Högre utbildning i Stockholms län
Bygg ut den högre utbildningen i Stockholms län. Planera för ett nytt universitet på Södertörn med tyngdpunkt vid Novum i Huddinge.Utveckla och förstärk den högre utbildningen också i Haninge, Botkyrka och Södertälje och knyt dem till det nya universitetet på Södertörn.Utnyttja modern teknik för att skapa ett nytt spännande lärosäte som kan erbjuda flexibla studiemöjligheter i kreativa miljöer och med hög kvalitet.Bygg vidare på samarbetet med Södertörnskommunerna, landstinget och näringslivet. Inled utbyggnaden så snart som möjligt -- skjut inte denna för vår region så viktiga fråga på framtiden.
Så ser, i starkt förkortad version, våra önskemål ut när det gäller den framtida högre utbildningen, forskningen och utvecklingen (FoU) i Stockholms län. Våra motiv och konkreta förslag presenteras i det följande.
Utbildningspolitiska utgångspunkter
En av hörnpelarna i den socialdemokratiska utbildningspolitiken är att utbildning på alla nivåer skall ha högsta kvalitet och vara tillgänglig för alla. Utbildning och forskning är mycket viktiga drivkrafter när det gäller utveckling av såväl företagsverksamhet som samhällsliv i övrigt. Sin främsta uppgift har den dock i att ge oss möjligheter till personlig utveckling.
De mindre och medelstora högskolorna spelar en väsentlig roll i vårt utbildningsväsende. Under uppbyggnadskedet har en stor del av den ökade kapaciteten inom utbildningen förlagts till de nya högskoleorterna. Det har varit en lyckosam satsning som är väl förankrad hos såväl allmänheten som utbildningsanordnarna och, inte minst, hos näringslivet. Utan att avbryta denna utveckling är det nu dags att vidta speciella åtgärder för att öka antalet utbildningsplatser och forskningskapaciteten också i Stockholmsområdet där situationen nu börjar bli mycket ansträngd. Utbildningskapaciteten är för liten och svarar inte alls varken mot det starka sökandetrycket eller regionens behov av utbildad arbetskraft nu och i framtiden.
Trots att Stockholms Universitet är det mest lokalt rekryterande i hela landet är det det mest översökta.
Det stora antalet vuxna studerande har gjort att ungdomar i Stockholmsregionen har en långt hårdare konkurrenssituation än ungdomar på andra håll i landet. Det bidrar till att ytterligare försvåra för grupper som redan är underrepresenterade i den högre utbildningen. Den sociala och geografiska snedrekryteringen förstärks. Det hör också till bilden att antalet ungdomar inte kommer att minska lika mycket i Stockholmsregionen de närmaste åren, som i andra delar av landet.
Bland annat dessa faktorer gör en utbyggnad av den högre utbildningen i Stockholmsregionen nödvändig. Regeringens förslag innebär att trots att frågan om lokalisering och organisation forceras fram, skjuts ökningen av antalet platser på framtiden på ett olyckligt sätt. Självklart skall Stockholmsregionen, trots att Stockholms Universitet konstaterat att man inte är beredd att öka antalet utbildningsplatser, ha sin del av den ökning av den högre utbildningen som sker, också de närmaste åren. Det är viktigt att denna expansion kan ske på ett sådant sätt att den naturligt kan ingå i ett framtida nytt universitet på Södertörn.
Regeringen betonar vikten av att den nya utbildningen får en inriktning som stärker banden med Baltikum och Östersjöområdet. Vi har självklart inget emot detta. Det får dock inte uppfattas på sånt sätt att det lägger hinder i vägen för en nödvändig förstärkning av högre utbildning och forskning för att tillgodose behoven av t.ex. forskare, civilingenjörer m.m. i de kunskapskrävande företag som i dag finns i regionen.
Beslutsordningen
Vi anser att staten skall svara för en ansvarsfull och långsiktig finansiering. Det är också naturligt att staten medverkar i en diskussion om utbildningens och forskningens inriktning och organisation, och att detta sker i nära samarbete med företrädare för regionen. Vi är kritiska till regeringens sätt att hantera frågan hittills.
