Exponering för metaller är ett hälsoproblem för många människor i Sverige och i världen. Metaller som kan orsaka skada omger oss överallt. Bly från industrier och från bilavgaser som fortfarande finns i miljön, kadmium från gödsel och från industriprodukter, kvicksilver från pappersindustrin, från tandläkarmottagningar och från amalgamfyllningar är bara några av de källor till skadlig exponering som finns omkring oss. Trots detta är kunskaperna begränsade om hur metallerna tas upp i kroppen på människor och djur, vilka effekter de har på hälsan och hur man inom vården skall behandla människor med metallförgiftningar. Inte minst i länder i östra Europa finns områden där människor och miljö är mycket svårt drabbade av metallbelastning och där behovet av insatser är stort.
Metallbiologiskt Centrum i Uppsala, som bedriver forskning om metallers biologi, är ett samarbetsorgan mellan Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala universitet, Statens veterinärmedicinska anstalt, Akademiska sjukhuset, Sveriges Geologiska Undersökning och Uppsala kommun. Metallbiologiskt Centrum vill snabbt och effektivt öka kunskaperna både om de livsnödvändiga spårelementen men också om metaller som orsakar skada.
Genom de förslag om avveckling av bly och kvicksilver som riksdagen behandlat under våren har frågan om hälsoeffekter av amalgam blivit extra uppmärksammad och många medborgare ställer sig frågan om de själva är skadade av sina tandfyllningar. Sjukvården kan emellertid inte ge svar på deras frågor eftersom det ännu inte finns mätmetoder som kan användas i den kliniska verksamheten som kan visa om patienten har metallrelaterade sjukdomar. Därmed kan patienterna heller inte få bot för sin sjukdom.
Nu måste amalgamets roll när det gäller att orsaka eller försvåra sjukdom noga utredas. Vid Amalgamenheten vid Akademiska sjukhuset, som är medlem i Metallbiologiskt Centrum, har forskarna kommit långt när det gäller att diagnostisera onormalt upptag av kvicksilver i kroppens celler hos patienterna. Även överkänslighetsreaktioner mot metaller tycks vara möjliga att diagnostisera genom blodprov. En hel del arbete återstår innan dessa mätmetoder är allmänt tillgängliga inom vården. Därför är det viktigt att resurser ställs till förfogande så att diagnosmetoder snabbt kan vidareutvecklas. Sjukvården måste få redskap att skilja ut de patienter som inte mår bra av metallexponering.
För att utveckla de ovan nämnda mätmetoderna, för att satsa mer på forskningen och information om metallers biologi och för att utveckla samarbete inom Sverige och internationellt beräknar Metallbiologiskt Centrum att det inom deras verksamhetsområde behövs ca 40 miljoner kronor.
I ett betänkande säger jordbruksutskottet att verksamheten vid Metallbiologiskt Centrum är viktig och utgår ifrån att berörda myndigheter prövar möjligheterna att göra erforderliga insatser för ifrågavarande forskning. En stiftelse för Metallbiologiskt Centrum i Uppsala bör därför bildas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att en stiftelse bildas för Metallbiologiskt centrum i Uppsala.
Stockholm den 18 april 1994 Lena Klevenås (s)