De nya möjligheterna för alla barn och deras föräldrar att välja skola har lett till att en mängd nya skolor runt om i landet har startats. Detta visar att det fanns ett uppdämt behov av valfrihet och pedagogisk förnyelse. Självfallet är det en stor seger för de skolor som kämpat hårt för att få verka på samma villkor som de kommunala skolorna.
Skolverket, som ger tillstånd att starta friskolor, har det senaste året överhopats av ansökningar från människor som vill starta friskolor. Utifrån olika kvalitetskriterier ger Skolverket bifall eller avslag.
På en punkt råder det dock oklarhet. Det gäller storleken på friskolorna. Det finns exempel på skolor som tillåtits starta trots att det endast finns en elev som är villig att gå i skolan.
Detta är inte rimligt. För att en skola ska kunna ge en bra undervisning är det viktigt att ett tillräckligt stort antal elever valt skolan. Att undervisa praktiskt om t.ex. demokrati är väl i det närmaste ogörligt med en enda elev. Grupparbeten blir också omöjliga.
Självfallet går det inte att slå fast ett bestämt antal elever som gäller för alla skolformer. Många skolor utvecklas idag som en fortsättning på förskoleverksamhet och det tar ju därmed lite tid att uppnå full skala på verksamheten. En sådan skola gör ju heller inte anspråk på att vara en skola för alla åldrar redan från början.
Skolverket bör ges i uppdrag av regeringen att fastställa kriterier för hur många elever en skola bör ha för att en god pedagogisk och social miljö ska kunna upprätthållas. Riksdagen bör ge regeringen detta tillkänna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att Skolverket får i uppdrag att utarbeta kriterier för minimiantal elever i friskolorna.
Stockholm den 25 januari 1994 Karin Pilsäter (fp)