Lokalkostnader
I årets budgetproposition upptas ett reservationsanslag för Högskolan Gävle/Sandviken med 123 318 000 kronor. I detta anslag ingår också lokalkostnader som fördelas som påslag på studentpengarna med olika nivåer för de olika utbildningsområdena.
För att kompensera för stora skillnader mellan tilldelningen av hyresmedel enligt det gamla systemet och det nya får vissa högskolor så kallade ''kuddar''. Högskolan Gävle/Sandviken har inte tilldelats någon sådan.
Högskolan Gävle/Sandviken kommer att flytta in i nya lokaler under 1994--1995. Lokalerna uppförs för närvarande på det gamla regementsområdet Kungsbäck i Gävle. Utöver lokalerna i Gävle har högskolan av Sandvikens kommun hyrt lokaler som kommunen uppfört speciellt för högskolans verksamhet. Den årliga kostnaden för lokalerna är ca 3 miljoner kronor.
För att klara av hyreskostnaderna enligt det nya anslagssystemet med en s.k. hyrespeng krävs att högskolan är tillräckligt attraktiv och lockar många studerande. En begränsande faktor för att kunna få tillgodoräkna många studerande är reservationsanslagets tak. Skall Högskolan Gävle/Sandviken kunna finansiera lokalkostnaderna behövs en volym på verksamheten som med 2,5 miljoner kronor överskrider det tilldelade takbeloppet för åren 1994--95, och effekten blir ännu mer uttalad 1995--96.
För att Högskolan Gävle/Sandviken skall kunna säkerställa att utbildningsuppdraget kan fullföljas krävs att högskolans reservationsanslag och planeringsram höjs.
Examensrätt
I regeringens proposition 1993--94 bilaga 9 redovisas att Högskolan i Gävle/ Sandviken ansökt om examensrätt för grundskollärarexamen med inriktning på årskurserna 4--9 samt att kanslersämbetet skall göra en bedömning av ärendet före regeringens beslut.
Vid Högskolan Gävle/Sandviken finns mycket goda förutsättningar att erbjuda en utbildning för årskurserna 4-- 9.Lärarkompetensen är väl tillgodosedd, och närheten till Uppsala universitet gör det möjligt att rekrytera specialkompetens.Forskningsmiljön är under uppbyggnad genom det nätverk som skapats och där de statliga verken i Gävle, Uppsala universitet, Kungliga Tekniska Högskolan och Högskolan Falun/Borlänge ingår.Kompetensutvecklingen gynnas av det program för forskning och utvecklingsarbete som antagits och påbörjats.Erfarenheterna från lärarutbildning sedan 1946 är av största betydelse.
Om Högskolan Gävle/Sandviken till sitt omfattande lärarutbildningsprogram kan foga utbildningen för årskurserna 4--9, är det möjligt med samordning av undervisningen mellan de olika utbildningarna för såväl grundskolans samtliga årskurser som barnomsorgen. Olika former för kvalitetssäkring garanterar att en sådan utveckling ger goda resultat.
Högskolans lärarutbildningar har genom Nordplus och Erasmus byggt upp ett kontaktnät för utbyte av såväl lärare som studerande. Detta utbyte gäller både nordiska och utomnordiska studerande. Internationalisering av lärarutbildningarna är alltså ännu en av de förutsättningar som finns för att genomföra en utbildning för grundskolans årskurser 4--9.
Önskemål har även kommit från studerande som genomgått utbildningen för årskurserna 1--7 att i Gävle kunna komplettera till inriktningen mot 4--9. Examensrätt för en sådan utbildning skulle ge Högskolan Gävle/Sandviken en riksrekrytering av studerande till en eftersökt komplettering och specialisering inom såväl Ma och No- som Språk och So-områden.
Sommaruniversitet
Ett av regeringens föreslagna nya utbildningsinitiativ är sommaruniversitet. De två argument som anförs för inrättandet av sommaruniversitet är i hög grad relevanta för Högskolan i Gävle/Sandviken:Lärosätena i Sverige utnyttjas sämre än i andra länder under sommarperioden. Att inrätta sommaruniversitet är ett utmärkt sätt att ta tillvara lokaler och utrustning året runt.Den extremt stora studenttillströmningen.