Under hösten och vintern har Utbildningsdepartementet gjort en s.k. förstudie om den framtida högre utbildningen och forskningen i Stockholmsregionen. Utbildningsministern har vid flera tillfällen hänvisat till denna i debatten. I propositionen nämns den som ett av beslutsunderlagen. Någon diskussion om detta underlag har inte kunnat ske eftersom förstudien presenterades bara några dagar innan propositionen. Än mindre har det varit möjligt att inhämta synpunkter från viktiga intressenter.
Vi anser inte att riksdagen nu kan ge regeringen en så långtgående fullmakt,som föreslås i propositionen, att gå vidare när det gäller lokalisering, inriktning och organisation av högre utbildning i Stockholmsregionen. Först måste regionens företrädare ges möjligheter att lämna sina synpunkter i ärendet. Detta bör kunna ske i en utredning med parlamentariskt inslag från regionen och där också bl.a. utbildningsanordnarna, näringslivet och de fackliga organisationerna ges möjligheter att delta. Utredningen bör få i uppdrag att pröva frågor om bl.a. lokalisering, organisation och utbildningens inriktning, utan de begränsningar regeringen anger i sin proposition. Utredningens arbete bör bedrivas skyndsamt och, efter en bred remiss, ligga till grund för regeringens förslag till riksdagen. I samband med detta bör också frågan om en långsiktig och ansvarsfull finansiering prövas.
Bättre balans -- Södertörnssatsning
Regeringen diskuterar i propositionen olika lokaliseringsalternativ i södra Stockholmsregionen. Det finns goda skäl för det. Enligt vår uppfattning är regeringen dock alltför begränsad i sin syn på möjliga och lämpliga lokaliseringsalternativ. En lokalisering av ett samlat universitet till Södermalm eller Kvarnholmen motsvarar på inget sätt de krav som ställs i regionen om förbättrade utbildningsmöjligheter på Södertörn. En sådan lösning skulle också dåligt ta tillvara de satsningar som redan gjorts i Haninge, Huddinge, Botkyrka och Södertälje. Där har kommunerna och landstinget engagerat sig i ett fruktgivande samarbete om utbildningen med såväl högskolorna som näringslivet.
Utan att ta slutlig ställning till lokalisering och organisation vill vi redovisa en annan modell än den regeringen anser vara den enda.
Vi vill med vår utbildningspolitik öka tillgängligheten och bryta den sociala och geografiska snedrekrytering till den högre utbildningen. Stockholmsregionen är en delad region i många avseenden. Det gemensamma landstinget skapades bl.a. för att utjämna de stora skillnaderna i levnadsvillkoren mellan Stockholms norra och södra delar. Det har betytt att bl.a. vård och trafikservice är mer rättvist fördelade än tidigare. Men det räcker inte.
Praktiskt taget all högre utbildning och forskning i Stockholmsregionen är i dag lokaliserad till länets centrala delar och områdena omedelbart norr därom. En betydande del av länets högteknologiska industrisysselsättning finns i den södra länsdelen. Detta har skapat utbildningsklyftor inom regionen.
Bara en av tio ungdomar på Södertörn söker sig till högskolan efter gymnasiestudierna. I Danderyd går mer än varannan gymnasieelev vidare till högre studier. Riksgenomsnittet är en av sju. I motsvarande regioner i OECD-länderna är andelen en av fem! Det har under vissa perioder lett till att de stora industriföretagen inte kunnat rekrytera tillräckligt kvalificerad arbetskraft. Med bl.a. detta som bakgrund anser vi att det är nödvändigt med ytterligare ett universitet i Stockholmsregionen och att detta förläggs till Södertörn.
Stockholms läns landsting och kommunerna på Södertörn har arbetat målmedvetet för att stimulera högre utbildning och forskning. Landstinget har satsat på centrumbildningar på Novum. Högskoleutbildning med nära anknytning till samhällets och näringslivets behov har byggts upp i nära kontakt mellan högskola och kommunerna. Socialdemokraterna har också föreslagit inrättande av ett centrum för kommunikation, kognition och logistik, ett forskningsinstitut med inriktning på kompetensutveckling för forskare i Östeuropa inom miljö- och hälsoområdet samt ett forskningsinstitut på hög internationell nivå -- Novum Academy.
