Till skillnad från enheter med fakultetsanslag ges de mindre och medelstora högskolorna inga medel till lokaler för forskning. Visserligen kommer forskningsråd m.fl. att i fortsättningen räkna in lokalkostnader i sina anslag. Forskningen vid de mindre och medelstora högskolorna kommer ändå i en oförmånlig ställning genom att helt sakna egna medel för sådana lokaler. Bl.a. kan man inte räkna med en alldeles jämn tillförsel av projektmedel. Det kan uppstå svackor som högskolan själv måste överbrygga. Nya projekt måste förberedas, ibland under ganska lång tid innan de får anslag osv.
För att ett lokalanslag för forskning inte enbart skall uppfattas som ett allmänt budgetstöd bör det relateras till prestationer inom forskningsområdet. Det bör kunna göras så att högskolor utan fakultetsanslag ges ett lokalstöd för forskning som motsvarar 50 % av vad de faktiskt drar in i ersättning för lokalkostnader från externa finansiärer. Anslaget avräknas årligen i efterhand mot redovisning av faktiska åstadkomna intäkter. För att komma i gång med systemet bör ett schablonbelopp om 3 % av lokalpengen för grundutbildning vid respektive högskola utgå för 1994/95. Därefter blir tilldelningen beroende av föregående års faktiska omfattning av forskningsverksamheten och de lokalmedel den inbringar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag som syftar till ändrade beräkningar av lokalkostnader för forskning vid mindre och medelstora högskolor, i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 25 januari 1994 Inger Hestvik (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Leo Persson (s) Per Erik Granström (s) Iréne Vestlund (s)