Högskolan i Luleå har inga fasta forskningsresurser till den ekonomisk-samhällsvetenskapliga och pedagogiska grundutbildningen. På andra högskolor i liknande situation har regeringen beviljat så kallat forskningsstöd.
Högskolan i Luleå saknar helt sådant forskningsstöd. Det innebär att lärare som undervisar blivande civilekonomer, filosofie kandidater och filosofie magistrar i Luleå har betydligt sämre möjligheter att få forskningserfarenhet. Lärarnas kompetens hotar att urholkas. Därmed särbehandlas dessa utbildningar i Luleå jämfört med samma utbildningar vid andra mindre och medelstora högskolor. De riktlinjer för forskningsstödet som togs i propositionen 92/93:170, Forskning för kunskap och framsteg, innebar att Luleå högskola på ett olyckligt sätt blev utan ovan beskrivna forskningsresurser och blev styvmoderligt behandlad. Det är orimligt att tekniska fakulteteten i Luleå ska finansiera denna forskning.
Högskolan i Luleå högskola har i flera omgångar påpekat detta förhållande och begärt att högskolan ska få ett forskningsstöd på 4 miljoner kr per år för icke-teknisk forskning. Medlen bör kunna tas från de resurser som avsatts till nätverksforskning. Vänsterpartiet föreslår också att ytterligare 70 miljoner kronor tillförs anslaget Forskningsstöd vid mindre och mellanstora högskolor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medel till forskningsstöd vid Högskolan i Luleå.
Stockholm den 25 januari 1994 Bengt Hurtig (v)