CRYRING-anläggningen vid Manne Siegbahnlaboratoriet är en för svenska förhållanden tämligen stor anläggning. Mer än 100 miljoner kronor har investerats i utrustningen direkt och via personalkostnader. Den är avsedd för grundforskning inom atomfysik, molekylfysik och kärnfysik, men förutsättningar för verksamhet inom andra discipliner finns och kan utvecklas. Även i ett internationellt perspektiv är anläggningen unik. En under 1993 uppfunnen och utprovad ny metod för elektronkylning av jonstrålen ger en energidefinition som gör precisionmätningar möjliga i ett energiområde som brukar räknas som kemi. Enligt den av NFR och UHÄ framlagda utredningen I. Lindgren: ''Nationella forskningsanläggningar och ...'', bör CRYRING bli nationell anläggning med en omprövning efter ett antal års drift, eftersom anläggningen då förslaget lades var under uppbyggnad. Resultaten från det första årets experiment talar för riktigheten i att göra CRYRING till en nationell anläggning.
CRYRING-projektet har växt fram inom Manne Siegbahninstitutet som fr.o.m. 1993-07-01 har försvunnit som egen myndighet. Verksamheten har överförts till Stockholms universitet och KTH, forskargrupperna enligt eget val resp. fysikinstitutioner och CRYRING som en särskild enhet vid SU under namnet Manne Siegbahnlaboratoriet, MSL. En viktig förutsättning för att uppdelningen av institutet kunnat lösas förhållandevis smidigt har varit att riksdagen beslutat attnybyggnad för Fysikcentrum kommer till stånd inom en nära framtid CRYRING görs till en nationell anläggning med Stockholms universitet som värdmyndighet
All planering av verksamheten har utgått ifrån att CRYRING skall bli en nationell anläggning. I laboratoriets styrelse finns externa ledamöter representerande NFR och KTH. Styrelsens ordförande kommer från Uppsala universitet. En internationell kommitté har tillsatts för att göra den vetenskapliga bedömningen av verksamheten. För att lätt kunna överföras till NFR är laboratoriet nu organiserat som en särskild enhet vid SU, en organisationsform som avses avvecklas.
Verksamheten vid en acceleratoranläggning och speciellt vid CRYRING stämmer väl överens med vad som diskuteras för strategisk forskning. Vid CRYRING har teknik i den internationella frontlinjen från flera områden kombinerats vilket gör anläggningen unik och ger den miljö som behövs för en bred avancerad utbildning.
Fysiken i Stockholmsområdet står inför en lovande utveckling i och med att Fysikcentrum byggs, och det är naturligt att CRYRING ingår i planeringsarbetet, speciellt som en stor del av de nuvarande användarna kommer från SU och KTH. MSL ingår emellertid inte i fysikcentrum i dess nuvarande omfattning eftersom en flyttning av anläggningen skulle bli orimligt dyr och den nystartade verksamheten skulle få ett kraftigt avbräck under lång tid. Det är ett kraftigt önskemål från fysikcentrum att MSL kan utnyttjas av nationella och internationella användare och därigenom få rimliga resurser att utvecklas som en nationell anläggning.
Nationella anläggningar finns knutna till Uppsala universitet och Lunds universitet varför en jämförbar anläggning i Stockholm rimligen skulle kunna få samma status.
Detaljer i den nya organisationen är inte klara för någon av anläggningarna utan kommer att utarbetas, liksom organ och former för samarbete. Det vore därför en stor fördel för MSL att redan från början kunna delta i den processen.
Regeringen har föreslagit att NFR:s anslag uppräknas med en summa som är mindre än vad som NFR beräknar för de tre anläggningar vilka enligt regeringen i första steget bör ingå i den nya organisationen. För att MSL skall kunna överföras till den nya organisationen med motsvarande villkor som för de andra anläggningarna bör anslaget ökas med ytterligare ca 1 500 000 kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag som syftar till en uppföljning av riksdagens beslut i juni 1993 om acceleratoranläggningen vid Manne Siegbahnlaboratoriet vid Stockholms universitet.
Stockholm den 25 januari 1994 Mats Hellström (s) Oskar Lindkvist (s) Maj Britt Theorin (s) Kristina Persson (s) Lars Ulander (s) Sylvia Lindgren (s) Thage G Peterson (s) Hans Göran Franck (s) Eva Johansson (s) Björn Ericson (s) Ines Uusmann (s) Pierre Schori (s)