Bakgrund
Det nya resurstilldelningssytemet för universitet och högskolor innebär bl a att alla kurser klassificeras efter sitt ämnesinnehåll i olika kostnadsklasser.
Vad gäller de konstnärliga inslagen i designutbildningen vid Högskolan i Borås får inte högskolan ersättning för normer enligt konstnärliga utbildningar (prop 1993/94:100 sid 160).
I denna motion föreslås att formgivarprogrammen vid Högskolan i Borås skall erhålla resurser beräknade på samma sätt som för andra designutbildningar.
De textila utbildningarna vid Högskolan i Borås
Utbildningen inom textil och konfektion är i Borås baserad på hundraåriga traditioner. Verksamheten vid dåvarande textilinstitutet överfördes läsåret 1993/94 till högskolan, och de nya specialistutbildningar som därvid organiserades omfattar 230 helårsstudenter.
Höskolans textila utbildningsprogram (om 120 poäng vardera) leder till verksamheten som textilingenjörer, textilekonom, modedesigner och textildesigner. Dessutom finns yrkesteknisk högskoelutbildning om 60 poäng och handvävningslinjen, 40/60 poäng (Väfskolan).
Utmärkande för dessa utbildningsprogram är dels att utbildningen med hänsyn till det stora behovet av lärarstöd och utrymme i verkstadslokalerna bedrivs i små grupper dels att inslagen av konstnärlig utbildning/träning är betydande. Framför allt gäller detta naturligtvis designutbildningarna inom mode och textil.
I högskolans designutbildningar omfattar de konstnärliga kurserna 76 % (mode) resp 71 % (textil).
Resurser för konstnärlig träning
Designundervisning bedrivs i olika speciallokaler som är särskilt iordningställda och utrustade för resp kursområde. För enskilda arbeten har eleverna tillgång till ateljéer och verkstäder. De konstnärligt inriktade utbildningsmomenten kräver handledning individuellt och i mycket små grupper.
De lärare som anlitas för det konstnärliga utbildningsområdet har samtliga en gedigen konstnärlig utbildning (Konstfackskolan eller motsvarande) och omfattande erfarenhet från arbete i branschen.
Tre lärare är fast knutna till institutionen. Dessutom anlitas ett flertal timlärare och gästföreläsare, varav en del med professorskompetens. Projekt- och examensarbeten bedöms alltid av specialistkompetent extern jury.
De ungdomar som söker till designutbildningarna får genomgå inträdesprov som styrker deras konstnärliga förmåga. Under dessa ''provdagar'' anlitas i bedömningsarbetet personer med konstnärlig bakgrund och erfarenhet.
Antalet sökande är stort och har de senaste åren uppgått till 5--6 gånger antalet tillgängliga platser (20 st) i åk 1.
Designutbildningen vid Högskolan i Borås leder fram till kandidatexamen i textildesign resp konfektionsdesign.
För att säkerställa kvaliteten i de textila formgivarutbildningen sker ett nära samarbete med Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet (HDK). Ett motsvarande samarbete sker f ö med Chalmers tekniska högskola vad gäller textilingenjörsutbildningen.
Utredning och klädformgivning
Förra året fattade riksdagen beslut om att anslå medel för att Konstfack skall ges möjlighet att undersöka förutsättningarna för en förbättrad klädformgivarutbildning. Utbildningsutskottet uttalade därvid att det är självklart att Konstfack i sitt utredningsarbete skall ta till vara den kompetens och det kunnande som Högskolan i Borås har inom det textila området.
Det kan här finnas skäl att understryka att frågan om hur utbildningen vid Högskolan i Borås skall klassificeras inte har något samband med detta uppdrag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de textila formgivarutbildningarna vid Högskolan i Borås skall klassificeras och finansieras på samma sätt som annan konstnärlig högskoleutbildning.
Stockholm den 25 januari 1994 Lennart Brunander (c)