Riksdagen har nyligen behandlat betänkandet NU15 om näringspolitik. Under rubriken ''Forskning och utveckling inom livsmedelsindustrin'' avhandlades en del motioner som bl.a. pläderade för vikten av att nationella mål och ramprogram tas fram. Detta i samverkan mellan staten och livsmedelsindustrin och där båda parter bör kunna bidra med ekonomiska och personella resurser.
Forskningskompetens av betydelse inom denna sektor -- ''från jord till bord'' finns på många olika ställen i Sverige. I södra delarna i vårt land och speciellt i Skåne finns en lång rad institutioner vid Lunds universitet, Lunds tekniska högskola och Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp, Lund, Svalöv och Balsgård samt vid Ekonomihögskolan i Lund. Vid de större företagen och vid olika institut, både statliga och andra, finns forsknings- och utvecklingsavdelningar.
I propositionen konstateras att svensk forskning har en genomsnittligt god kvalitet, men att resultaten inte alltid utnyttjas i den utsträckning som skulle kunna ge en förändring av produktionen. En behovsanalys som genomförts avseende FoU inom sydsvensk livsmedelsindustri visar just på detta. Det kunnande som finns vid universiteten används dåligt av framför allt de små och medelstora företagen. Behovet av kunskap omfattar såväl teknik som ekonomi.
Att skapa ett livsmedelstekniskt forsknings- och utvecklingsprogram, sammanhållet i ett livsmedelstekniskt forskningscentrum, skulle på ett effektivt sätt bidra till att utveckla produkter samt öka kompetens och kunnande inom denna sektor.
Alla goda krafter måste samverka. Det är viktigt att i detta sammanhang utnyttja de upparbetade samverkansformer mellan branschen och universitetsforskningen som finns etablerade i Skåne. Jordbruket och livsmedelsindustrin tillsammans har, inte minst i EU-perspektivet, här ett av sina kärnområden.
Vi vill här nämna några exempel på produkter som just nått fram eller är på gång till marknaden och som har sitt ursprung i forskningsinsatser vid Lunds universitet. Det första verkligt ''funktionella'' livsmedel som tagits fram i landet är hälsodrycken Pro Viva. På gång är bl.a. en bantningsdryck, som är i slutfasen av den vetenskapliga utprovningen.
Ett instrument för bestämning av mjölkvalitet är på utprovningsstadiet inom kvarnbranschen. En ny teknik för industriell framställning av skalad potatis och ett sätt att ta fram tillsatsfria torkade äppelbitar som inte brunfärgas är på väg.
Arbetet med att ta fram dessa produkter utmärks av industrisamarbete, kvalificerad teknologi och tvärvetenskap. Ett tjugotal forskare med ett tiotal specialiteter har samverkat. En central roll har Ideon Agro Food spelat genom att förmedla olika industrikontakter.
Det av regeringen presenterade tolvpunktsprogrammet för kunskapsutveckling talar bl.a. om koncentrerade forskningsinsatser genom stiftelserna för strategisk forskning och de inrättade teknikbrostiftelserna.
Vi anser att de förutsättningar för forskning och utveckling inom livsmedelsområdet som vi här beskrivit mer än väl skulle vara intressanta som projekt inom ramen för strategisk forskning.
I den aviserade översynen av forskningsrådens organisation och framtida inriktning och prioritering av forskningsområden anser vi att livsmedelsforskningen har en strategiskt viktig roll att spela.
På detta sätt kommer båda parter, staten och näringslivet, att vara med om att höja och utveckla kunskap och kompetens för en näringsgren som med säkerhet kan bli framgångsrik på Europamarknaden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stärka livsmedelssektorns konkurrenskraft på en öppen Europamarknad,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om livsmedelsforskningens strategiska roll i sammanhanget.
Stockholm den 18 april 1994 Inga Berggren (m) Jan Backman (m) Knut Wachtmeister (m) Per Stenmarck (m)