De senaste åren har flera positiva förändringar på skolans område genomförts. Elever och föräldrar har getts reella möjligheter att välja skola, och fristående skolor med olika profiler har getts likvärdiga ekonomiska villkor med den kommunala skolan. Sent i höstas tog riksdagen beslut om riktlinjer för en ny läroplan för grundskolan. Den innehåller många positiva inslag och bör bli en bra grund för ett fortsatt utvecklingsarbete.
En bra skola utgör en av de viktigaste grundstenarna i ett demokratiskt samhälle. Den ger den enskilda människan möjligheter att skaffa sig nödvändiga kunskaper och att utvecklas som individ samt fostrar henne till en ansvarig och medveten samhällsmedborgare.
Därför får ansträngningarna för att skapa en bättre skola inte avstanna, utan vi måste nu gripa oss an nya områden.
Kristen människosyn
Kulturer och länder har i alla tider ytterst grundat sin existens och sin verksamhet på värderingar, normer och etik. Varje kultur har också med olika medel sökt föra dessa värderingar vidare till nästa generation. Skolan som institution intar här en central plats.
Riksdagen har beslutat att skolans värdegrund skall vara förankrad i kristen etik och västerländsk humanism. Riksdagen har också bekräftat att skolan har en viktig uppgift i att hävda dessa värden och förklara hur de vuxit fram och förankrats.
Skolan som helhet skall präglas av den kristna människosynen. Barn med olika begåvning och ursprung måste därför behandlas med samma omsorg och kärlek. Skolan måste reagera skarpt mot all diskriminering av barn och vuxna. Varje människa är en unik individ med unika möjligheter. Man skall därför se med respekt på varje elev och ge varje individ möjlighet att utveckla sina kunskaper och färdigheter så långt det är möjligt. Det betyder att skolan måste värdesätta praktisk begåvning på samma sätt som den värdesätter teoretisk begåvning.
Den kristna människosynen innebär också att en medvetenhet om att man har ett egenvärde och att man behövs förmedlas till varje elev.
Baskunskaper
I arbetet inför den nya läroplanen har framförts att arbetet i skolan måste koncentreras till grundläggande och bestående kunskaper. Vi vill också poängtera att grundskolan skall ge hög prioritet åt basfärdigheter som att läsa, räkna och skriva.
Den svenska skolans kunskapsresultat visar sig vid internationella jämförelser vara relativt goda. På vissa viktiga områden finns det dock allvarliga brister i skolans kunskapsförmedling. En inte obetydlig del av eleverna lämnar grundskolan med dåliga baskunskaper i läsning, skrivning och matematik. Oroande är en iakttagelse som flera forskare gjort, nämligen att kunskapsklyftan mellan olika grupper av barn tycks öka hela grundskoletiden igenom.
För att vända denna trend måste indivduellt stöd ges och erforderliga resurser avsättas till elever med särskilda behov. Resurserna måste utnyttjas för att stödja elever med behov av specialundervisning och får inte schablonmässigt fördelas för att enbart åstadkomma till exempel generellt mindre undervisningsgrupper. Individuella träningsprogram skall tidigt ges elever med svårigheter att klara basfärdigheterna, men lika viktigt är att varje elev skall ha möjlighet att få utveckla sin särskilda begåvning.
Både föräldrar, lärare och rektor, men även Skolverket har ett stort ansvar att följa upp att verkligen alla barn uppnår tillfredsställande basfärdigheter.
Läslust och läsutveckling
Extra viktigt är att skolan ser till att varje barn får en fungerande läskunskap och utvecklar läslust. Här bör föräldrarna engageras från skolstarten för att hjälpa till att stimulera barnens läslust. Skolan bör klart uttrycka sin förväntan att föräldrarna redan från skolstarten är engagerade i barnens kunskapsutveckling på ett praktiskt sätt. Varje klassrum bör innehålla ett litet ''bibliotek'' och alla barn bör ges riklig tid att utveckla sin läslust och läsfärdighet. Elevernas kunskaper bör kontinuerligt utvärderas för att åtgärder skall kunna sättas in så tidigt som möjligt för att undvika att någon halkar efter. Om utvärderingen resulterar i individuella program för att stimulera elevernas kunskapsutveckling, kommer detta förmodligen inte att uppfattas negativt.
