Teknikämnet har i anslutning till den nya läroplanen fått en helt ny och utvidgad inriktning. Den praktiskt inriktade förtrogenhetskunskapen utgör fortfarande en viktig del av ämnet, men det har vidgats och innehåller förutom inslag av naturvetenskap både samhällsvetenskap och humaniora. Detta innebär att teknikämnet -- trots att det i läroplanen placerats i den naturvetenskapliga ämnesgruppen -- ej ska ses som en underavdelning till naturvetenskapen eller som enbart tillämpad naturvetenskap.
Teknik är ett ämnesområde i sig och kan sägas besvara frågan ''hur gör man?''. Naturvetenskapen däremot rör huvudsakligen frågan ''varför är det så?''. Förutom en praktiskt inriktad förtrogenhet med teknik av skilda slag skall undervisningen i ämnet också ge kunskaper för underbyggda teknikval, identifiering och analys av tekniska problem och metoder för deras lösning.
I Sverige, liksom i många andra industriländer, har konstaterats ett sjunkande intresse för teknik och naturvetenskap bland elever. I synnerhet gäller detta flickor, men även pojkarnas intresse svalnar med tiden och hälften väljer andra inriktningar än teknik och naturvetenskap i gymnasieskolan. Samtidigt behöver näringslivet stora tillskott på tekniker i framtiden. Många beslut inom näringsliv och politik gäller just teknikval, där miljöområdet kan användas som ett exempel.
Detta ställer stora krav på ''marknadsföring'' och förnyelse av de tekniska och naturvetenskapliga ämnena. De måste finnas med tidigt i grundskolan och nya pedagogiska grepp är nödvändiga. Det finns t ex rapporter som pekar på att undervisning i enkönade grupper kan vara en framkomlig väg för att intressera flickor för teknik och naturvetenskap.
Det är inte helt lätt att introducera nya ämnen eller nya synsätt. Gamla etablerade ämnen har lättare att vinna förståelse utanför ämneskretsen. De har många och starka företrädare och en lång tradition att luta sig mot. Det finns därför en risk att det nya teknikämnet kan få svårt att utrymmesmässigt hävda sig gentemot de andra ämnena i den naturvetenskapliga gruppen. Denna risk måste skolan bevaka vid både schemaläggning och fortbildning. Det krävs naturligtvis också förändringar i den grundläggande lärarutbildningen med utgångspunkt i den nya kursplanen. Eftersom teknik nu skall finnas med under hela grundskoletiden är det viktigt att såväl grundutbildning som fortbildningsinsatser riktas mot flera av grundskolans lärargrupper. En särskilt viktig målgrupp är här lärare i de lägre årskurserna, mestadels kvinnor med ett, i många fall, litet engagemang för teknik.
Det nya teknikämnets och teknikundervisningens ställning måste alltså ägnas en skärpt uppmärksamhet under de närmaste åren. Målsättningen är att skapa ett ökat intresse för teknik och därmed en ökad rekrytering till tekniska studieval och yrken, men också att ge en förbättrad individuell teknisk kompetens som ett viktigt redskap i vardagslivet.
Med hänvisning till ovanstående hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om teknikämnet i grundskolan.
Stockholm den 24 januari 1994 Olle Schmidt (fp) Margitta Edgren (fp)