Vi anser att det finns goda skäl att bygga vidare på detta. Det förefaller naturligt att ett framtida universitet får sin tyngdpunkt vid Huddinge. Där finns redan i dag en omfattande forskningsverksamhet på hög nivå och landstinget vill lokalisera en hälsohögskola dit.
Ett sådant universitetscenter bör bilda kärnan i en helt ny akademisk miljö i södra Stockholmsregionen. Genom kombinationer över högskole- och fakultetsgränser, och genom en satsning på elektronik och data samt internationellt nätverk kan en för Sverige helt ny profil utvecklas, inte bara för vård- och omvårdnadsområdet med inriktning mot förnyelse och förändring, utan också mot ny pedagogik och nya kommunikationer mellan människor. Utbildningarna i Haninge, Södertälje och Botkyrka kan då utvecklas med både fler utbildningsplatser och nya utbildningar och knytas till det nya Södertörns universitet.
Stockholms läns landsting fortsätter sina satsningar genom den samlade hälsohögskolan vid Novum och kommunerna gör stora insatser för att stimulera högre utbildning på Södertörn. Det vore högst anmärkningsvärt om regering och riksdag inte gav dessa ansträngningar ett starkt stöd.
Det är oacceptabelt att, som regeringen nu föreslår, blanda in helt nya områden -- Kvarnholmen och Södermalm -- i diskussionen om lokaliseringsort. Ett nytt universitetscenter bör enligt vår mening förläggas till Huddinge/Novum.
Lärarhögskolan
Lärarhögskolan i Stockholm har sedan mycket länge ett väl dokumenterat behov av nya samlade lokaler för sin verksamhet. Riksdagen har också fattat beslut i frågan om lokalisering vid flera tillfällen. Eftersom inga konkreta åtgärder synes ha vidtagits för att verkställa det senaste beslutet, och det närmast verkar som om regeringen nu vill skjuta saken på framtiden, vill vi betona att en samlad lokallösning som svarar mot utbildningens behov brådskar. Enligt vår mening går en sådan att förverkliga i Södertälje där kommunerna sedan länge reserverat mark i ett utmärkt läge såväl kommunikationsmässigt som med tanke på miljön. Riksdagen bör besluta att lärarhögskolan lokaliseras till Södertälje och ge regeringen i uppdrag att snarast vidta åtgärder för att frågan får en snabb lösning.
Konstnärliga utbildningar
De högre konstnärliga utbildningarnas lokalsituation hör också till de mera segdragna frågorna.
Vi anser att den utredning vi föreslagit för översyn av den övriga högre utbildningen i regionen också skall behandla denna fråga. En samlad lokallösning kan vara bra för den framtida utvecklingen. Om man fastnar för en sådan kan Kvarnholmen i Nacka vara ett utmärkt alternativ då dessa utbildningar spelar en helt annan roll, än dem vi vill lokalisera till Södertörn.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en snabb utveckling av högre utbildning och forskning i Stockholmsregionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av högre utbildning till Södertörn,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning med parlamentariskt inslag från regionen med uppdrag att lägga fram förslag om den framtida högre utbildningen på Södertörn,
4. att riksdagen avslår propositionen vad gäller en särskild beslutsordning för samordning av vissa lokalförsörjningsfrågor i Stockholmsområdet,
5. att riksdagen avslår propositionen vad gäller bemyndigandet till regeringen att vidta åtgärder för en ny universitetsstruktur i Stockholmsområdet,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en samlad lokallösning för Lärarhögskolan i Södertälje,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av framtida lokallösningar för de högre konstnärliga utbildningarna i Stockholmsområdet.
Stockholm den 18 april 1994 Eva Johansson (s) Anita Johansson (s) Thage G Peterson (s) Sören Lekberg (s) Hans Göran Franck (s) Björn Ericson (s) Ingela Thalén (s) Ines Uusmann (s) Pierre Schori (s)