Den lokala antagningen till högskolor och universitet innebär att högskolorna själva kan formulera sina kriterier för urval till olika högskoleutbildningar.
Bristande kännedom och intresse för folkhögskoleutbildningarna har medfört att studier vid folkhögskola nedvärderats vid intagningarna till högskoleutbildningarna vid många högskolor.
Vid två högskolor tillmäts studieomdömet från folkhögskola inget som helst värde. De sökande placeras efter alla andra sökande.
Vid flera andra översätts t.o.m. det högsta studieomdömet till gymnasieskolans genomsnittsbetyg. I praktiken innebär detta att folkhögskolestuderande stängs ute från de attraktiva linjerna vid högskolorna.
Folkhögskolan spelar en viktig roll i den kommunala vuxenutbildningen. Om engagerade och studiebegåvade elever vid högskolorna diskrimineras vid intagningen till högskolorna skapas allvarliga problem för folkhögskolans framtida utveckling. En studerande vid folkhögskola som uppnått de högsta studieomdömena måste kunna jämställas med en studerande vid gymnasium, som där uppnått högsta betyg.
Vi menar att det därför är nödvändigt att riksdagen kraftfullt markerar att studerande vid folkhögskolor ska ges likvärdiga möjligheter som övriga studerande att få tillträde till och konkurrera om platserna vid högskolor och universitet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om värdering av de folkhögskolestuderandes studieomdömen vid intagning till högskolor och universitet.
Stockholm den 20 januari 1994 Sture Ericson (s) Inger Lundberg (s) Håkan Strömberg (s) Maud Björnemalm (s) Hans Karlsson (s)