett mycket entydigt resultat på ansökningarna till universitet och högskolor. Ju tidigare ''delningspunkterna'' i utbildningen (allmän kontra särskild kurs t.ex.) ligger, desto större blir genomslaget för social bakgrund.
I Tyskland, där delningspunkten ligger betydligt tidigare än i Sverige, är den sociala snedrekryteringen större. I Sverige är den första brytningspunkten valet av allmän och särskild kurs på högstadiet.
Detta val baseras inte på prestationer utan på önskemål, vilket i praktiken betyder att det ofta är föräldrarnas ambitionskrav på barnen som bestämmer. Utredningen visar att tre av fyra barn till högre tjänstemän valde särskild kurs, medan endast en av tre barn till okvalificerade arbetare gjorde det.
Valet av gymnasieutbildning, och (det negativa) valet att ej söka sig till gymnasium, beror på betygen, valet av enstaka eller allmän kurs, och på föräldrarnas socialklass. Eftersom alla dessa effekter drar åt samma håll adderas effekterna ihop till en ganska stor social snedrekrytering på gymnasiet.
En liknande process äger rum under gymnasietiden, vilket påverkar valet av högskoleutbildning -- nu med skiljelinjen praktisk eller teoretisk utbildningsväg, i stället för allmän och särskild kurs. Den direkta effekten av social bakgrund finns kvar men minskar i jämförelse med första valet till gymnasiet.
Ytterligare ett hinder för elever från studieovana hem utgör studieavbrott under gymnasietiden. Svårigheten att i dag meritera sig till högskolestudier är stor och ökar i takt med att allt fler enskilda institutioner ställer specialiserade förkunskapskrav på studenterna. I detta sammanhang är en väl utbyggt kommunal vuxenutbildning där elever ges en andra chans mycket viktig.
Vänsterpartiet begär i annan motion, om vuxenutbildningen, en förstärkning av den kommunala vuxenutbildningen med 500 miljoner kronor.
Vad görs för att minska den sociala snedrekryteringen?
Utredningen visar att tidigare politiska insatser, såsom grundskolans allmänna utjämning av ekonomiska och sociala levnadsvillkor, påtagligt har minskat den sociala snedrekryteringen under detta sekel.
Detta har främst skett genom att barn på samma prestationsnivå, men med olika social bakgrund, har kommit att göra mer likartade utbildningsval. Därför är det troligt att politiska insatser även i framtiden skulle kunna minska den sociala snedrekryteringen, även om det bara skulle bli en viss minskning av omfattningen och att snedrekryteringen skulle bestå till sin karaktär.
På basis av det ovan anförda framgår att den sociala bakgrunden har en större betydelse för snedrekryteringen ju tidigare brytningspunkten infaller.
Vänsterpartiet anser därför att grundskolan inte bör vara differentierad. Om tillval förekommer bör dessa endast röra sådana ämnen som inte påverkar möjligheterna att söka sig vidare till gymnasiet.
Om det skulle visa sig omöjligt med en odifferentierad grundskola p.g.a. att man av pedagogiska skäl anser det angeläget att ha undervisningsgrupper som är homogena med avseende på skolprestationer och begåvning, så är ett urval grundat på dessa kriterier att föredra framför tillval som troligen mest skulle bestämmas av föräldrarnas ambitionskrav på barnen.
Det är tydligt att barn från lägre socialgrupper har svårare att få information om högre utbildning och de yrken som en sådan utbildning leder fram till.
Vänsterpartiet anser därför att studie- och yrkesorientering bör ingå som ett naturligt inslag i grundskoleutbildningen. På gymnasiet bör effekten och skillnaden i socialt ursprung minska genom att studievägledarna aktivt ger råd till teoretiskt begåvade elever att fortsätta till högre teoretiska studier, i stället för att endast informera om möjligheterna.
Utredningen visar också att en minskning av den sociala snedrekryteringen är svår att genomföra med ett ändrat antagningssystem -- t.ex. så verkar högskoleprovet knappt ha någon effekt på snedrekryteringen. Det är dock viktigt att se till att inte antagningssystemet försämras sett ur den aspekten.
Arbetslivserfarenhet bör även i fortsättningen vara behörighetsgrundande och även ha en viss betydelse för antagningen.
Vänsterpartiet anser därför att den decentraliserade antagning som nu genomförs vid högskolans institutioner bör följas upp så att inte arbetslivserfarenhet blir mindre värd i framtiden. Även i detta hänseende bör högskolereformen utvärderas.
Ekonomiska effekter på snedrekryteringen till högskolan
Regeringens utbildningspolitik undviker att se de sociala och utbildningspolitiska aspekterna på studier i ett helhetsperspektiv. Inte minst gäller detta effekterna av ett nytt studiemedelssystem.
Studiestödet har i högsta grad relevans för den sociala snedrekryteringen. Mot den tidigare förda linjen, att de lägre löneskillnaderna i Sverige skall kompenseras med generösa studiemedel, ställer nu de borgerliga partierna kravet att utbildningspremien måste öka så att vi får en större lönespridning.
En ökad lönespridning leder till ökade klassklyftor och ökad snedrekrytering. Ett system med låga studiemedel och högre framtida lön leder dessutom till ett ökat föräldraberoende under studietiden vilket direkt försämrar rekryteringen av studieovana ungdomar. Det är dessutom troligt att studenter från lägre socialgrupper är känsligare för den ''risk'' som en investering i studier (och studieskulder) innebär. Många fler än i dag skulle undvika att söka sig till högskolan om det fanns en risk att misslyckas med utbildningen och stå kvar med betungande skulder.
För studenter från högre socialgrupper är dessa risker mindre eftersom föräldrarna -- även om de inte ger bort pengar för de dagliga utgifterna -- ändå kan verka som en försäkring vid ett misslyckande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av ett helhetsgrepp på den sociala snedrekryteringen till högskolan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om odifferentierad grund- och gymnasieskola,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utbyggd studie- och yrkesorientering i gymnasieskolan,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetslivserfarenhet som behörighetsgrundande till högskolan,
5. att riksdagen hos regeringen begär en utvärdering av den decentraliserade antagningens effekter på den sociala snedrekryteringen till högskolan,
6. att riksdagen hos regeringen begär en utvärdering av det framtida studiemedelssystemet ur ett rekryteringsperspektiv.1
Stockholm den 22 januari 1994 Björn Samuelson (v) Elisabeth Persson (v) Bengt Hurtig (v) Berith Eriksson (v)
1 Yrkande 6 hänvisat till SfU