I högskolelagen fastslås att i grundläggande högskoleutbildning ingår även fortbildning och vidareutbildning. I det nya ersättningssystemet från staten till högskolan ingår två komponenter, dels studentpeng och dels ersättning för helårsprestationer. Den senare maximeras lättast med unga, heltidsstuderande studenter på högskoleorten. Här uppstår en konflikt mellan att utanför högskoleorten anordna fortbildning eller vidareutbildning för yrkesverksamma, äldre studerande och att satsa på grundutbildning för ungdomar vid själva högskolan.
De nya högskolorna har betytt mycket för den ort där de lokaliserats, men det är också viktigt att man får spridningseffekter i regionen runt om högskoleorten. Det finns vita fält där utbudet på högskoleutbildning är litet eller saknas helt. Ett sådant exempel är norra Kalmar län, där ett universitet och tre högskolor alla ligger på ett avstånd som motsvarar 1,5--2 timmars restid med bil. Denna del av länet har stora strukturella problem med hög arbetslöshet. Dessutom är utbildningsnivån i norra länsdelen klart lägre än i övriga länet. Kalmar län som helhet ligger i sin tur under riksgenomsnittet. Det finns alltså ett stort kompetenshöjningsbehov i länet och speciellt i norra delen.
Distansutbildning är en alltmer aktuell möjlighet, men löser inte alla problem. Regioner med liten tradition vad gäller högskoleutbildning måste kunna ha möjlighet till ett lokalt kursutbud, gärna i samarbete med grannkommuner i samma situation.
En lösning skulle kunna vara att regionala resurser avdelas och ställs till exempelvis länsstyrelsernas disposition. Därifrån kan medel styras till kommuner och/eller samverkansorgan/utbildningscentra allt efter efterfrågan och behov. En sådan lösning skapar en beställare/utförarerelation där flera högskolor i konkurrens kan tävla om utbildningsuppdrag och där den beställande parten kan påverka kursutbudet på ett aktivt sätt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resurser för högskoleutbildning utanför högskoleorterna.
Stockholm den 24 januari 1994 Christer Lindblom (fp) Agne Hansson (c) Krister Örnfjäder (s)