I samband med högskolereformen 1980 tillskapades forskningsorganisationer med professurer för nya ämnesområden såsom socialt arbete och omvårdnad. För ämnena arbetsterapi och sjukgymnastik tillskapades inte motsvarande organisationer.
Rehabilitering genom insatser från bl.a. arbetsterapeuter och sjukgymnaster kommer att spela en allt viktigare roll för att göra det möjligt för människor att delta aktivt i arbetsoch samhällsliv. Genom framgångsrika rehabiliteringsinsatser kan också betydande samhällsekonomiska vinster nås.
Det är därför allvarligt att Sverige fortfarande saknar möjligheter till forskarutbildning i ämnet arbetsterapi. De arbetsterapeuter som idag går vidare till forskning måste ta sin examen inom ramen för andra ämnen inom högskolan.
En konsekvens av bristen på svensk forskning i ämnet är att grundutbildningens forskningsanknytning och undervisning baseras på i huvudsak amerikansk forskning, där man kommit längst med att bygga upp ämnet.
Arbetsterapi utgår från att stödja människor att utveckla och förändra sin förmåga att delta i arbete, livets vardagliga aktiviteter och fritidsaktiviteter. Aktivitetsförmåga är inte enbart ett resultat av individens funktionsförmåga utan påverkas i hög grad av andra människors attityder och den fysiska miljöns utformning. De amerikanska modellerna för rehabilitering kan därför inte okritiskt användas i det svenska samhället.
Svensk arbetsterapi behöver därför sin egen forskningsorganisation för att öka kunnandet och få fram mer tillförlitliga modeller. De personer som är i behov av arbetsterapeutisk rehabilitering är mycket utsatta grupper, med omfattande aktivitetshinder på grund av skador och sjukdomar som sätter ner såväl deras fysiska som psykiska förmåga. Dessa grupper löper stor risk att ställas utanför samhällets gemenskap och aktiviteter om de inte ges möjlighet till goda rehabiliteringsinsatser. Arbetsterapeuterna har därvidlag en viktig behandlande, åtgärdande samt pedagogisk uppgift.
Högskolereformen 1993 innebär att varje universitet och högskola inrättar professorer. Det finns en risk att nya eller icke etablerade ämnen kommer till korta i detta sammanhang. Det kommunala huvudmannaskapet försvårar ytterligare för ämnet arbetsterapi att erhålla resurser och examinationsansvar för forskarutbildning. Ämnet arbetsterapis möjligheter att etableras som ämne för forskarutbildning bör därför utredas i särskild ordning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskarutbildning i ämnet arbetsterapi.
Stockholm den 20 januari 1994 Sture Ericson (s) Maud Björnemalm (s) Hans Karlsson (s) Håkan Strömberg (s) Inger Lundberg (s)