Mellan fem och åtta procent av alla barn, betydligt fler pojkar än flickor, har klara eller mycket uttalade svårigheter att lära sig läsa och skriva. Sådan dyslexi utgör ett av västvärldens vanligaste handikapp. Forskning har visat att de flesta dyslektiker kan lära sig läsa och skriva om diagnosen ställs och rätt slags träning sätts in tidigt.
Detta handikapp är ett svårt trauma vilket kräver stor egeninsats för att kompensera. Det finns många exempel på hur handikappet övervunnits på ett mycket positivt sätt, men motsatsen är tyvärr betydligt vanligare. Många gånger rör det sig om normalbegåvade eller väl begåvade barn. För många blir skolan en plåga och handikappet kan bli en orsak till skolk, missbruk och andra personliga och sociala problem.
Det kan göras mycket för att förbättra dyslektikernas situation i vårt samhälle, där läs- och skrivkunnighet är en grundläggande förutsättning. Det faktum att man i allt större utsträckning använder datorer i allt fler arbetssituationer har gjort tillvaron ännu mer komplicerad för dyslektiker. Skolan måste ta sitt ansvar på det här området på ett helt annat sätt än tidigare. Lärarutbildning och fortbildning måste inriktas på att tydliggöra dyslektikernas behov och att ge lärarna de instrument de behöver för att på ett professionellt sätt kunna ge dessa barn den hjälp och stimulans de behöver. Samarbete mellan barnavårdscentraler, förskola och skola bör kunna leda till en tidig diagnos för barn med stora problem. Individuella träningsprogram bör utarbetas med hjälp av specialutbildad personal.
Elever med särskilda behov
Särskild hänsyn skall tas till elever med olika former av inlärningssvårigheter. Det kan till exempel gälla elever med handikapp, koncentrationssvårigheter, läs- och skrivsvårigheter eller störningar som påverkar elevernas arbete i skolan. Elever med särskilda behov måste framför allt ges tid.
Barn med särskilda behov eller barn med behov av särskilt stöd är inte en bestämd eller i alla situationer avgränsad grupp barn. Det kan vara barn med mer eller mindre synliga handikapp eller funktionsnedsättningar, men socialt och känslomässigt störda barn tillhör också gruppen elever med särskilda behov.
Ofta är det ''gråzonsbarnen'' som glöms bort eller osynliggörs när vi organiserar skolan enligt den felaktiga föreställningen att alla barn, eller åtminstone de allra flesta, är ''normala'' och välfungerande, med undantag möjligen av en liten grupp med klara diagnoser och tydliga handikapp. Alla elever med små eller stora särskilda behov måste tillgodoses.
Integrering
Under en följd av år har elever med olika funktionshinder i högre grad integrerats i den vanliga undervisningen. Vi finner det mycket positivt att handikappade elever får möjlighet att vistas tillsammans med andra elever, och tvärtom. Det är dock viktigt att utvärdera resultaten av integreringen. Föräldrarna bör ges stora möjligheter att delta i planeringen för att underlätta för dessa barn.
Utvecklingsstörda barn
Rätten att välja skola har ökat för de flesta föräldrar genom de senaste årens reformer. En grupp föräldrar har inte samma möjlighet som andra att välja skolform och undervisning för sina barn. Det gäller föräldrar till utvecklingsstörda barn. Dessa föräldrar har ofta ett engagemang och en kunskap om sina barns förutsättningar som vida överträffar normalförälderns. Det finns ingen anledning att tro att dessa föräldrar inte skulle klara av att välja den skolform som är mest lämpad för deras barn. Föräldrar till utvecklingsstörda barn bör ges samma möjligheter till inflytande över sina barns skolgång som andra föräldrar har.
