Den svenska jordbruksexporten är anmärkningsvärt outvecklad. Produktutvecklingen är eftersatt. I samband med EU-inträdet kommer jordbruket att utsättas för en betydande konkurrens.
Samtidigt vet vi att ''ren mat'' -- högkvalitativa jordbruksprodukter utan föroreningar -- är ett av de viktiga framtidsområdena, med betydande potentiella vinstmarginaler.
Centrum för det svenska jordbruket är Skåne. Resurserna för forskning är här betydande men påtagligt okoordinerade.
I Alnarp finns lantmästarutbildning och hortonomutbildning. Agronomutbildningen har flyttats till Ultuna i Uppland.
Vid Lunds Universitet och Tekniska Högskola finns livsmedelscentrum, kemicentrum och ett miljöcentrum under uppbyggnad.
I Flyinge finns högskoleverksamhet på hästområdet.
Inom Skåne finns Köttforskningsinstitutet i Kävlinge samt Svalövs och Weibulls forskningsavdelningar.
Vidare finns förpackningsforskningen rikt representerad vid Åkerlund & Rausing, Tetra Pak och PLM.
Resurserna för en framgångsrik forskning och utveckling på jordbruksområdet är således imponerande.
Vad som behövs i nuläget är att sammanföra dessa resurser till en tillräckligt stor ''kreativ massa''.
Den rationella lösningen för detta vore att Alnarps lantbruksinstitut frigjordes från Ultuna och istället organisatoriskt blev en jordbruksfakultet vid Lunds Universitet och dess Tekniska Högskola. Därmed ernås en naturlig integrering med livsmedels-, kemi- och miljöcentra. Näringslivets forskningsenheter kan sedan via adjungerade professurer få en fast knytning till universitetsforskning för gemensamt utbyte. Att forskarna arbetar gemensamt med gemensamma problem i gemensamma lokaler ger helt andra möjligheter till de informella kontakter och det idéutbyte som är grunden för framgångsrika innovationer, och som aldrig så många samarbetssamtal mellan lekmannastyrelser kan uppnå.
Samtidigt är det så att huvuddelen av skogsproduktionen ligger söder om Vätterns nordspets, medan den skogliga utbildningen ligger i Umeå där visserligen trädantalet är stort men produktionen är liten. En skoglig utbildning bör därför också inlemmas i en jordbruksvetenskaplig fakultet i Lund, lämpligen så att nuvarande resurser delas, och att nuvarande enhet i Småland också överföres till Lundafakulteten.
Härigenom skulle vi nå helt andra och bättre möjligheter till en konkurrenskraftig forskning och produktutveckling på jordbruksområdet. Detta är viktigt med hänsyn till de betydande insatser som våra europeiska konkurrentländer gör i detta avseende. Särskilt viktigt är detta då det inte kräver nya resursflöden utan enbart en rationell samordning av vad som redan finnes på plats i den region som är vårt naturliga centrum för jordbruksutvecklingen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bättre samordning av jordbruksforskningens resurser i Skåne.
Stockholm den 20 januari 1994 Bertil Persson (m)