Den svenska läkarutbildningen är dimensionerad för en expansion av hälso- och sjukvården. Någon expansion är det inte längre tal om utan antalet anställda inom landstingen kommer enligt en rapport från Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS) att minska med 8,5 % under 1993 och 1994. Minskningen innefattar också ett visst minskat behov av läkare.
Antalet arbetslösa läkare ökar nu månad för månad. Idag uppgår antalet till ca 600. Mot denna bakgrund är det realistiskt att anta att efterfrågan på läkare inom överskådlig tid inte kommer att överstiga dagens nivå på 26 000 läkare (25 000 heltidsarbetande): Detta motsvarar en läkare på 350 invånare vid en befolkning på ca 8,7 miljoner. Det är inte troligt att kraven på läkartäthet vid en konjunkturförbättring skulle öka. Internationellt sett har vi nämligen en hög läkartäthet.
Läkarutbildningen är lång och kostsam både för samhället och den enskilde. Jag anser därför att det är nödvändigt att vidta åtgärder för att minska det överskott som nuvarande utbildningsvolym skapar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en minskning av antalet utbildningsplatser för läkare.
Stockholm den 13 januari 1994 Barbro Westerholm (fp)