Allt fler äldre äldre
Antalet äldre i vårt land kommer att öka fram till år 2020. Den beräknade ökningen kommer att vara störst i de allra högsta åldersgrupperna.
Flertalet äldre är friska längre och har egen bostad, men när de blir sjuka kommer de i regel att behöva kvalificerad sjukvård. Detta innebär att majoriteten av alla som genomgår vårdutbildning kommer att arbeta med äldre.
Ädelreformen -- en ny situation i kommunerna
Den s.k. ädelreformen som genomfördes den 1 januari 1992 innebar att ansvaret för äldreomsorgen överfördes från landsting till kommun. Landstingen har kvar ansvaret för akut geriatrisk vård och rehabilitering till dess patienten är färdigbehandlad. Kommunerna har det övergripande ansvaret för vård och omsorg av äldre och medicinskt färdigbehandlade patienter.
Reformen innebar även att personalsituationen förändrades. Läkarna är anställda av landstingen, medan övrig vårdpersonal anställs av kommunerna. Den legitimerade sjuksköterskan har fått en självständig ställning i den kommunala vårdorganisationen. En medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) har tillkommit som resurs i den kommunala ledningsorganisationen. Hon skall enligt socialstyrelsen (SOSFS 1991:10) se till att den vård som ges är av hög kvalitet samt att rutiner finns för hur läkarhjälp skall anskaffas om patientens tillstånd försämras. Hon är även ansvarig för att anmälan görs till den kommunala nämnd som har ansvaret för vården vid enheten om en patient där har drabbats eller riskerar att drabbas av skada.
Inte minst av ekonomiska skäl har kommunerna ''tagit hem'' sina ''klinikfärdiga'' patienter.
Kommunalt anställd vård- och omsorgspersonal möter därför patienter som är i behov av betydligt mer kvalificerad medicinsk vård och omvårdnad än som tidigare var vanligt inom den kommunala omsorgen om de äldre. För att kunna möta patienternas medicinska och omvårdnadsmässiga behov behövs personal med kunskap i geriatrik och gerontologi. En förutsättning är givetvis också att vårdpersonalen är motiverad och/eller intresserad av att arbeta med äldre och sjuka. Det har tyvärr ofta visat sig att attityderna hos vårdelever till äldrevård åtminstone i början av en utbildning är övervägande negativa.
Kvalificerad geriatrisk vårdutbildning behövs
Högskolereformen den 1 juli 1993 innebar bl.a. att samtliga universitet och högskolor idag utarbetar egna utbildningsprogram. Detta medför att de t.ex. kan lägga större vikt vid geriatrik i sin utbildning.
Några vårdhögskolor har även påbyggnadsutbildning i geriatrik. Det har dock varit svårt att rekrytera sökande. Skäl som har anförts är att arbetsgivarna inte är villiga att bekosta sjuksköterskors fortbildning i geriatrik.
Det är ett ansvar för oss alla att äldre och sjuka har rätt att erhålla kvalificerad vård av väl utbildad vårdpersonal när de kommer i kontakt med geriatrisk vård.
Hur stimulera intresset för geriatrisk vård?
Utvecklingen av socialvården för de äldre från ''fattigvård'' till kronikerhem -- långvård -- geriatrisk vård har tyvärr inte medfört en önskvärd attitydförändring till de äldre hos vårdpersonal.
Det är nödvändigt att ändra på detta -- inte minst p.g.a. det ökande behovet genom ''åldringsexplosionen''.
En viktig åtgärd är naturligtvis att huvudmännen prioriterar anställning inom geriatrisk vård och omsorg genom lönepåslag för dem som fortsätter att arbeta inom geriatrisk vård eller genomgår fortbildning i sådan vård. Där behövs en attitydförändring hos beslutsfattarna, vars intresse oftast fokuseras på akutvården.
I många landsting pågår f.n. vidareutbildning genom AMS-insatser av personal som annars skulle sägas upp. Detta för att möta framtida behov inom vård- och omsorgssektorn. Med hänsyn till att de framtida behoven av personal torde vara störst inom äldreomsorg och -vård är det viktigt att behovet av utbildning inom detta område prioriteras.
En annan möjlighet är att ge sjuksköterskor ökad möjlighet att genomgå forskarutbildning inom geriatrik. Detta skulle kunna medverka till en höjd status av arbete inom geriatrisk vård. För vårdpersonal med medellång vårdutbildning och med behörighet för högskolestudier finns redan idag vissa möjligheter att fortsätta med forskarutbildning mot en licentiat- eller doktorsexamen inom geriatrisk vård och omsorg. För kvalitet och status inom geriatrisk vård är det av mycket stor betydelse att denna möjlighet finns. Möjligheten till sådan utbildning bör emellertid poängteras och underlättas för berörda personalkategorier.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning av sjuksköterskor med inriktning mot geriatrik,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utbildning inom geriatrisk vård och omvårdnad bör prioriteras vid AMS-insatser för uppsägningshotad landstings- personal,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vidareutbildning och forskning inom geriatrisk vård för sjuksköterskor och annan vårdpersonal med medellånga vårdutbildningar.
Stockholm den 24 januari 1994 Gullan Lindblad (m)
1 Yrkande 2 hänvisat till AU.