Den nya skollagen och läroplanen som trädde i kraft den 1 januari 1994 ger skolorna mycket större ansvar än tidigare att komma till rätta med mobbning. Detta omfattar även särskolans elever. På många håll i landet finns goda exempel på hur man kan förebygga mobbning och få den att upphöra. Däremot saknas kunskap om insatser mot mobbning av utvecklingsstörda elever.
Åtgärdsprogram mot mobbning har baserats på kunskaper från omfattande studier vid bl.a. svenska grundskolor.
Det finns anledning anta att det bland utvecklingsstörda elever finns många som löper ökad risk att utsättas för mobbning. Flertalet utvecklingsstörda elever har sedan ett antal år -- om än med annan huvudman -- fått sin undervisning i grundskolans lokaler. Detta till trots har särskolans elever inte medtagits i nämnda studier, varför såväl slutsatser som åtgärdsprogram i viktiga avseenden förbigått den kanske mest utsatta elevgruppen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om otillräckliga kunskaper om insatser mot mobbning av utvecklingsstörda elever,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att erforderliga åtgärder bör vidtas.
Stockholm den 25 januari 1994 Eva Zetterberg (v) Birgitta Carlsson (c) Birgit Henriksson (m) Margareta Israelsson (s) Karin Pilsäter (fp) Margareta Viklund (kds) Annika Åhnberg (-)