Regeringen markerar på olika sätt sin avsikt att skapa tydlig kategoriskillnad inom högskolan. Denna strävan tar sig bl.a. uttryck i helt skilda sätt att behandla forskning och forskarutbildning vid universitet och de stora högskolorna på ena sidan och de mindre och medelstora högskolorna på den andra.
Regeringen presenterar nu förslaget om att avsätta ett särskilt stiftelsekapital för forskning vid de mindre och medelstora högskolorna som en förstärkning av resurserna vid dessa. Vaga formuleringar i propositionen gör det emellertid möjligt att i stället tolka förslaget så att statens framtida stöd till forskning och forskarutbildning vid de mindre och medelstora högskolorna begränsas till avkastningen av stiftelsekapitalet och inget annat. På samma sätt blir det genom oklarheter i skrivsättet möjligt att tolka förslaget så att stöd i framtiden kommer att ges endast till en enda profilerad forskningssatsning vid dessa högskolor.
Stiftelsen skall vidare kunna ompröva och omfördela stödet mellan högskolor och forskningsområden. Det innebär en fortsättning på regeringens linje som innebär att de mindre och medelstora högskolorna, bortsett från ett ytterst begränsat grundanslag till främjande av forskning, skall få sina forskningsmedel först efter en prövning av program och inriktning i varje särskilt fall. De erfarenheter vi hittills haft av denna ordning är synnerligen negativa. Regeringen har ännu inte, i april 1994, förmått att fatta beslut om fördelningen av de medel regeringen anvisat för det nätverksbyggande som skall ske under innevarande budgetår av vilket det endast återstår två månader. Det säger sig självt att en sådan hantering hämmar högskolornas möjligheter att på ett rationellt sätt utnyttja de begränsade resurser som regeringen och riksdagen velat anvisa för deras del. Risken är uppenbar att detta sätt att hantera de mindre och medelstora högskolornas resursförsörjning ger negativa incitament till forskare och forskargrupper.
Vi instämmer i den allmänna kritik av stiftelsebildandet och överförandet av kapital till stiftelserna som framförs i den socialdemokratiska motionen med Lena Hjelm-Wallén som första namn. En viktig invändning är att besluten för statsmakternas del är svåra att korrigera efter hand som erfarenheter vinns. Skulle riksdagens majoritet trots tungt vägande invändningar följa regeringens förslag är det därför nödvändigt att syftet med stiftelsen anges med större tydlighet.
För att undanröja de nyss angivna olyckliga effekterna av regeringens förslag bör följande beaktas:
Framtidsinriktningen bör betonas starkare. Syftet skall vara att bygga upp högklassig och för region och nation väsentlig forskning. När denna vunnit stadga bör finansieringen tas över av de ordinarie anslagen i statsbudgeten. Det kapital som är avsett för profilforskning vid de mindre och medelstora högskolorna bör därför få förbrukas på samma sätt som regeringen föreslår för andra kapitalavsättningar.
Långsiktigheten i stödet bör betonas. I vårt forskningssystem är det forskningsrådens och sektororganens uppgift att löpande pröva vetenskaplig kvalitet i samband med anslagsgivning. Man måste förutsätta att profilsatsningarna är av sådan kvalitet att de kan konkurrera om stöd från dessa finansiärer. Ytterligare prövning från en stiftelse kan innebära en besvärande byråkratisering.
Någon begränsning av profilsatsningar per högskola bör inte anges. En positiv forskningsmiljö förutsätter möjlighet att växa när behov föreligger och förmåga successivt dokumenteras. De existerande betingelserna i respektive region liksom högskolornas kompetensutbyggnad måste få fälla utslaget. För den händelse att riksdagen kommer att fatta beslut om avsättning av stiftelsekapital för de mindre och medelstora högskolornas forskning och bildandet av en ny stiftelse med uppgift att förvalta detta kapital görs nedanstående hemställan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riktlinjerna för stiftelsekapitalets användning.
Stockholm den 18 april 1994 Inger Hestvik (s) Iréne Vestlund (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Leo Persson (s) Per Erik Granström (s)