Förra året beslutade riksdagen om ett treårsprogram för svensk forskningspolitik. Riksdagsmajoriteten beslutade om forskningsuppbyggnad genom forskningsstiftelser som tillfördes löntagarfondsmedel från AP-fonderna. Vi socialdemokrater motsatte oss detta och föreslog i stället en kraftig förstärkning av svensk forskning, finansierad på normalt sätt via budgetmedel. Med vårt förslag skulle forskningen tillföras ytterligare tre miljarder under treårsperioden, vilket skulle ha överstigit de medel som regeringen och riksdagsmajoriteten ställde till förfogande med över en miljard.
Vi ogillar principiellt det marknadsanpassade system som stiftelseformen och dess finansiering leder till. Det riskerar också att leda till bristande ansvar både mot forskarvärlden och det parlamentariska systemet. Genom den konstruktion regeringen valt är det praktiskt taget omöjligt för en annan riksdagsmajoriet under överskådlig tid att ändra på den inriktning forskningspolitiken nu givits. Vi är utomordentligt kritiska mot hur regeringen har hanterat frågan om löntagarfondsmedlens användning för forskningsändamål. Nu är besluten fattade, något som vi måste acceptera. Vi kommer nu att verka för att resultatet av forskningsstiftelsernas verksamhet blir så bra som möjligt. Detsamma gäller för de till privata stiftelser omvandlade högskolorna genom att kapital tillfördes från löntagarfonderna.
Innebörden av riksdagens beslut (1992/93:UbU16) är att 10 miljarder kronor av de tidigare löntagarfondsmedlen skall användas för forskning. Av detta belopp har 60 % tillförts en stiftelse för strategisk forskning för satsningar på i första hand naturvetenskaplig och teknisk forskning. Av medlen har 25 % avsatts till en stiftelse för miljöstrategisk forskning medan 15 % tillförts Riksbankens jubileumsfond för kulturvetenskaplig forskning. Riksdagen har också beslutat (1992/93:UbU18) att 1,7 miljarder kronor av de tidigare löntagarfondsmedlen skall användas för att överföra två statliga högskolor (Chalmers och Jönköping) i stiftelseform.
Riksdagsbeslutet innebär också att vad som blir över sedan löntagarfondsmedlen utskiftats till de nya forskningsstiftelserna, stiftelsehögskolorna och stödet till sparande skall disponeras för forskning. Regeringen skall återkomma till riksdagen med förslag till hur dessa resurser skall användas. Vi är medvetna om att det pågår ett arbete med dessa frågor inom ramen för Agenda 2000.
Medlen, som förvaltas i Fond 92--94, är huvudsakligen placerade i svenska aktier. Beräknat efter kurserna på Stockholms fondbörs i början av januari i år uppgår värdet på resterande löntagarfondsmedel till drygt 7 miljarder kronor. Vi vill här ge vår syn på hur detta kapital skulle kunna användas för att stärka forskningen. Vi vill lyfta fram tre områden: finansiering av svensk medverkan i forskning inom EG:s ramprogram för forskning finansiering av forskning vid de mindre och medelstora högskolorna samverkan mellan näringsliv och forskning.
Samtliga dessa insatsområden ansluter till ursprunget för löntagarfondsmedlen i och med att de på olika sätt bidrar till att öka kompetensen inom det svenska näringslivet samtidigt som svensk forskning förstärks.
1. Finansiering av svensk medverkan i forskning inom EG/EU:s ramprogram
Genom EES-avtalet deltar Sverige fullt ut i EG/EU:s ramprogram för forskning. Detta innebär att en medlemsavgift för deltagande i ramprogrammet betalas in till EG/EU. För det första året uppgår denna avgift till 300 miljoner kronor. Enligt det särskilt inrättade EG-rådet för FoU-samarbete kommer de årliga kostnaderna i mitten av 1990-talet att uppgå till ca. en miljard kronor.
