I samband med införandet av abortlagen och utvecklingen av transplantationskirurgin diskuterades frågan om införande av s.k. samvetsklausul i utbildningar och vårdverksamhet i riksdagen och berörda myndigheter vid ett flertal tillfällen. Samvetsklausul innebär att studerande som av etiska eller religiösa skäl inte vill delta i undervisningen om preventivmedelsrådgivning eller aborter skall kunna slippa den. På samma sätt skulle vårdpersonal kunna slippa att medverka i dessa verksamheter.
Riksdagens ställningstagande innebär att man förutsätter att personal som av etiska eller religiösa skäl inte vill delta i en viss verksamhet skall kunna slippa delta i den men samtidigt säger man att man inte får vägra att medverka om ingreppen är nödvändiga för att undvika fara för moderns liv och hälsa. Det innebär med andra ord att man för att kunna uppfylla det sistnämnda kravet måste lära sig de medicinska åtgärder det här är fråga om under studietiden så att man kan ställa upp om så behövs.
Frågan om samvetsklausul har återigen aktualiserats och regeringen har tillsatt en enmansutredning med direktiv som kan tolkas som att man accepterar samvetsklausul i vårdutbildningarna men att man vill ha konsekvenserna av detta förfarande belysta.
Vi anser att en samvetsklausul ej bör förekomma i vårdutbildningarna och att det är angeläget att riksdagen ger regeringen detta tillkänna. Skälen är följande:
När man debatterar samvetsklausulen glömmer man som regel bort de vårdsökande. Vår grundinställning är att varje patient som söker hälso- och sjukvården för ett hälsoproblem skall vara säker på att få den vård och behandling som tillståndet kräver. Hon eller han skall vara garanterad att bli behandlad av personal som är utbildad och kompetent att sköta uppgiften. Hon skall känna sig förvissad om att personalen handlar enligt vetenskap och beprövad erfarenhet och följer de lagar riksdagen stiftat. I det här sammanhanget gäller det i första hand hälso- och sjukvårdslagen, tillsynslagen, abortlagen och läkemedelslagen.
Hälso- och sjukvårdslagen anger målet för vården: En hälsooch sjukvård på lika villkor och efter vetenskap och beprövad erfarenhet oavsett vem man är samt efter behov.
Av tillsynslagen framgår att hälso- och sjukvårdspersonalen skall vinnlägga sig om att ge patienten sakkunnig och omsorgsfull vård. Den skall så långt möjligt utforma och genomföra vården i samråd med patienten. Den skall visa patienten omtanke och respekt.
Läkemedelslagen anger vilka krav ett läkemedel skall uppfylla för att få marknadsföras i Sverige. Nyttan vägs här mot riskerna med medlet och riskerna med att inte behandla ett visst hälsoproblem.
Abortlagen vilar på principen att kvinnan inom vissa gränser själv skall bestämma om hennes graviditet skall avbrytas.
Legitimationen för olika utbildningar inom hälso- och sjukvården anger att vederbörande är kompetent att utföra det som ligger inom yrkets ansvarsområde. Det innebär att barnmorskor bl.a. skall kunna sköta förlossningar, ansvara för preventivmedelsrådgivning, prova ut preventivmedel samt delta i abortingrepp. Vi har respekt för att det finns de som av etiska eller religiösa skäl inte kan ställa upp på en del av detta men då bör de söka sig till andra verksamheter för de vårdsökandes skull.
Vi får inte göra avkall på att hälso- och sjukvårdens primära uppgift är att hjälpa de vårdsökande. Patienten är den som kommer i första hand. Han eller hon måste vara säker på att bli hjälpt enligt de lagar vi stiftat i demokratisk ordning och enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Det måste personalen respektera. Det är därför vi är emot införande av samvetsklausul i vårdutbildningarna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts mot införande av en samvetsklausul i vårdutbildningarna.
Stockholm den 11 januari 1994 Isa Halvarsson (fp) Barbro Westerholm (fp)