Regeringen föreslår i sin proposition 1993/94:177 ett nytt resurstilldelningssystem för fakultetsanslagen. Det föreslagna systemet har det vällovliga syftet att stärka förnyelsekraften och kvaliteten i svensk forskning. Systemet bygger på att fem procent av de totala anslagen för ett fakultetsområde ska fördelas bland berörda fakulteter vid olika lärosäten i proportion till antalet avlagda forskarexamina där även hänsyn tages till andelen underrepresenterat kön. Antalet examina anses av regeringen nära hänga samman med forskningens kvalitet. En spärregel införes som garanterar att medlen för en fakultet tillåts minska med högst 2 procent mellan två budgetår och högst 5 procent under en treårsperiod.
Det i propositionen framlagda förslaget skiljer sig inte principiellt från det förslag som var föremål för remissbehandling. Remissförslaget angav att 20 procent skulle vara baserat på andelen forskarexamina och 10 procent på andelen vetenskapligt prövade externa anslag. Spärregeln var angiven till högst 5 procents minskning mellan två budgetår och högst 10 procent för en treårsperiod.
Konstruktionen av såväl det föreslagna systemet som det som var ute på remiss innebär att en fakultet kan hamna i en negativ resurstilldelningssnurra och förlora resurser år från år även om fakultetens andel i antalet avlagda forskarexamina är oförändrad. Detta skulle sannolikt leda till att drabbade fakulteter långsamt kvävdes, vilket inte kan vara avsikten med det föreslagna resurstilldelningssystemet.
Fakulteterna vid landets universitet och högskolor verkar under mycket varierande förhållanden. Att utan analys använda andelen avlagda forskarexamina i relation till fakultetsanslaget som ett mått på prestationen vid en fakultet vid ett visst lärosäte kan vara mycket missvisande. Skillnader i produktivitetsmått kan bero på en mängd faktorer som ligger utanför fakultetens egen prestation. De flesta av dessa faktorer beror på fakultetens ålder. En del fakulteter är bara ett tiotal år gamla och arbetar med att bygga upp och konsolidera sin verksamhet medan andra fakulteter har verkat under mycket lång tid -- upp till några hundra år. Förutom den akademiska grund dessa fakulteter vilar på har de via donationer m.m. hunnit bygga upp egna resurser samt verkar i en region som under lång tid har dragit till sig kunskapsintensiva verksamheter som ger möjligheter till forskarstudier i arbetet samt forskarhandledning. Exempel på sådana verksamheter är forskningsintensiva företag, statliga institut och verk, större bibliotek, arkiv m.m. Allt detta ger dessutom en social struktur som befrämjar högre studier och forskarutbildning.
Många forskarstuderande behöver inte heller förlita sig på de resurser som en universitetsinstitution har för forskarutbildning genom fakultetsanslag utan får sin forskarutbildning finansierad på annat sätt. Det är givet att andelen doktorander och antalet forskarexamina blir hög i en sådan region utan att egentligen vara ett mått på en fakultets egenprestation.
Som en följd av det stora genomslag som dessa omgivningsfaktorer medför på effekterna av den föreslagna modellen till resultatbaserade fakultetsanslag blir fakulteter vid lärosäten med kort utbildnings- och forskningstradition kraftigt missgynnade. Detta gäller särskilt fakulteter vid Umeå universitet, Linköpings universitet samt Högskolan i Luleå. Umeå universitet har, som exempel på effekterna av omgivningsfaktorerna, visat i sitt remissvar att om en korrigering görs utifrån faktiskt disponibla resurser för forskarutbildning så skiljer sig de olika medicinska fakulteterna i landet inte från varandra. Detta till trots skulle det föreslagna resurstilldelningssystemet medföra drastiska nedskärningar för Umeåfakulteten.
Två forskare från Umeå har vidare visat att det i propositionen förslagna resurstilldelningssystemet inte uppfyller kravet på att fördela fakultetsresurserna på ett samhällsekonomiskt effektivt sätt. Det i propositionen föreslagna systemet bygger på en tilldelning enligt genomsnittsavkastningsprincipen medan det ur ett samhällsekonomiskt perspektiv bör bygga på marginalavkastningsprincipen.
Det är viktigt att finna olika incitament för lärosätena att stärka förnyelsekraften och kvaliteten i svensk forskning. Härvid är ett nytt resurstilldelningssystem för forskarutbildning och forskning en väsentlig del. I utvecklingen av den högre utbildningen och forskningen i landet är betydelsen av en ökad samverkan mellan grundutbildning och forskning allmänt omvittnad. För att universitet och högskolor med forskning på ett samlat och integrerat sätt skall kunna arbeta med kvalitetsutveckling av såväl grundutbildning som forskarutbildning och forskning bör ett nytt resurstilldelningssystem för forskarutbildning och forskning vara i samklang med det resurstilldelningssystem som införes för grundutbildningen.
Det föreslagna resurstilldelningssystemet kan förbättras genom att de 95 procenten av totalresurserna, som inte ska fördelas utifrån andelen forskarexamina, blir föremål för en fast fördelning till en given fakultet vid ett lärosäte och baserat på politiska beslut. Denna fördelning bör i stort utgå från den andel som fakulteten har vid utgångsläget för det nya resurstilldelningssystemets införande,
att 5 procent fördelas utifrån en bedömning av fakultetens forskarutbildnings- och forskningsverksamhet utgående från fakultetens förutsättningar i analogi med vad propositionen föreslår för grundutbildningen. Vid en sådan bedömning kan antal forskarexamina vara en av flera bedömningsgrunder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resultatrelaterade fakultetsanslag.
Stockholm den 18 april 1994 Mats Lindberg (s) Georg Andersson (s) Carin Lundberg (s)