I prop. 1993/94:100 bil. 9 föreslår regeringen en omfördelning av resurser från universitetens och högskolornas anslag för forskning och forskarutbildning samt forskningsrådens anslag till förmån för europeisk forskningssamverkan. Detsamma gäller också sektorsforskningsorgan, t ex Naturvårdsverket.
I en enkät till forskningsmyndigheter och akademier har utbildningsministern bett om en belysning av svensk forskning i ett EG/EU-perspektiv. Den genomgående slutsatsen av svaren är en oro för den omvända prioriteringen mellan svensk grundforskning och EG/EU- beslutad tillämpningsinriktad forskning. I flera svar föreslås att de tidigare löntagarfondsmedlen skall användas i detta sammanhang.
Att delta fullt ut i EG/EU:s ramprogram för forskning är förvisso mycket positivt för svensk forskning och näringsliv. Regeringens förslag till finansiering av programavgiften leder dock till vissa problem. Det innebär att våra inhemska forskningsorgan får minskat ekonomiskt utrymme att besluta om. I praktiken betyder det också en omfördelning från grundforskning till forskning som mera direkt är inriktad på näringslivets behov. Det innebär för det tredje en omfördelning från forskningsorgan till forskning inom de stora företagen som ju är de främsta samarbetsparterna inom EG/EU:s forskningsprogram.
Det bör också observeras att EG/EU normalt bara finansierar hälften av ett forskningsprojekt. De pengar som kan tillgodogöras från EG/EU måste således kombineras med egen nationell finansiering på samma nivå. Innebörden av detta är att om svenska forskare och företag lyckas få tillbaka ungefär den svenska medlemsavgiften, måste ett belopp motsvarande den dubbla avgiften i realiteten gå till områden som prioriterats via EG/EU.
Vi anser att det är olyckligt att det mycket angelägna i att delta i och finansiera strategisk forskning inom EG/EU:s ramprogram föreslås ske på bekostnad av nationella insatser för grundforskning. För att bibehålla svensk forskning på dess nuvarande nivå anser vi att det bör övervägas att medlemsavgiften till EG/EU:s ramprogram tas ur de tidigare löntagarfondsmedlen som är avsatta för forskning. Detta bör gälla till dess Sverige tagit ställning till medlemskap i EG/EU. Oavsett utgången av folkomröstningen behöver då finansieringen av forskningssamverkan med EG/EU diskuteras i ett vidare perspektiv.
Vad ovan föreslagits om användning av medel ur Fond 92--94 för finansiering av medlemskap i EG/EU:s ramprogram bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
2. Forskning vid de mindre och medelstora högskolorna
De mindre och medelstora högskolorna står för en viktig del av vår högre utbildning och forskning både nationellt och inom de egna regionerna. Deras utbildning skall, som all högskoleutbildning, vara forskningsanknuten. Det råder också full enighet om att deras lärarkår måste vara aktiv inom forskningen.
Till detta och andra mera allmänna motiv för att de mindre och medelstora högskolorna skall bedriva forskning har under de senaste åren också alltmer lagts deras näringspolitiska betydelse. Detta hänger framför allt samman med den ökade vikt som nu läggs vid utvecklingen i de små och medelstora företagen och dessa företags behov av tillgång till forskningsmiljöer i närmiljön. Det har också sin betydelse att storföretag och statliga verk som är lokaliserade till mellanstora städer har ett behov av en ''kompetenstät'' regional miljö för sin utveckling. Detta gäller även om de tillgodoser huvuddelen av sitt behov av specialiserade forskningskontakter via egna internationella nätverk.
De nya högskolorna har under senare år prövat olika vägar att utnyttja regionala förutsättningar till ökat samarbete både sinsemellan och med stora lärosäten, andra forskningsinstitutioner, statliga verk, kommuner och FoU- verksamma företag. Olika organisatoriska former har vidareutvecklats.
