Vid Mälardalens högskola i Eskilstuna drivs sedan hösten 1992 Centrum för Välfärdsforskning (CFV). CFV vill ta del i omprövningen av välfärdsarbetet och vara med och påverka, utveckla former och innehåll för framtiden. Verksamheten går ut på att ta fram kunskap kring välfärdsarbetet i Sörmland och Västmanland. CFV vill engagera sig i frågor som rör delaktighet och inflytande i dialog med organisationer, kommuner, företag och enskilda. CFV vill bl.a. utveckla vad välfärd och välfärdsarbete innebär för dem som bor i regionen.
CFV initierar och bedriver forskning i egen regi och tillsammans med andra forskningsinstitutioner. Forskningen sker i nära samarbete med de människor och intressenter som berörs, lokala intressenter blir ''medforskare''. Till forskningen knyts i många fall utvecklingsarbete.
CFV:s ambitioner är att forskningen skall koncentreras till frågor som är viktiga för en region och dess framtid. Genom bl.a. nätverkssamlingar, seminarier och utvecklingsarbete växer bilden av välfärdens och välfärdsarbetets styrka och brister fram, parallellt med möjliga handlingsvägar inför morgondagen.
CFV stöds ekonomiskt av länsstyrelserna i Sörmland och Västmanland samt Eskilstuna kommun.
Internationellt/Nordiskt centrum för välfärdsforskning.
På uppdrag av länsstyrelserna i Sörmland och Västmanland pågår ett projekt att i Norden studera hållbarheten i tanken att i Mälardalen starta en internationell forskarby rörande välfärdsforskning. En arbetsgrupp i vilken rektor för Mälardalens högskola ingår är ansvarig för projektet.
Kommunstyrelsen i Eskilstuna har tagit initiativet till att ta fram ett förslag att inrätta ett internationellt centrum för välfärdsforskning på nordisk bas. Åbo Akademi och Tromsö Universitet är intresserade av att delta i ett sådant centrum. Under vintern/våren 1994 skall ett slutligt förslag tas fram i vilket förhoppningarna finns att även Universitetet i Köpenhamn skall vara intresserat.
I förslaget finns också en tanke på att etablera ett forum för humanism och välfärd i samarbete med Socialstyrelsen i Sverige. Detta forum är tänkt att vara en mötesplats där olika professioner med olika utgångspunkter kan mötas och diskutera välfärd och välfärdsarbete utifrån ett större och bredare perspektiv.
Sammanfattningsvis kan sägas att en, även i ett internationellt perspektiv, intressant och spännande utveckling pågår rörande välfärdsarbetet och välfärdsforskningen i det inre av Mälardalen. Detta utvecklingsarbete pågår inom centrum för välfärdsforskning liksom i uppdraget att förverkliga idéerna om ett internationellt forskarcentrum samt tanken om bildandet av ett forum för humanism och välfärd. Denna utveckling är av betydelse både för regionen och landet. Det synes viktigt att knyta detta utvecklingsarbete till Mälardalens högskola genom att centrum för välfärdsforskning blir en del av eller en institution inom högskolan. Härigenom ökar också högskolans bredd och konkurrenskraft.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skapandet av ett nationellt centrum för välfärdsforskning vid Mälardalens högskola i Eskilstuna.
Stockholm den 21 januari 1994 Reynoldh Furustrand (s) Alf Egnerfors (s)