Vid Manne Siegbahn-laboratoriet i Frescati finns en acceleratoranläggning för grundforskning, i första hand inom atom-, molekyl- och kärnfysik. Anläggningen, som kallas CRYRING, har i sin helhet bara varit igång drygt ett år men har redan producerat vetenskapliga resultat som väckt stor internationell uppmärksamhet. Ett arbete, med direkta konsekvenser inom astrofysik och som utfördes under våren 1993, kommer t.ex. att presenteras i den kända tidskriften Science under våren 1994.
CRYRING-projektet beslutades och byggdes inom Manne Siegbahninstitutet, MSI, fram till 1988-06-30 Forskningsinstitutet för Atomfysik. De första delarna av CRYRING började byggas 1982. I direkta investeringar har anläggningen kostat ca 50 milj.kr. vartill kommer minst lika mycket i personalkostnader. CRYRING avsågs vara basen för det framtida forskningsprogrammet vid institutet med dess omfattande nationella och internationella kontakter.
1990-09-30 uppdrog regeringen åt Universitets- och Högskoleämbetet, UHÄ, att utreda förutsättningarna för integration av MSI i högskoleorganisationen och 1990-12-20 åt Naturvetenskapliga Forskningsrådet, NFR, samt UHÄ att ''analysera de nationella forskningsanläggningarna med avseende på resursbehov, koncentrationsfördelar och anslagsfördelningsteknik''. De nationella anläggningarna, då fyra stycken, hade inrättas av riksdagen för att stå till förfogande för användare vid alla universitet. De finansierades med öronmärkta medel inom statsanslaget till moderuniversitetet. I stort sett i enlighet med de båda utredningarna föreslogs i forskningspropositionen 1992/93:170 bl.a:att MSI upphör som egen myndighet och verksamheten överförs till Stockholms universitet, SU, och Kungliga tekniska högskolan, KTH, fr.o.m. 1993-07- 01att en ny organisation med NFR som huvudman skapas för nationella anläggningaratt CRYRING blir en nationell anläggningatt resursbehovet för dessa anläggningar utreds av NFR varför den nya organisationen gäller först från 1994-07-01att planeringsramar för inrättandet av ett fysikcentrum i Stockholm anges
Uppdelningen av Manne Siegbahn-institutet förutsatte att CRYRING-anläggningen skulle bli en nationell anläggning samt att ett fysikcentrum skulle bildas. Riksdagen fattade i juni 1993 beslut enligt regeringens proposition.
CRYRING fördes till Stockholms universitet som en särskild enhet under namnet Manne Siegbahn-laboratoriet, MSL, för tiden fram till 1994-07-01. Forskargrupperna vid MSI fördes dels till KTH, dels till Stockholms universitet, men kommer att sammanföras igen när fysikcentrum står färdigt.
I fysikcentrum kommer fysikinstitutionerna från Stockholms universitet och KTH att sammanföras i en gemensam byggnad i Roslagstull/Albano-området. Planeringsarbetet är i full gång och siktar på inflyttning 1997. P.g.a. CRYRING-anläggningens komplexitet kan MSL inte flytta till den planerade fysikcentrumbyggnaden utan stora kostnader och ett långt avbräck i verksamheten. MSL ingår därför inte i den nu planerade fysikcentrumbyggnaden.
NFR:s utredning av resursbehovet visade i augusti 1993 att ca 19 milj.kr. behövde tillföras det nya anslaget för de nationella anläggningarna, inklusive MSL fem stycken. I årets budgetproposition har regeringen inte fullföljt 1993 års riksdagsbeslut genom att avvakta med överförandet av MSL till organisationen för nationella anläggningar bl.a. med hänvisning till ''fortsatta överväganden om resurser för fysik i Stockholm''.
Med hänsyn till att verksamheten vid MSL enligt NFR:s bedömning bäst bedrivs i form av en nationell anläggning finner jag det mycket olyckligt att riksdagens beslut inte följs även om intentionen bara är att skjuta upp beslutet ett år. Stockholms universitet har gett MSL en organisationsform som direkt kan överföras till NFR. MSL har t.ex. redan extern styrelse och internationell programkommitté.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fjolårets riksdagsbeslut angående CRYRING-anläggningen vid Manne Siegbahn- laboratoriet i Frescati bör fullföljas.
Stockholm den 25 januari 1994 Daniel Tarschys (fp)