Även om den ekonomiska basen för forskning vid de nya högskolorna successivt har vidgats krävs en fortsatt förstärkning. Det gäller också att stärka organisationen kring fördelningen av forskningsmedel, vilket vi behandlar i en annan motion. Vi anser också att det bör övervägas att förstärka de nya högskolornas forskning genom att avdela en del av de löntagarfondsmedel som är avsatta till forskning för att finansiera uppbyggnaden av en forskningsorganisation vid dessa.
Vad ovan föreslagits om förstärkning av en forskningsorganisation för de mindre och medelstora högskolorna genom användning av löntagarfondsmedel bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
3. Samverkan mellan forskning och näringsliv
Ungefär två tredjedelar av svensk forskning och utvecklingsarbete utförs inom näringslivet. FoU är ett viktigt led i arbetet för att öka graden av produktförnyelse. Svenskt näringsliv är mycket starkt beroende av ett väl fungerande FoU-system. FoU-insatser måste göras med utgångspunkt i vad som krävs för att återskapa en positiv ekonomisk utveckling. Kontakterna mellan högskola och näringsliv måste stärkas. Svenskt näringsliv måste bli bättre på att omsätta FoU-resultat och uppfinningar i kommersiella produkter.
Svenskt näringsliv har också utanför FoU-uppgifterna en inriktning som gör att behovet av kvalificerad arbetskraft är stort.
Vi vill här mer konkret peka på problemet att antalet personer med lic- eller doktorsexamen som arbetar i näringslivet är alltför begränsat, enligt senast tillgängliga uppgifter bara ca. 500 av landets teknologie licentiater och doktorer i verkstadsindustrin. Till dessa kommer ett par hundra med matematisk eller naturvetenskaplig forskarutbildning. De är koncentrerade till ett 50-tal företag. Koncentrationen är i själva verket ännu starkare genom att det bara är en handfull företag som har ett större antal -- ABB, Ericsson, Saab-Scania och Volvo.
Enligt Statistiska centralbyrån utförs endast ca 1 300 årsverken inom näringslivets FoU av personer med forskarutbildning. F.n. avläggs ca. 1 200 doktorsexamina årligen, varav drygt 200 vid de tekniska fakulteterna. Varje år avläggs också ca. 250 licentiatexamina inom tekniska ämnen. Vi anser både att det är angeläget att antalet forskarutbildade inom dessa områden ökas och att fler av dessa rekryteras till verksamhet inom näringslivet.
Andra viktiga insatser är att stimulera kurser för vidareutbildning av forskarutbildade inom områden, som ökar deras attraktivitet för t.ex. näringslivet. Det finns också behov av att ordna ''praoperioder'' av olika slag för forskarutbildade inom näringslivet och på annat sätt stimulera nyrekrytering av forskarutbildade.
I samband med fortsatta diskussioner kring disponeringen av återstående medel i Fond 92--94 bör också övervägas stöd till företag som vill bedriva verksamhet på grundval av patent för forsknings- och utvecklingsarbete. En del forskningsresultat leder till patent som tyvärr inte kommer till användning. Många patent säljs också utomlands på grund av otillräckligt finansiellt stöd för sådana ändamål i vårt eget land.
Vad ovan föreslagits om användning av löntagarfondsmedlen för närmare samverkan mellan forskning och näringsliv, bl.a. genom att främja forskarutbildades inträde i näringslivet, bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användning av medel ur Fond 92--94 för finansiering av medlemskap i EG/EU:s ramprogram,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användning av medel ur Fond 92--94 för förstärkning av forskningsorganisationen vid de mindre och medelstora högskolorna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användning av medel ur Fond 92--94 för närmare samverkan mellan forskning och näringsliv.
Stockholm den 25 januari 1994 Lena Hjelm-Wallén (s) Bengt Silfverstrand (s) Berit Löfstedt (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Eva Johansson (s) Jan Björkman (s) Inger Lundberg (s) Krister Örnfjäder (s) Lena Örsvik (s) Inger Hestvik (s) Anders Nilsson (s) Margareta Israelsson (s) Ingegerd Sahlström (s) Ulrica Messing (s) Kristina Persson (s)