I dag är huvuddelen av livsmedelsindustrin förlagd till södra och mellersta Sverige. Detta förhållande har starkt bidragit till att i stort sett all kompetens på området koncentrerats till dessa regioner. Kopplingen mellan näringsforskning/livsmedelsforskning och den industriella livsmedelsproduktionen är viktig och styr produktutvecklingen på området. Utvecklingen av nya produkter är i sin tur i stor utsträckning förknippad med produktion och sysselsättning inom livsmedelsindustrin. Utbildning och forskning på högskolenivå finns främst i södra Sverige.
Det finns all anledning att rikta större uppmärksamhet mot livsmedelssektorns betydelse för det norrländska näringslivet, inte minst från sysselsättningssynpunkt. Även andra faktorer talar för att åtgärder borde vidtas för att främja en utveckling inom livsmedelssektorn, bl.a. kvalitets- och sårbarhetsaspekterna.
Till detta kan läggas att råvaruledet fortfarande till stor del kan klaras i den norra regionen genom egen produktion. Däremot är förädlingsgraden mycket låg på livsmedelssidan i Norrland. I realiteten innebär detta att råvaror skickas i stor utsträckning från regionen för förädling för att sedan köpas tillbaka i förädlad form.
Om man vill vända på utvecklingen i Norrland mot att få en större andel lokalt förädlade livsmedel, att få livsmedel med hög kvalitet och att få ökad andel sysselsatta inom livsmedelsindustrin i Norrland måste olika åtgärder vidtas. En av de mest angelägna uppgifterna är att höja kompetensen inom framför allt förädlingsledet. En utökad förädling skulle sannolikt även påverka utvecklingen inom andra enheter, framför allt skulle jordbrukssektorn påverkas positivt.
I dag finns endast utbildning på gymnasial nivå i den norra regionen inom livsmedelsområdet. Efterhand har allt fler gymnasiala utbildningar tillkommit. För närvarande ges livsmedelsteknisk linje på bl.a. följande orter: Umeå, Skellefteå och Luleå.
Högskoleutbildning på området saknas helt i Norrland. Inte minst med tanke på det växande behovet av lärare på gymnasiets nivå är detta ett stort problem.
Livsmedelsutbildning ges i dag på högskolenivå i orterna Kalmar och Lund.
Från regionalpolitisk synpunkt är det angeläget att en bred satsning på utbildning, utveckling och forskning görs i Norrland. Under ett antal år har särskilda resurser varit anvisade till universitetet i Umeå i syfte att påbörja uppbyggnaden av en bredare kompetens i norra Sverige.
Dessa medel tillkom inom ramen för inlandssatsningar i slutet på 1980-talet. Genom dessa resurstillskott i storleksordningen 800 000 kr/år har det varit möjligt att skapa förutsättningar för kompetensuppbyggnad inom livsmedelsområdet.
Nu finns inte längre dessa resurser. Av detta skäl är det nödvändigt att statsmakterna på nytt finner former för ett mer permanent stöd till livsmedelsteknisk utbildning, utveckling och forskning. Det föreligger också ett klart intresse från berörda institutioner att bygga upp verksamhet inom livsmedelsområdet. Enligt uppgift från universitetet finns förutsättningar att etablera utbildningar inom områdena livsmedelsteknik respektive storhushållning baserade på distansundervisning. För att på sikt ytterligare utveckla kompetensen inom livsmedelsområdet kommer även satsningar på forskningssidan att krävas.
I dag saknas permanenta forskningsresurser inom livsmedelsområdet i Norrland. Förutsättningarna att bygga upp en sådan verksamhet är dock goda. Verksamhet finns inom många närliggande områden men även inom en stor del av de för livsmedelsområdet centrala ''kärnämnena''.
Mot bakgrund av det ovanstående är det angeläget att framställningar som inlämnats till regeringen inom detta område snarast blir föremål för permanenta resursinsatser.
Umeå universitet har dock planer på att starta högre utbildning inom hotell- och restaurangområdet fr o m höstterminen 1994 i form av dels en gastronomisk utbildning, dels en utbildning inom området service- management. För båda dessa är anknytningen till livsmedel väsentlig. I anslutning till dessa program bör det också vara möjligt att erbjuda utbildning inom livsmedelsområdet, inte minst småskalig livsmedelsproduktion. För detta krävs också resurser för en forskningsorganisation inom områdena livsmedelsproduktion, gastronomi och storhushåll.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resursbehoven till livsmedelsteknisk utbildning, utveckling och forskning.
Stockholm den 24 januari 1993 Britta Bjelle (fp) Ulla Orring (fp)