Ett av den vetenskapliga forskningens större problem är distansen mellan forskningsfronten och de forskningsrön som görs där, och den information som når fram till den intresserade allmänheten. Ett viktigt sätt att möta behovet av forskningsinformation i populär version är Forskningsrådsnämndens skriftserie Källa. Populärvetenskapliga program och tidskrifter bidrar också, men distansen mellan forskningfronten och allmänheten är trots allt detta mycket stor.
Ett verkningsfullt sätt att förbättra forskningsinformationen vore att göra det obligatoriskt att det i varje nypublicerad doktorsavhandling skulle ingå en populärvetenskaplig sammanfattning, som också skulle finnas tillgänglig på databaser.
I särtryck kunde denna populärvetenskapliga sammanfattning av avhandlingen sedan finnas tillgänglig t.ex. på bibliotek, i bokhandlar och på gymnasieskolor.
Man kan utgå från att forskarna i de allra flesta fall med största glädje skulle åta sig att göra den obligatoriska populärvetenskapliga sammanfattningen, väl medvetna om att den genom etablerade distributionskanaler i särtryck skulle nå en stor publik på landets alla stadsbibliotek, i välsorterade bokhandlar osv. Motivationen att sprida resultatet av ofta många års möda till flera torde vara stor, och kostnaden för att nå vidare med forskningsinformation skulle vara relativt billig, kanske rentav självbärande genom försäljningen av särtrycken till bibliotek och via bokhandlar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att obligatoriskt låta varje doktorsavhandling följas av en populärvetenskaplig sammanfattning, att också distribueras i särtryck.
Stockholm den 14 januari 1994 Tuve Skånberg (kds)