Genom den kooperativa modellen som redskap sker en oerhörd utveckling i lokalt mobiliseringsarbete, där människors kraft tas till vara för att skapa självtillit, makt och för att tillfredsställa gemensamma lokala behov.
Under det senaste året har Jämtlands län etablerat ett nätverkssamarbete med flera regioner i Europa, där samarbetets grund är utvecklandet av den sociala ekonomin. Detta samarbete kan komma att utvecklas till ett viktigt regionalpolitiskt inslag i länets utveckling.
Denna utveckling måste följas mycket noga och stimuleras genom teoretisk forskning. Det finns behov av att samordna och koncentrera resurserna för forskningen kring de kooperativa frågorna.
Civildepartementet har genom anslag till bildandet av det nationella Institutet för social ekonomi, med placering i Östersund, visat att regeringen ser detta behov. Institutet har dock inga forskningsresurser utan endast smärre resurser för samordning, information m.m.
Nu gäller det att gå vidare och öronmärka forskningsresurser till denna viktiga sektor inom samhällslivet.
Den expansiva nykooperativa rörelsen visar på ett konkret sätt en tilltro till den egna kraften, engagemang och vilja att tillsammans skapa ett bra liv i glesbygden. Inte minst är det kvinnorna som bär upp denna utveckling. Företagsformen attraherar kvinnor.
NUTEK har erhållit 20 miljoner kronor av arbetsmarknadsminister Börje Hörnlund för att stimulera kvinnligt företagande. En del av dessa medel bör vara direkt märkta för att utveckla kooperativt nyföretagande. Vi måste låta medborgarna/skattebetalarna i större utsträckning själva välja företagsform när nya företag startar. Från utvecklingsfondernas och NUTEK:s sida måste detta vara väldigt tydligt i kontakten med människor som söker stöd för att utveckla en idé och starta ett företag.
Dessutom bör riksdagen i sitt forskningsanslag för det närmaste budgetåret ange att forskning kring den kooperativa företagsformen är viktig och anslå särskilda medel till detta. Det borde kunna ske genom en omdisponering inom det totala forskningsanslaget. Inte minst bör detta kopplas till det kooperativa arbetssättets betydelse för att utveckla kvinnligt företagande.
Forskningsanslagen bör styras till de högskolor och institutioner som har förutsättningar att göra något bra och har kompetens för denna forskning.
Mitthögskolan har bl.a. en kooperativ profil, ingår i Institutet för social ekonomi, och har därmed alla förutsättningar att bedriva forskning kring kooperativa frågor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att anslå forskningsresurser till mitthögskola för forskning i kooperativa frågor med inriktning på regional utveckling och glesbygd,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilda insatser för att stimulera att kvinnligt företagande även skall omfatta insatser för att stödja kooperativt företagande.1
Stockholm den 20 januari 1994 Berit Andnor (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Margareta Winberg (s)
1 Yrkande 2 hänvisat till AU