Individanpassad undervisning
Alla barn gynnas av flexibilitet i skolans organisation, så att en individanpassad undervisning blir möjlig, där målet är att utveckla varje elevs särbegåvning så långt det är möjligt. Stor vikt måste också läggas vid att ge varje barn självkänsla och möjligheter att vara stolt över sig själv och sin insats.
Skolan har fortfarande en lång väg att gå när det gäller utvecklingen från mekanisk massinlärning till ett mer individorienterat arbetssätt.
En skola, där varje elev får ett personligt program som kontinuerligt följs upp och anpassas efter elevens utveckling är ett ideal att sträva efter. Inte minst de första viktiga åren bör resurserna vara tillräckliga för att ge varje elev de grundläggande kunskaper och färdigheter som borgar för en tillfredsställande kunskapsutveckling efter vars och ens förmåga. Om alla elever får det stöd de behöver från början, blir behovet av stöd och hjälp mindre längre fram och många problem kan undvikas.
Flexibel skolstart
Ett sätt att redan från början göra individualisering naturlig är att snarare göra skolstarten ännu mer flexibel än idag. En möjlighet är att ha intagning varje termin eller i relation till barnets födelsedag för att kunna ge varje barn ett så individuellt mottagande som möjligt.
Familjen kan tillsammans med skolan komma överens om när barnet skall börja skolan beroende på barnets mognad. Det är mycket möjligt att en tidigare skolstart än sju år är fördelaktig för många barn. Det är viktigt att ta vara på den nyfikenhet och vetgirighet som är kännetecknande för sexåringar.
Skolgångens längd
Flexibilitet även när det gäller skolgångens längd skulle ytterligare kunna bidra till verklig individualisering. En elev kan behöva mer tid än en annan för att inhämta de viktiga baskunskaperna. Att gå vidare utan att ha tillägnat sig tidigare kunskapsmassa skapar stora problem i fortsättningen.
En allmän förlängning av skolgången till 10 år höjer förmodligen inte skolans kvalitet. Det kanske är dags att överge tanken att alla behöver gå lika många år i skolan och i stället låta skolgångens längd variera efter elevernas behov?
Det blir viktigt att noga studera den utredning om skolgångens längd och skolstarten som skall läggas fram under våren. Inte minst är det väsentligt att få en överblick över de försök som gjorts på olika håll med ett intensifierat samarbete mellan förskola och skola.
Skolmiljön
Skolans arbetsmiljö utgörs såväl av dess fysiska som av dess psykiska miljö. Elevvården har en betydelsefull roll när det gäller att skapa en miljö som ger goda inlärningsmöjligheter och utvecklar eleverna emotionellt och socialt.
Skolhälsovården, skolkuratorer, skolvärdar, fritidsledare och elevassistenter är viktiga inslag i elevvården. Dessa kan vara till stor hjälp i den personlighetsutveckling barn och ungdomar befinner sig under skoltiden.
Skolpsykologer och annan elevvårdande personal framhåller att ett ökande antal elever har nervösa och psykiska besvär. Många lärare i de lägre årskurserna påtalar att allt fler barn har klara koncentrationssvårigheter och andra problem redan när de börjar skolan. Detta understryker vikten av att elevvården ges en central roll i skolans verksamhet.
Att motverka mobbing är en av de viktigaste åtgärderna i skolans arbete för att skapa en god skolmiljö. Den kristna människosynen som betonar varje människas lika, men samtidigt unika, värde måste förklaras, både för den som blir mobbad och för den som mobbar. Av särskild vikt är det att de vuxna i skolan behandlar alla barn så att de känner sig uppskattade och värdefulla.
Skolverket har en mycket viktig uppgift i att följa upp och utvärdera den elevvårdande verksamheten. Kunskap om forskning och lyckade utvecklingsprojekt måste spridas till alla delar av skolväsendet.
