Etablerandet av Mitthögskolan den 1 juli 1993 genom samgåendet mellan högskolorna i Sundsvall/Härnösand och Östersund har förbättrat förutsättningarna för en positiv utveckling av högskoleverksamheten inom Mitthögskolans närregion, nämligen Jämtlands och Västernorrlands län samt norra Hälsingland. Samgåendet mellan de två högskolorna måste också i ett nationellt perspektiv ses som ett intressant initiativ till förnyelse av det svenska högskolesystemet. En sådan förändring borde därför också resursmässigt uppmuntras. Som redovisas längre fram innebär nuvarande treårsbudget för grundläggande högskoleutbildning snarare motsatsen.
Den region inom vilken Mitthögskolan primärt verkar står inför stora utmaningar till följd av både strukturella och konjunkturella förändringar. Industrin har differentierats något men är fortfarande högst beroende av ett fåtal basnäringar. Näringslivet är delvis starkt exportinriktat, vilket gör det särskilt beroende av konjunkturförändringar.
Inom den offentliga sektorn sker också strukturella förändringar, liksom besparingar, som ofta påverkar sysselsättningen i negativ riktning. Arbetslösheten har de senaste åren legat högre än riksgenomsnittet. Det kanske allvarligaste i utvecklingen är den mycket svaga befolkningsökningen som för Västernorrlands del t.o.m. innebär befolkningsminskning.
I detta sammanhang kan också nämnas att antalet högskoleutbildade i regionen är lägre än riksgenomsnittet.
Mot bakgrund av ovan redovisade förhållanden framstår det som nödvändigt att kraftfulla åtgärder vidtas för att stärka infrastrukturen. Därvid är inte minst en förstärkning av den högre utbildningen en angelägen åtgärd.
Det resurstilldelningssystem för grundläggande högskoleutbildning som började gälla den 1 juli 1993 innebär att högskoleenheterna får ersättning för redovisade helårsstudenter (studentpeng) och för de helårsprestationer som de studerande åstadkommer (ersättning för helårsprestationer). Den totala intäkten för en högskola i form av studentpeng och ersättning för helårsprestationer får inte överstiga ett av statsmakterna fastställt högsta belopp, benämnt takbeloppet. Statsmakterna bestämmer genom takbeloppen den maximala ekonomiska omfattningen av olika högskoleenheters grundutbildningsverksamhet. Genom takbeloppet påverkar statsmakterna således i avgörande grad utvecklingen av olika högskoleenheters grundutbildningsverksamhet.
I proposition 1992/93:169 om högre utbildning för ökad kompetens lämnade regeringen våren 1993 förslag till treårsbudget för tiden 1993/94--1995/96. Förslaget godkändes senare av riksdagen. I det nyligen presenterade förslaget till budgetproposition följer regeringen vad gäller takbeloppen i allt väsentligt den tidigare fastlagda treårsbudgeten.
För Mitthögskolans del innebär gällande treårsbudget att den ekonomiska ersättningen för grundläggande högskoleutbildning maximalt under treårsperioden fram t.o.m. 1995/96 skulle kunna öka med 10 miljoner kronor eller ca 6 % jämfört med budgetåret 1992/93. För mer än hälften av de mindre och medelstora högskolorna ligger motvarande procentuella ökning på mellan 20 och 33 %. Den 6-procentiga ökningen under treårsperioden för Mitthögskolan innebär en årlig ökning med 2 %.
Detta kan jämföras med att högskolan i Sundsvall/Härnösand under den närmast föregående femårsperioden haft en årlig genomsnittlig ökning på drygt 20 % och att högskolan i Östersund under samma period också haft en kraftig ökning av grundutbildningsanslagen.
Den nu liggande treårsbudgeten innebär att den obalans som finns, både mellan södra och norra Norrland och södra Norrland och övriga Sverige när det gäller resurser för högskoleutbildning, kommer att förstärkas. Med hänsyn till den betydelse som högskoleverksamheten har för utvecklingen i en region är detta allvarligt.
Det nya resurstilldelningssystemet innebär radikalt ändrade planeringsförutsättningar för högskoleenheterna. Våren 1993 gjordes beräkningar som visade att antalet studenter och helårsprestationer budgetåret 1992/93 omräknat enligt det nya resurstilldelningssystemet skulle ge Mitthögskolan ca 8 miljoner kronor mindre än vad som faktiskt tilldelades enligt det äldre tilldelningssystemet. Detta innebär att högskolan skulle behöva ta emot flera studenter för att inte få minskade resurser 1993/94. Fler studenter skulle krävas för att nå takbeloppet. Högskoleledningen uppmuntrade därför institutionerna att kraftigt öka intaget av studenter 1993/94.
I den förenklade anslagsframställning som skulle avges i september 1993 uppmanades högskoleenheterna att kommentera huruvida man beräknade under- eller överstiga takbeloppet under den just inledda treårsperioden.
Mitthögskolan anmälde i sin framställning att de samlade effekterna av samgåendet och ett nytt resurstilldelningssystem var svåra att överblicka. Utifrån då kända förhållanden föreslogs därför ingen förändring av takbeloppen, men högskolan önskade återkomma om läget förändrades radikalt.
I mitten av november 1993 var den första fullständiga prognosen för intäkter från studentpeng och ersättning för helårsprestationer för budgetåret 1993/94 klar. Prognosen visade att intäkterna beräknades uppgå till 185 miljoner kronor, vilket är 10 miljoner kronor över det takbelopp som fastställts för Mitthögskolan.
Mot denna bakgrund anmälde högskolan till utbildningsdepartementet behovet av en kraftig ökning av takbeloppet för 1994/95. Planerade takbelopp för de två närmast följande budgetåren, 177,5 miljoner kronor resp. 178,8 miljoner kronor, är hämtade från regleringsbrev för budgetåret 1993/94.
Sker ingen förändring av beslutade takbelopp och prognosen för 1993/94 skulle hålla innebär det att Mitthögskolan måste minska utbildningsutbudet de två kommande åren jämfört med innevarande år.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att takbeloppet (exkl. hyrespeng) för Mitthögskolan budgetåren 1994/95 och 1995/96 höjs från 177,5 miljoner kronor till 194 miljoner kronor resp. från 178,8 miljoner kronor till 205 miljoner kronor.
Stockholm den 21 januari 1994 Berit Andnor (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Margareta Winberg (s) Bo Forslund (s) Sven Lundberg (s) Britta Sundin (s) Bo Holmberg (s) Hans Stenberg (s) Elvy Söderström (s)