Båda dessa argument passar väl in på Högskolan Gävle/Sandviken. Tillströmningen av studerande har ökat påtagligt. De nuvarande lokalerna är fyllda till bristningsgränsen, vilket medför olika provisorier i form av förhyrningar i omnejden. Ett utmärkt sätt att lindra trångboddheten under den närmaste framtiden vore att ta emot studerande under hela året.
Högskolan Gävle/Sandviken har börjat flytta till ett nytt och större campus. Detta innebär att högskolan inom en snar framtid kommer att kunna erbjuda moderna lokaler, däribland välutrustade laboratorier och datasalar. Att maximera nyttjandegraden av sådan dyrbar specialutrustning skulle främja både investeringsinsatsen och nyttjarna.
Högskolan skall enligt regeringen erbjuda kurser ur det reguljära utbudet. Några typer av kurser som passar väl in i ett sådant utbud är t.ex. kurser i mediakunskap, som är oerhört eftersökta, men inte kan ta emot extra studerande eftersom utrustningen begränsar antalet platser. Ytterligare kurser på sommaren skulle ge nya möjligheter för många studerande. Olika typer av datautbildning, där tillgången på datorer bestämmer antalet studerande, hör till denna kategori, liksom utbildningar som använder sig av Geografiska informationssystem, GIS-laboratoriet.
Språkutbildning, både i svenska och främmande språk, är en annan form av kurser som med fördel kan ges på sommaren. Det blir allt viktigare för studerande med annan inriktning än språk att komplettera sin utbildning på akademisk nivå. Kurser i praktisk svenska och i svenska som främmande språk är andra typer av högskoleutbildning som kan ges på sommaren.
En grupp som av tradition studerar på somrarna är lärare i olika skolformer. Stora grupper lärare i det allmänna skolväsendet har behov av att fördjupa sin utbildning, att bygga ut sin grundutbildning eller att modernisera sina kunskaper.
Specialpedagogexamen
I det svenska samhället strävar man sedan länge efter att ge alla barn och ungdomar lika möjligheter till god utveckling och utbildning. Ett uttryck för denna strävan är att de nya utbildningarna för barn- och ungdomspedagoger och grundskollärare fått starkare specialpedagogiskt inslag. Detta är en bra och riktig utveckling.
För att klara en hög målsättning och även framgent förbättra barnomsorg och skola, ställs i många situationer krav på en djupare och vidare specialpedagogisk personalkompetens. Detta gäller bl.a. barn och ungdomar, som behöver särskilt stöd och stimulans för att få sina utvecklingsmöjligheter tillgodosedda.
I samband med uppkomsten av en ny specialpedagogikutbildning år 1990 förlades endast fyra platser i landet. Då ställdes Uppsala universitets region helt utan kvalificerade utbildningar på det specialpedagogiska området. Detta drabbar Gävle-Dalaregionen hårt.
Ett problem som finns på de nuvarande utbildningsorterna är att få lärare söker till utbildningen. Skälen till detta kan vara flera. Ett är att det blir dyrt att under två eller tre terminer bo på en studieort långt hemifrån. I Gävle har vi i olika utbildningar konstaterat att utbildningens lokalisering i närområdet är väsentligt, i synnerhet för vuxna studerande som redan är etablerade med familj på en ort.
Högskolan Gävle/Sandviken hade under åren 1981-- 1988 den gamla speciallärarutbildningen på 20 poäng. Högskolan erhåller en utmärkt specialpedagogisk kompetens, vilken dessutom kan kompletteras med expertis från Uppsala universitet.
Högskolan Gävle/Sandviken bör ges möjlighet till examensrätt att genomföra en specialpedagogutbildning omfattande 40--60 poäng med inriktning mot ''komplicerade inlärningssituationer''. Utbildningen skulle rikta sig till såväl förskollärare som grundskollärare och skulle kunna utformas som distansutbildning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reservationsanslag och planeringsram för Högskolan i Gävle/Sandviken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om examensrätt för grundskollärarexamen med inriktning på årskurserna 4--9 vid Högskolan i Gävle/Sandviken,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sommaruniversitet vid Högskolan i Gävle/Sandviken,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Högskolan i Gävle/Sandviken medges rätt att utfästa specialpedagogexamen med inriktning mot komplicerad inlärningssituation.
Stockholm den 23 januari 1994 Sinikka Bohlin (s) Axel Andersson (s) Sigrid Bolkéus (s) Karl Hagström (s) Ulrica Messing (s) Widar Andersson (s)