Den fysiska skolmiljön är mycket ojämn på olika håll. Inte minst i storstäderna har skolmiljön varit mycket eftersatt. En del kommuner har dock påbörjat reparationsprogram. Det är angeläget att dessa tidigareläggs med hjälp av ROT-pengar.
Ett annat problem är den dåliga luften i många skolor på grund av stora brister i ventilationssystemen. Detta är med all säkerhet en bidragande orsak till de ökande problemen med allergier hos många barn. Även här är det viktigt att ta till snabba åtgärder.
Flickor och pojkar i skolan
Med utgångspunkt i aktuell kunskap om könstillhörighetens betydelse för barns och ungdomars utveckling och skolgång, skall en arbetsgrupp tillsatt av skolministern definiera vad jämställdhet i skolsammanhang innebär. Arbetsgruppen skall också initiera åtgärder som ger flickor och pojkar samma förutsättningar och möjligheter i skolan. Vi ser fram emot en rapport om gruppens arbete.
Både flickor och pojkar måste få utlopp för sina känslor och utveckla sina intressen genom skolans aktiviteter, samt känna sig hemma i skolans miljö. Det finns anledning att tro att både flickors och pojkars utveckling och mognad gynnas om undervisningen i så väl praktiska som teoretiska ämnen ibland bedrivs i grupper med enbart flickor respektive pojkar.
Det är centralt för barnens utveckling att det i deras omgivning finns både kvinnliga och manliga förebilder. Utvecklingen mot en alltmer kvinnodominerad skola är olycklig. Inte minst med tanke på att ett stort antal barn växer upp utan en närvarande pappa i hemmet är det angeläget med fler manliga lärare under hela skoltiden och även under förskoletiden.
Kompetensen hos lärare och skolledning
Med tanke på förändringshastigheten i samhället och den ständigt förändrade lärarrollen skall kontinuerlig fortbildning ges åt lärare. Inom detta område ryms såväl fördjupade ämneskunskaper, utveckling av pedagogik i teori och praktik, framtidsinriktat utvecklingsarbete som rent personlighetsutvecklande utbildningsaktiviteter. Inte minst med ett krympande ekonomiskt utrymme måste medel satsas på lärarnas fortbildning för att bibehålla och öka undervisningens kvalitet.
Lärarutbildningen måste tillgodose högt ställda kvalitetskrav på såväl fördjupade ämneskunskaper som pedagogik och arbetssätt. Detta är en viktig förutsättning för en kompetent och intresseväckande undervisning som kan motivera eleverna.
Satsningar måste ske på fortbildning av lärare när det gäller olika former av läs- och skrivsvårigheter. Skolan skall också ha tillgång till lärare med fördjupad specialpedagogisk utbildning. Specialutbildning krävs för elever med komplicerad inlärningssituation.
I skolornas ledning skall finnas personal med särskild pedagogisk och studiesocial kompetens som gäller elever med handikapp och elever med särskilda behov.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att erforderlig uppföljning görs av att alla barn uppnår tillfredsställande basfärdigheter,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att skolan samarbetar med föräldrarna så att varje barn får en fungerande läskunskap och utvecklar läslust,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att elever med särskilda behov bör ges erforderligt stöd och att föräldrarna bör ges goda möjligheter att delta i planeringen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att föräldrar till utvecklingsstörda barn bör ges samma möjligheter till inflytande över sina barns skolgång som andra föräldrar har,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelarna med flexibel skolstart och flexibilitet i skolgångens längd för att göra individanpassad undervisning möjlig,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av en god skolmiljö,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ROT-pengar till åtgärder för att förbättra skolans fysiska miljö,1
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av kompetensutveckling hos lärare och skolledning.
Stockholm den 25 januari 1994 Alwa Wennerlund (kds) Rose-Marie Frebran (kds) 1 Yrkande 7 hänvisat till BoU