Regeringen har -- efter påtryckningar från kds -- tillsatt en ensamutredare att undersöka behovet av en samvetsklausul i högskoleförordningen. Man anser att den blivande sjukhuspersonalens möjligheter att vägra deltagande i utbildningsavsnitt av religiösa, moraliska eller etiska skäl bör stärkas.
Vänsterpartiet anser att ett sådant resonemang har udden riktad mot preventivmedel och den fria aborten. Dessutom går det stick i stäv med hälso- och sjukvårdens primära skyldighet att sätta patienten i första hand.
I Norge förs en diskussion bland farmaceuter om möjligheten att av samvetsskäl inte expediera abortpillret. Frankrike har infört en samvetsklausul liknande den som nu diskuteras inom regeringen. Förändringen har bidragit till att det i Frankrike är mycket svårt att få abort genomförd på offentliga sjukhus.
Abortsökande kvinnor och kvinnor som vill ha preventivmedel skall garanteras behandling av vårdpersonal som vill följa abortlagen och som är motiverade för preventivmedelsrådgivning. Abortsökande kvinnor ska känna sig säkra på att bli behandlade och bemötta av kompetent personal som följer såväl vetenskaplig utveckling, gällande lagar som beprövad erfarenhet. Därför säger Vänsterpartiet absolut nej til samvetsklausul.
De personer för vilka principerna om aborter och preventivmedelsrådgivning hamnar i konflikt med den egna uppfattningen bör söka sig till utbildningar och uppgifter där de inte konfronteras med denna konflikt.
Situationen för kvinnor försämras drastiskt i övriga Europa. Mot bakgrund av den snabbt försämrade situationen för kvinnor i Polen och Tyskland, vad gäller rätten till preventivmedel och (fria) aborter, är det angeläget att denna fråga föreläggs riksdagen och föregås av en bred och öppen debatt.
Då en samvetsklausul avses ingå i högskoleförordningen så behöver inte förslaget föreläggas riksdagen. Regeringen kan alltså snabbehandla frågan.
Vänsterpartiet kräver därför att förslaget föreläggs riksdagen för yttrande innan beslut fattas i ärendet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att eventuellt förslag om samvetsklausul i högskoleförordningen skall föreläggas riksdagen för yttrande enligt vad i motionen anförts.
Stockholm den 25 januari 1994 Elisabeth Persson (v) Eva Zetterberg (v) Johan Lönnroth (v) Karl-Erik Persson (v)