Hässleholms Tekniska skola, HTS, är sedan lång tid tillbaka känd för kvalitet och mångfald i sin tekniska utbildning. Många av de elever som fått sin utbildning vid skolan har rönt framgång i sin yrkesutövning och erhållit stor uppskattning från näringslivet.
Skolan har dessutom haft och har en viktig uppgift för personer med industriell yrkeserfarenhet, som önskar utveckla och komplettera sina kunskaper till en nivå motsvarande teknisk linje årskurs 4.
Större delen av den tekniska högskoleutbildningen vid Högskolan i Kristianstad är förlagd till HTS med 180 intagningsplatser innevarande år.
På uppdrag av näringslivet och länsarbetsnämnder bedrivs uppdragsutbildning i betydande omfattning.
Hässleholms kommun har gjort stora ekonomiska satsningar på sin tekniska utbildning. För tre år sedan investerades ca 100 miljoner kronor i lokaler. Utrustningen håller en mycket hög standard.
Fr.o.m. läsåret 1993/94 upphör teknisk gren årskurs 4, varvid vid Tekniska skolan planeras övergång till teknikerutbildning med inriktning/profilering inom Bygg-, El- och Maskinområdena. Samtliga utbildningar har en produktionsinriktad profil.
Såväl teknisk kompletteringskurs som teknisk specialkurs har lockat många sökande från i stort sett hela södra Sverige.
Tidigare beslut har inneburit att Katrineholms Tekniska skola har fått statsbidrag för sin verksamhet. Teknikerutbildningen vid Hässleholms Tekniska skola är likadan. Förra året framförde jag just detta, jämförelser med Katrineholm.
Svaret blev då att statsbidraget till Katrineholms Tekniska Skola skulle upphöra. Men även i årets budget föreslås fortsatt anslag till Katrineholms Tekniska Skola.
Med denna argumentering föreslås därför att Hässleholms Tekniska Skola erhåller statsbidrag i likhet med skolan i Katrineholm.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Hässleholms tekniska skola erhåller statsbidrag för riksrekryterande utbildning i likhet med vad som gäller för Katrineholms tekniska skola (SkolFS 1991-52).
Stockholm den 25 januari 1994 Wiggo Komstedt (m)