Handarbetets Vänner bildades 1874 som en ekonomisk förening med mål att ta tillvara, bevara och utveckla den textila slöjden i en fosterländsk och konstnärlig riktning.
Föreningens inriktning speglas i dels en unik ateljéproduktion av stortextil av dekorativ art, främst för offentliga byggnader, dels av en pedagogisk verksamhet inom företrädesvis textil slöjd och hantverk.
På 1930-talet blev Handarbetets Vänner ägare till Sätergläntan som var kursgård, gästhem och centrum för vävning av metervara i gardiner av beklädnads- och möbeltyg. 1964 tog Sveriges Hemslöjdsföreningars Riksförbund över verksamheten på Sätergläntan och är fortfarande dess dominerande ägare.
Undervisningen vid Handarbetets Vänners skola utvidgades under 1900-talet. 1913 gav lärarinnekursen full vävlärarinnekompetens. 1963 utexaminerades de sista vävlärarinnorna. Samma år förlades till Handarbetets Vänner den högre yrkeskursen för utbildning av ledarpersonal och konsulenter till hemslöjds-, heminrednings- och textilföretag, som kan sägas vara den svenska hemslöjdsrörelsens högskola. Till en början ettårig men fr.o.m. läsåret 1972/73 tvåårig.
Den högre hemslöjdsutbildningen på HV är i dag grunden för de flesta, som på ett eller annat sätt är engagerade inom slöjdområdet. Hemslöjdskonsulenterna ute i länen har kurser och utbildningar från HV eller Sätergläntan, som förutsättning för sitt yrke.
Det finns i dag ett dokumenterat behov av längre utbildningar och delkurser med högskolestatus. Utbildningen skulle därmed kunna bli längre, ges en än högre kvalitet och ge möjlighet till forskning. Delkurser skulle kunna läggas upp så att de också passar som delkurser eller inslag i annan högskoleutbildning och som fördjupningsavsnitt i den längre högre utbildningen.
Museerna behöver kunskap för katalogisering som grund för konservatorsutbildning för dokumentation och kunskaper i material. Ett samarbete med andra skolor inom detta område, t.ex. Sätergläntan, breddar möjligheterna att rekrytera elever, som siktar på att bli gesäller inom slöjdämnen, högskolestuderande i ämnen som etnologi, arkeologi, konstvetenskap, eller på lärarutbildningar i slöjdämnen, konsthantverks- och designutbildningar.
Konstfackskolan har under nuvarande ledning orienterat sig tillbaka till att bygga sin utbildning på de i motionen uppräknade baskunskaperna, och ett spännande samarbete skulle därmed kunna utvidgas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att omvandla Handarbetets Vänners skolas utbildningar till högskoleutbildning.
Stockholm den 18 januari 1994 Iréne Vestlund (s)