Högskolan i Karlstad bör ha en nationell funktion
Högskolan i Karlstad är av utomordentligt stor betydelse för Värmlands framtid, vilket vi framhållit i ett flertal motioner. Den är emellertid inte bara en regional högskola utan en nationell högskola.
Innebörden i föreliggande proposition är att de längre utbildningarna skall koncentreras till universitet och fackhögskolor, medan de andra högskolorna får större uppgifter inom grundutbildning totalt sett. Detta är i och för sig positivt och angeläget, men det kommer dock att ske i form av kortare utbildningar och i ett mer regionalt och lokalt sammanhang. De framlagda förslagen innebär en strukturförändring, som enligt vår uppfattning kan få negativa följder.
Högskolan i Karlstad har fått allt större betydelse både nationellt och regionalt. Högskolan har ca 7 000 studenter och har en organisation för forskning och forskarutbildning som är under konstruktiv uppbyggnad. Högskolan har riksrekrytering och de studerande har en geografisk spridning motsvarande universitetens.
Det är som kvalificerad och likvärdig medlem i det nationella högskolesystemet som Högskolan i Karlstad har kunnat medverka i arbetet med att vidareutveckla den regionala näringslivsstrukturen. Vi är allvarligt oroade över följderna om högskolan inte får långa akademiska utbildningar med reguljär forskningsanknytning och anknytning till den internationella kunskapsutvecklingen.
Vi anser att grundsynen bör vara att alla högskolor har en nationell funktion med möjlighet att utveckla såväl korta som långa utbildningar. Härigenom skapas också en god grund för kvalitet.
Forskningsresurser
En annan fråga som vi vill lyfta fram är den stiftelse för forskning vid mindre och medelstora högskolor som föreslås (avsnitt 6.1.1). Det är positivt att medel avsätts för forskning vid dessa högskolor. De riktlinjer som propositionen anger innebär att medel ges för långsiktig forskningssamverkan med företag. Villkoret för att medel skall tilldelas ur stiftelsen är att näringslivet svarar för hälften av kostnaderna. Forskningen skall avse ett begränsat forskningsområde, en nisch. Stiftelsens ändamål riskerar därigenom att få en snäv inriktning. I stora delar av landet är det inte möjligt att få näringslivet att göra så stora och långsiktiga ekonomiska insatser. Därtill krävs ett mycket resursstarkt näringsliv.
En annan viktig väg för högskolorna att utveckla profilerad forskning och forskarutbildning är att arbeta i nätverk, där universitet och fackhögskolor spelar en väsentlig roll och där näringslivets medverkan anpassas till behov och möjligheter. Vid Högskolan i Karlstad har i samverkan med det regionala näringslivet utvecklats såväl utbildningar som forskning och forskarutbildning inom för näringslivet relevanta profilområden. Även forskning som vuxit fram på detta sätt måste enligt vår uppfattning kunna stödjas av stiftelsen.
Vi anser att reglerna för stiftelsen för forskning vid mindre och medelstora högskolor måste ges en mer generell utformning. Högskolor med olika struktur och i olika delar av landet måste kunna få ekonomiskt stöd för olika strategier som ger avsedda effekter på utbildning, forskning och näringsliv.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av långa utbildningar vid Högskolan i Karlstad,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en mer generell utformning av reglerna för stiftelsen för forskning vid mindre och medelstora högskolor.
Stockholm den 18 april 1994 Gullan Lindblad (m) Göthe Knutson (m) Kjell Ericsson (c)