Som framgår av propositionen sid. 27 fig. 2 halkade Sverige kraftigt efter jämförbara länder under 1980-talet, när det gäller andelen studenter per åldersgrupp som på heltid läser eftergymnasial utbildning. Av en UHÄ-rapport 1989:17 framgick att Sverige till följd av stora pensionsavgångar efter sekelskiftet t.o.m. riskerade att antalet personer med vissa examina från högre utbildningar skulle minska i befolkningen om inte antalet platser utökades. Riksdagen insåg behovet av en utökning av antalet högskoleplatser och beslöt våren 1991 om ytterligare 5.000 nya platser utöver vad den dåvarande regeringen hade föreslagit.
Sedan hösten 1991 har en kraftig utbyggnad av antalet högskoleplatser ägt rum. Den nuvarande regeringen har särskilt framhållit vikten av att kraftigt öka antalet utbildningsplatser och examina inom tekniska och naturvetenskapliga utbildningar. I jämförelse med t.ex. Tyskland, USA, Canada och Finland har Sverige lägre andel i förhållande till arbetskraftens storlek som avlägger examina ifrån längre utbildningar inom den tekniska och naturvetenskapliga sektorn. Regeringen framhåller i propositionen att antalet examina i längre tekniska och naturvetenskapliga utbildningar måste öka ytterligare med bibehållande av höga kvalitetskrav. Regeringen avvisar i propositionen tanken på en helt ny teknisk högskola, eftersom det blir en alltför kostsam satsning och ger resultat först efter en lång uppbyggnadsperiod.
Vid upprepade tillfällen har jag framhållit att en utökning av antalet platser på den tekniska högskoleutbildningen är mycket angelägen. Mälardalens högskola inledde för några år sedan ett samarbete med KTH. Blivande civilingenjörer, som följer civilingenjörsprogrammet i elektronik, kan för närvarande läsa de två första årskurserna i Västerås. Utbildningen sker på uppdrag från KTH och är alltså utlokaliserad från Stockholm.
Efter två år i Västerås måste de studerande flytta till Stockholm för att där fortsätta studierna i ytterligare 2,5 år innan de är klara med sin utbildning. På motsvarande sätt kan också civilingenjörsprogrammet i maskinteknik läsas de två första åren i Västerås.
I Västmanland finns många högteknologiska företag, som har stort behov av välutbildad arbetskraft. Det mest kända företaget är ABB, som ligger i spetsen för teknikutvecklingen och tillhör den främsta eliten av världens elektronikföretag. Ytterligare exempel på företag i länet med hög teknologi är Volvo i Köping, FFV Aerotech, Telub och Volvo Aero Support i Arboga, Seco Tool och Uniroc i Fagersta. Företagen inom regionen har alltså hög vetenskaplig kompetens och goda materiella resurser, som snabbt skulle kunna utnyttjas av en fullständig civilingenjörsutbildning förlagd till Västerås. Genom ett nära samarbete med regionens högteknologiska företag öppnar sig möjligheten, dels att i praktisk tillämpning överföra forskningsresultat som högskoleverksamhet resulterar i, dels att inom den närbelägna högskolan bearbeta problem som är aktuella för regionens industri och som är angelägna att lösa.
De studerande bör ges möjligheter att studera till färdiga civilingenjörer i Västerås genom att fullständiga program (180 p) förläggs till Västerås både i elektronik och maskinteknik. Genom detta utökade samarbete mellan Mälardalens högskola och KTH kan totalantalet studerande inom civilingenjörsutbildningen öka, vilket väl stämmer överens med vad som framhålls i propositionen. Utökningen kan också ske till rimliga kostnader och dessutom snabbt genomföras. Även ytterligare civilingenjörsprogram bör efterhand förläggas till Västerås. Eftersom det är ytterst angeläget med en snabb ökning av antalet platser inom civilingenjörsutbildningen bör KTH aktivt kunna medverka till en successiv utbyggnad av civilingenjörsutbildningen med ytterligare årskurser förlagda till Västerås. Examensrätten kan till vidare förbehållas KTH och bör alltså inte utgöra något hinder för att genomföra intentionerna i denna motion. Examensrätten inom civilingenjörsprogrammet bör efterhand ges till Mälardalens högskola, som på sikt bör erhålla status av teknisk högskola. Vad som här framförts om Västerås som lokaliseringsort för en fullständig civilingenjörsutbildning bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om civilingenjörsutbildning förlagd till Västerås.
Stockholm den 18 april 1994 Birger Andersson (c)