I bostadsbyggandet och dess planering av rummet omkring de enskilda människorna och deras familjer avgörs en väsentlig del av samhällsbyggnaden. I bostädernas lokalisering i förhållande till arbetsplatser och andra människor avgörs kvalitén av samhällets ställningstaganden för livets existentiella frågor.
All planering är för framtiden och därmed betydelsfull för samhällets utveckling. Byggandet av vårt livsrum verkar på mycket lång sikt och kan visa sig hämmande eller underlättande för en positiv utveckling av livsbetingelserna. Arkitektur är i första hand förpliktad till att förädla den mekanisk-tekniska aspekten byggandet styrs av med en formgivning som främjar människornas längtan efter personlig utveckling. Boende och arbete samt den sociala kommunikationen människor emellan är centrala livsyttranden.
All planering kan av de flesta människor först värdesättas när det byggda är realitet. Fram till dess litar man på de planerandes kunskap och omsorg om det omistliga behovet att tillskriva byggandet stor betydelse för vår kulturella utveckling.
Nu i början på 1990-talet kan vi vid tillbakablickande se att bostads- och stadsplanering minskat i arkitektonisk och kulturell kvalité. Alltför många bostadsområden upplevs av alltför många medborgare som oinspirerande genom sin avsaknad av mänskliga kvalitéer. Detta tvingar fram kompletterande arbeten i syfte att uppnå vad vi borde strävat efter från första början och till mångdubbelt högre kostnader.
Arkitekterna har en central roll i byggandet och samhällsplaneringen. Det är en yrkesgrupp som har ett stort socialt och kulturellt ansvar. Arkitekternas ansvar för utvecklingen i boendet har lett till att många ifrågasätter om arkitekterna har den utbildning och bakgrund som krävs för att värna de kulturella värdena i den tekniskt mekaniska, dvs. den industrialiserade byggnadsverksamheten. Det torde stå klart att arkitektutbildningen i alltför hög grad är inriktad på det tekniskt-mekaniska och alltför lite ger träning i gestaltandet av hus. En konstnärlig och filosofisk inriktning av utbildningen saknas. I många andra länder är också arkitektutbildningen knuten till konsthögskolorna medan den i Sverige har anknytning till de tekniska högskolorna. Det finns mot denna bakgrund anledning att göra en översyn av arkitektutbildningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av arkitektutbildningen.
Stockholm den 24 januari 1994 Lars-Erik Lövdén (s) Kurt Ove Johansson (s)