Den västsvenska regionen, som omfattar en dryg femtedel av Sveriges befolkning, har de senaste åren drabbats mycket hårt av stora problem i näringslivet med nedläggning och neddragning av industriell verksamhet. Särskilt hårt har neddragningarna drabbat den i Västsverige så betydande verkstads- och transportmedelsindustrin.
Delar av exportindustrin ökar nu sin produktion utan att någon personalökning är aktuell. En sådan strukturomvandling förutsätter att den generella kompetensnivån i regionen höjs. Behovet av stora satsningar inom utbildning och forskning är lika stort som behovet av investeringar i byggande och infrastruktur.
För 15 år sedan var bara hälften av de lediga jobben förenade med krav på utbildning eller erfarenhet. Nu är det bara 10 % av jobben som saknar sådana krav. En allt större del kräver utbildning på högskolenivå. Arbetsmarknaden för korttidsutbildade har därmed minskat dramatiskt.
Vi socialdemokrater i Västsverige anser att förnyelsearbetet inom vår region till stor del bör ske i samverkan. Förnyelsearbetet skall understödja de framtidsinriktade krafter som finns i regionen. I denna motion redovisar vi vilka satsningar som bör ske på högskolorna i Västsverige. I två andra motioner redovisar vi förslag till insatser inom regionen vad gäller arbetsmarknadspolitiken och näringspolitiken.
Antalet förstahandssökande per plats vid de västvenska högskolorna är större än vid huvuddelen av övriga universitet och högskolor i landet. Detta är en följd av att högskolorna i Västsverige erhåller en mindre andel av de resurser som anslås till utbildning och forskning än vad som svarar mot befolkningstalen. Enligt vår mening måste denna skeva fördelning rättas till genom att ökade resurser tillförs de västsvenska högskolorna.
I främst de glest befolkade delarna av de västsvenska länen är andelen invånare med längre utbildningar låg, jämfört med genomsnittet för riket. Det är dessa delar av regionen som nu har drabbats allra hårdast av nedgången inom industrin. I dessa områden behövs därför nu riktade utbildningsinsatser inom olika ämnesinriktningar och på alla nivåer.
För att öka tillgängligheten till högskoleutbildning i de områden som är belägna långt från högskolorna bör en ökad satsning ske på distansundervisning. För att höja kompetensnivån hos småföretag i glesbygd är det viktigt att utveckla studieformer som den anställde på deltid kan delta i och vara kvar på företaget under studietiden.
En viktig förutsättning för att klara det framtida behovet av teknisk kompetens är att få fler kvinnor att välja tekniska och naturvetenskapliga utbildningar. Detta kräver insatser i såväl ungdomsskolan, vuxenutbildningen som högskolan. Dessutom måste attityderna i arbetslivet till kvinnor som valt en sådan yrkesinriktning bli bättre.
De stora behoven av förnyelse av Västveriges industri kräver även ökade resurser för forskning och den forskningsstödjande verksamheten vid de västsvenska högskolorna. Forskning inom områden som teknik och naturvetenskap liksom kultur och jämställdhet är viktiga drivkrafter för en positiv utveckling.
I Västsverige utvecklas nu ett nätverk mellan regionens universitet och högskolor för samarbete med sikte på hög kvalitet inom forskning och grundutbildning. Syftet är både att åstadkomma bättre koppling mellan grundutbildning och forskning och att utveckla kompetenscentra med lokal förankring i industri och samhälle.
Vi socialdemokrater kräver i vår partimotion att fler ges chansen till gymnasie- och komvuxutbildning. Dessutom föreslår vi att högskoleutbildningen i landet byggs ut genom att tillföra resurser motsvarande storleksordningen 6 000 antagningsplatser utöver vad regeringen föreslagit. Därmed skulle viktiga satsningar på bl.a. ett s.k. basår med teknik, naturvetenskap och matematik och en utbyggnad av YTH kunna genomföras. Vid fördelning av dessa resurser bör stor hänsyn tas till behoven i Västsverige.
Vi socialdemokrater har, jämfört med regeringen, vid de senaste utökningarna av högskoleutbildningen förordat en lika stor ökning av antalet platser vid de stora högskolorna, och därutöver förordat en kraftigare satsning på de mindre högskolorna. Vid den utbyggnad som vi nu föreslår för den högre utbildningen i Västsverige bör därför högskolorna i Borås, Halmstad, Skövde och Trollhättan/Uddevalla prioriteras.
Högskolan i Borås har stor betydelse för den högre utbildningen i Sjuhäradsbygden där sysselsättningen inom tillverkningsindustrin minskat mer och där andelen högskoleutbildade är betydligt lägre än riksgenomsnittet. Högskolan ger utbildning inom områdena teknik, teko, ekonomi/data, bibliotek/informationsvetenskap samt pedagogik/barnomsorg. Ungefär 60 % av utbildningsplatserna är inriktade mot näringslivet.
Sökandetrycket till högskolan i Borås har vuxit kraftigt. Hösten l993 gick det tre förstahandssökande på varje nybörjarplats. Högskolan är en av de få i landet som inte hade några svårigheter att fylla alla platser på ingenjörsutbildningarna och gjorde där ett överintag på 28%. Det samlade överintaget 1993/94 motsvarar 400 helårsplatser.
För att möta det stora intresset för högskoleutbildning och för att underlätta regionens omstrukturering bör högskolan i Borås tillföras resurser som motsvarar ytterligare minst 250 utbildningsplatser utöver vad regeringen föreslagit i budgetpropositionen.
