Regeringen har sedan tillträdet 1991 arbetat för att upprätta Sverige som en tillväxt- och företagarnation. Bl.a. har det vidtagits en rad tillväxtbefrämjande skatte- och avgiftssänkningar, en bättre riskkapitalförsörjning m.m. Stora resurser har också satsats med stora summor på forskning och utveckling. Allt detta är både bra och nödvändigt.
När det gäller utbildningssidan så har det även här gjorts föredömliga insatser på olika områden. Detta i akt och mening att få en så bra kompetens som möjligt. Utbildningen har dock i huvudsak riktat sig till blivande löntagare. Mycket få utbildningar finns att tillgå för blivande entreprenörer och företagare.
Att bli egen företagare fordrar utbildning. Både teoretisk utbildning och praktisk erfarenhet från arbete i företag är nödvändiga. Lagar och förordningar, ökad konkurrens, kompetensutveckling, ökad internationalisering etc ställer större krav än någonsin på egenföretagarna -- både nya och igång varande.
Entreprenörsutbildning vid högskolan i Karlstad
Näringslivet i Värmland behöver fler entreprenörer av flera olika skäl. Bl.a. har ett stort antal arbetsplatser försvunnit på många orter inom länet under de senaste åren. Näringslivet är på vissa orter ensidigt och därför sårbart. Därför är det viktigt med fler entreprenörer, vilket på sikt bör leda fram till flera företag och därmed också ett mera diversifierat näringsliv.
Efter några svåra år kan man nu skönja en rad positiva tendenser i vårt län. Oaktat detta är det nödvändigt med ytterligare åtgärder. Värmland behöver många fler personer som kan upptäcka möjligheter och nya affärsidéer samt se möjligheterna i dessa affärsidéer. Det är också viktigt att få människor med bred kompetens som möjliggör satsningar på nya områden och som kan använda sig av okonventionella metoder.
Befintliga utbildningar i entreprenörskap är ofta alltför kortfattade och smala. En entreprenörsutbildning bör enligt mitt förmenande vara bred och omfatta bl.a. ekonomi, teknik, juridik, arbetsvetenskap, EU-kunskap och språk.
Högskolan i Karlstad representerar en mycket bred kompetens som till stora delar sammanfaller med det ämnesbehov som redovisas ovan. Det finns kurser som antingen direkt eller med någon modifiering skulle passa väl in i en entreprenörsutbildning. Kurser som ''Produktinnovation och design'' och ''industriell marknadsföring av trävaror'' är några exempel på sådana kurser. Den senare har anknytning till trä- och skogsindustrin.
Med tanke på den relativt höga arbetslöshet som f n råder borde det vara möjligt att anordna vissa entreprenörsutbildningar i samarbete med länsarbetsnämnden i Värmland.
Entreprenörsutbildning bör kunna erbjudas inom ramen för de utbildningsinitiativ som utbildningsdepartementet föreslår. Kompetensutveckling och entreprenörsutbildning går väl ihop med de riktlinjer som chefen för utbildningsdepartementet skisserar för ''utbildningscheck'' och ''trainee-utbildning''. Högskolan i Karlstad bör vidare erbjudas tilldelning av fler utbildningsplatser inom ramen för sommaruniversitet.
Med stöd av det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av entreprenörutbildning vid Högskolan i Karlstad.
Stockholm den 25 januari 1994 Kjell Ericsson (c)