Den svenska läkarutbildningen är dimensionerad för en expansion av hälso- och sjukvården. Sedan 1989 har nybörjarplatserna på läkarlinjen ökat från 845 till 925. Enligt det nya systemet för resurstilldelning till högskolorna beräknas antalet helårsstudenter vid medicinsk fakultet för budgetåret 1993/94 till nära 5 500, vilket motsvarar 1 000 nybörjarplatser per år. Svensk sjukvård tillföres också ett tillskott av utländska läkare ca 200 per år. Läkarkåren kommer utifrån dessa beräkningar att några år in på 2000-talet uppgå till drygt 30 000 läkare jämfört med dagens siffra på 25 000. För närvarande genomgår hälso- och sjukvården omstruktureringar på grund av minskade ekonomiska resurser. Samtliga landsting beräknas budgetera för volymminskning. Detta innebär att det krävs en nyrekrytering av läkare som endast motsvarar pensionsavgångar. Under den närmaste tioårsperioden går 300--400 läkare per år i pension.
Läkartätheten i Sverige motsvarar 1 läkare per 350 invånare. Med dagens befolkningsunderlag innebär detta ett behov av 25 000 heltidsarbetande läkare.
Det är uppenbart att vi i dag utbildar fler läkare än vad som kommer att kunna sysselsättas inom hälso- och sjukvården under de närmaste åren. Därför måste åtgärder vidtas dels för att reducera det överskott som den nuvarande utbildningsvolymen skapar, dels bereda arbete åt de läkare som under de närmaste åren kommer ut på en mättad arbetsmarknad.
Läkarutbildning är en dyr utbildning både för samhället och för den enskilde. Samhällets kostnad uppgår sammantaget till 800 000 kronor per studieplats. För den enskilde innebär det hög skuldsättning. Läkarutbildningen är en attraktiv utbildning och antagningspoängen ligger högt. Det är ett oerhört samhälleligt slöseri att utbilda högt begåvade studenter till arbetslöshet. För att undvika detta måste dimensioneringen av läkarutbildningen minskas till förmån för andra efterfrågade högskoleutbildningar, t.ex. civilingenjörsutbildning.
Det nya resurstilldelningssystemet till högskolan premierar en hög genomströmning av studenter. Det finns anledning att anta att högskolorna kommer att överinta studenter till läkarutbildningen för att säkerställa det maximala antalet helårsprestationer och därmed maximera sin ersättning. En följd av detta kan bli att fakulteterna kommer att examinera fler läkare än vad som är ersättningsberättigat.
Arbetsmarknadsläget under 1990-talet kan inte påverkas genom minskad antagning till läkarutbildningen. En sådan minskning ger effekt tidigast efter 5,5 år. På specialistnivå får en ändring av antagningen genomslag först efter 12--13 år.
Trots detta är det angeläget att snarast minska antagningen under en period för att begränsa överskottet och långsiktigt anpassa läkartillskottet till arbetsmarknadens efterfrågan. Neddragningen bör ske genom att varje fakultet endast tar in medicine studerande en gång per år i stället för som nu två gånger per år.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om minskning av dimensionering av läkarutbildningen.
Stockholm den 25 januari 1994 Kristina Svensson (s)