Vi lever i dag i en alltmer mångfacetterad och svårgripbar värld. Den unga människan utsätts för en explosion av nya intryck samtidigt som den egna identiteten formas. Det leder lätt till en känsla av rotlöshet hos den unga generationen. Social otrygghet och arbetslöshet är ett växande problem för de nya generationerna. I en sådan situation har ungdomsskolan ett vidare ansvar än en utbildningsfabrik vars enda syfte är att förmedla snäva ämneskunskaper. Skolan måste också skapa en trygg miljö som gör det möjligt med kontakter mellan människor. Detta är vår utgångspunkt i bedömningen av regeringens förslag om en ny läroplan.
Regeringen föreslår i propositionen en totalt förändrad gymnasieskola. Inspirationen till det nya förslaget med småkurser i en uppsplittrad skola kommer från amerikanska high schools. Till skillnad från regeringen tycker inte Vänsterpartiet att USA har ett utbildningssystem som är värt att helt kopiera.
Kursutformade system bygger på en kvantitativ syn på utbildning. Det är en variant av det förödande fabrikstänkandet som verkligen inte har någon framtid. Viktiga egenskaper i framtidens arbetsliv är i stället förmågan till kreativitet, att samarbeta i grupp och att aktivt kunna söka de sammanhängande kunskaper som erfodras.
För regeringen är det valfriheten för eleverna som är syftet med det föreslagna systemet av korta kurser. Men valfriheten begränsas eftersom elevernas möjligheter att påverka i realiteten inskränks till att välja mellan på förhand centralt planerade kurser. Dessa blir därmed år från år lika eftersom kurserna ska betygsättas och dessa kursbetyg bör motsvara samma värde just år från år.
Möjligheterna till en elevstyrning som inriktar arbetet på projekt och teman som utgår från elevernas intresse och fantasi blir i praktiken nära nog omöjliga. Gränserna för valfriheten blir alltså till syvende och sist att välja från en redan dukad bricka och inte bry sig om vad man själv förmår att skapa. Valmöjligheterna kommer med säkerhet också att begränsas av vilket utbud en viss skola kan erbjuda.
Det handlar i grunden om huruvida man betraktar människan som en skapande varelse med intresse för att aktivt påverka sin situation eller om människan i första hand är en konsument som ska välja och vraka från en redan given meny.
En uppenbar konsekvens av kurssystemet är att klassgemenskapen försvinner. Klassen är för ungdomar den ram inom vilken man kan bygga en fungerande social gemenskap. En klass kan fungera som en demokratisk enhet som kan ge inflytande över skolan och undervisningen. Problemet är inte att eleverna i dag har ett för stort inflytande över undervisningen, utan problemet är att hitta former för ett ökat inflytande.
Elevernas rätt till inflytande måste tydligt framgå av läroplanen. Det bör framgå att det är eleverna som tillsammans med lärarna skall planera, genomföra och utvärdera undervisningen. Detta står i direkt strid med regeringens förslag om en kursutformad skola. Beträffande elevernas inflytande vill vi också hänvisa till vår motion till regeringens proposition 1992/93:250.
Det finns också uppenbara risker för att aktörer utanför skolan erbjuds att konkurrera om dessa kortkurser. Det vore en förödande utveckling om ett sådant marknadstänkande fick genomslag inom gymnasieskolan. Det skulle leda till en krämarmentalitet som är väsensskild från de humanistiska bildningsideal som borde genomsyra ungdomsskolan.
Vänsterpartiet vände sig skarpt mot regeringens tidigare förslag om att luckra upp kraven på lärarbehörighet för undervisande. Vi avvisade regeringsförslaget om borttagande av meritvärderingsförordningen för lärare. Vi ser regeringens förslag om kursuppdelning av gymnasieskolan som en följd av ovan nämnda regeringsförslag.
Det är bara något år sedan som riksdagen efter mycket noggrann beredning och förändringar i då liggande regeringsförslag tog beslut om att införa program på gymnasieskolan. Vi anser att de olika programmen utan ytterligare fragmentisering i kurser uppfyller kravet på valfrihet.
Det är tveksamt att efter så kort tid som bara något år gå in och ytterligare detaljstyra i den nya gymnasieskolan då erfarenheterna av den nya programbaserade gymnasieskolan är begränsade. Vi ifrågasätter också om en indelning i kurser verkligen är rätt sätt att tillvarata lärarnas professionalism och kreativitet.
Vänsterpartiet anlägger alltså ett kritiskt förhållningssätt till regeringens förslag om en kursutformad gymnasieskola och menar att också nackdelarna måste fram i ljuset. Vänsterpartiet föreslår alltså att riksdagen avslår regeringens proposition i denna del för att avvakta en utvärdering av den programbaserade gymnasieskolan innan vidare förändringar beslutas.
Beträffande de internationella överenskommelserna som Sverige har undertecknat, bl.a. FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, Konventionen om barnets rättigheter osv, så säger regeringen att dessa dokument inte bör göras till text som får förordningskaraktär utan att motivera detta närmare. Vänsterpartiet delar däremot Läroplanskommitténs mening att det är lämpligt att dessa dokument skall fogas som en bilaga till Läroplanen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Vänsterpartiet är motståndare till betyg. Vi har utvecklat vår kritik mot betygen i vår motion till regeringens proposition 1992/93:220. Problemet med urval till vidare studier har anförts som ett hinder för en gymnasieskola utan betyg. På senare år har emellertid högskoleprovet i högre grad kommit till användning vid urvalet till tidigare studier.
Numera har ju de olika högskolorna själva övertagit ansvaret för sin antagning. Ett beslut som lett till en stor förvirring med en antagning som av många sökande upplevs som slumpmässig och oorganiserad. Med den ''frihet'' som detta gett borde det vara helt följdriktigt att låta högskolorna själva hitta sina urvalsinstrument. Det kan i vilket fall inte längre vara nödvändigt att gymnasieskolan ska stå till tjänst med något sorteringsinstrument. Det borde därför finnas förutsättningar för att nu på allvar pröva en helt betygsfri gymnasieskola. Riksdagen bör därför besluta att avslå regeringens förslag till betyg grundat på en kursutformad gymnasieskola.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag till kursutformad gymnasieskola,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de internationella överenskommelserna,
3. att riksdagen avslår regeringens förslag till betyg grundat på en kursutformad gymnasieskola.
Stockholm den 6 oktober 1993 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v) Berith Eriksson (v)