Högskolan i Halmstad har stor betydelse för den högre utbildningen i Halland som har en låg andel med högre utbildning, har få moderna industrier och där FOU- avdelningar är få vid de industrier som finns. Högskolan har också riksunika utbildningar med sökande från hela riket.
Antalet sökande till högskolan är mycket högt. Möjligheter finns att ge ytterligare minst 250 ungdomar en god utbildning. Många önskar studera till utvecklingsingenjörer, mekatronikingenjörer, idrottspedagoger eller Europaekonomer. Vid ett utvidgat anslag kan också utveckling ske av utbildning inom områdena media, arbetsvetenskap, turism och miljö.
Högskolan satsar i hög utsträckning på innovation och entreprenörskap. Detta har visat sig väcka stort intresse bland annat hos flickor. Samverkan sker med bl.a. gymnasieskolan och vårdskolan. Satsningar görs medvetet för att få fler flickor att studera inom de tekniska utbildningarna.
Högskolan i Skövde har stor betydelse för den högre utbildningen i Skaraborg. Länet är ett industri- och jordbrukslän som har en mycket låg andel högutbildade i arbetskraften. Utan tvekan är länet för en fortsatt utveckling beroende av att högskolan i Skövde kan byggas ut även i fortsättningen.
Högskolan i Skövde kännetecknas av hög kompetens inom ''smala'' begränsade områden, datavetenskap, teknik, ekonomi, språk och media. Högskolan föreslås nu av universitetskanslern få rätt att utfärda magisterexamen i vissa ämnen. Skolans verksamhet är till mycket stor del inriktad mot det privata näringslivet.
Den plan för utvecklingen av högskolan som styrelsen beslutat innebär en utbyggnad av kompetensen som ligger i nära anslutning till redan existerande ämnesområden. För att säkra en fortsatt utveckling av högskolan i Skövde finns behov av minst 250 nya helårsplatser för nästa budgetår.
Högskolan i Trollhättan-Uddevalla har stor betydelse för den högre utbildningen i Fyrstadsområdet vilket även omfattar glesbygd i norra Bohuslän och Dalsland som drabbats hårt av nedgången i bilindustrin. Högskolan ger utbildning inom teknik, ekonomi/ADB och undervisning/humaniora. Ytterligare minst 250 ungdomar skulle kunna beredas plats vid högskolan till hösten.
Högskolan som är landets minsta bör vid slutet av nittiotalet få lika stora resurser som andra regioners skolor. Bland aktuella utvecklingsprojekt inom grundutbildningen kan följande nämnas. Inrättandet av en YTH-utbildning i ny studieform på halvfart, utbyggnad av decentraliserad utbildning i norra Bohuslän och Dalsland, samt ökade insatser för fort- och vidareutbildning.
På forskningssidan arbetar högskolan för att i samarbete med universitet/tekniska högskolor och näringsliv få till stånd forskningsprojekt förlagda till regionen. De närmast aktuella projekten är ett centrum för termisk sprutning, motorförbränningsteknik och teknik/miljö.
Göteborgs Universitet och Chalmers Tekniska högskola är internationellt framstående skolor och viktiga centra för kvalificerad utbildning, forskning och utveckling i Västsverige. För Västsveriges utveckling är det centralt att Göteborgs universitet och Chalmers i framtiden tillförsäkras förutsättningar att bedriva lika avancerad utbildning och forskning som skolorna i Stockholms- och Malmö--Köpenhamns-regionerna.
Vid Göteborgs universitet finns intresse av att bygga upp en fakultet för konstnärliga utbildningar. En sådan fakultet är ett verktyg för att fortsätta att utveckla det konstnärliga området och för att utveckla samarbetet med de vetenskapliga fakulteterna.
Göteborgs universitet har visat intresse av att göra insatser för att ta in ett stort antal ungdomar ytterligare i utbildning om resurserna utökas. Tillsammans med de utökningar som är möjliga vid Chalmers och Västsveriges mindre högskolor skulle betydligt fler av regionens ungdomar kunna få en högskoleplats.
Chalmers tekniska högskolas elektrotekniska utbildning är av internationellt erkänd hög standard. Även utbildningarna i industriell ekonomi och kemiteknik med fysik är intressanta. Det är därför av utomordentligt högt intresse för regionen att dessa utbildningar får möjlighet att utvecklas vidare. Inom dessa och andra civilingenjörsutbildningar kan Chalmers ta emot ytterligare 60 studenter.
Västsverige behöver för att skapa en ny struktur mycket stora satsningar på såväl grundutbildning som forskning. Målsättningen inför den kommande planeringsperioden måste därför vara att tillföra högskolorna i Västsverige en större andel av de totala resurserna. Därvid bör utvecklingen av regionens mindre högskolor uppmärksammas särskilt.
För det kommande budgetåret bör Västsveriges högskolor tillföras avsevärt förstärkta resurser. Vi föreslår därför en resursförstärkning motsvarande 1 350 utbildningsplatser utöver vad regeringen föreslagit. Av dessa resurser bör motsvarande 1 000 utbildningsplatser tillföras de fyra mindre högskolorna. En sådan bred satsning på högre utbildning i Västsverige skulle ge ett starkt bidrag till den industriella förnyelsen av regionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om grundutbildning och forskning vid högskolorna i Västsverige,
2. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts beslutar anslå resurser till högskolorna i Västsverige motsvarande 1 350 antagningsplatser utöver vad regeringen föreslagit.
Stockholm den 25 januari 1994 Ingvar Johnsson (s) Lennart Nilsson (s) Lahja Exner (s) Inga-Britt Johansson (s) Anders Nilsson (s) Ingegerd Sahlström (s)