I regeringens prop. l993/94:100 bil. 9 redovisas att Högskolan i Gävle/Sandviken ansökt om examensrätt för grundskollärarexamen med inriktning på årskurserna 4-9 samt att kanslerämbetet skall göra en bedömning av ärendet före regeringens beslut. Vidare påpekas att fråga kan uppstå om nya resursanspråk. I samma prop. anges de kriterier som kanslerämbetet ämnar tillämpa vid bedömningen, bl.a. lärarkompetens och kompetensutveckling, utbildningens omfattning, kritisk och kreativ miljö, internationalisering samt utvärdering och kvalitetssäkring. Dessutm påpekas vikten av forskningsaktivitet inom grundutbildningen.
Vid HG/S finns mycket goda förutsättningar att erbjuda en utbildning för årskurserna 4-9. Lärarkompetensen är väl tillgodosedd genom högskolelektorer inom såväl det naturvetenskapliga som samhälls-, språk- och litteraturvetenskapliga området. Närheten till universitetsinstitutioner i Uppsala och Stockholm gör det möjligt att rekrytera specialistkompetens. Forskningsmiljön är under uppbyggnad bl.a. genom det nätverk som skapats och där Uppsala universitet, KTH och Högskolan Falun/Borlänge ingår. Kompetensutvecklingen gynnas av det program för forskning och utvecklingsarbete som antagits och påbörjats. Erfarenheterna av lärarutbildning sedan 1946, inom grundskollärarutbildningen sedan l989, är av största betydelse när det gäller att utforma en utbildning som tillgodoser samordning av teori och praktik. Om HG/S till sitt omfattande lärarutbildningsprogram kan foga utbildningen för årskurserna 4-9 är det möjligt med samordning av undervisningen mellan de olika utbildningarna för såväl grundskolans samtliga årskurser som barnomsorgen. Olika former för kvalitetssäkring garanterar att en sådan utveckling ger goda resultat.
Högskolans lärarutbildningar har genom bl.a. Nordplus och Erasmus byggt upp ett kontaktnät för utbyten av såväl lärare som studenter. Detta utbyte gäller både nordiska och utomnordiska högskolor och universitet. Såsom exempel kan nämnas att vårterminen 1994 undervisar tre engelska universitetslärare under flera veckor vid lärarutbildningarna, medan tre av högskolans lärare under motsvarande tid har sin tjänst förlagd till engelska universitet. Studenter kommer att under kortare perioder studera vid högskolor i Norden, Belgien och Spanien. Internationalisering av lärarutbildningarna är alltså ännu en av de förutsättningar som finns för att genomföra en utbildning för grundskolans årskurser 4-9.
Önskemål har kommit från studenter som genomgått utbildningen för årskurserna 1-7 att i Gävle kunna komplettera till inriktningen mot 4-9. Examensrätt för en sådan utbildning skulle ge HG/S en riksrekrytering av studenter till en eftersökt komplettering med specialisering inom såväl Ma/no som språk och So-område.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att den i högskoleförordningen ger Högskolan i Gävle/Sandviken examensrätt för grundskollärarutbildning med inriktning på årskurserna 4--9 fr.o.m. l995/96,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att ytterligare resurser bör tilldelas Högskolan i Gävle/Sandviken budgetåret l995/96 för att utveckla och starta grundskollärarutbildning med inriktning på årskurserna 4--9.
Stockholm den 24 januari l994 Bertil Måbrink (v)